ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"2ο Φεστιβάλ Σαπφούς": Συναυλία του Ξαρχάκου, βραδιά ποίησης με τη Ναυπλιώτου και αφιέρωμα στον Φρέντυ Γερμανό

Από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου, η Λέσβος θα αποτελέσει κοιτίδα Πολιτισμού, μετατρέποντας το Βόρειο Αιγαίο σε κόμβο Τέχνης, Επιστήμης και διαλόγου

Σταύρος Ξαρχάκος

Το "2ο Φεστιβάλ Σαπφούς" είναι πλέον γεγονός μετά την απόλυτα επιτυχημένη περσινή πρεμιέρα του, αποτίνοντας τιμή στην "10η μούσα" την Σαπφώ με εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια του Βορείου Αιγαίου!

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι μέσα από την σπουδαία λυρική ποιήτρια να αναδειχτεί η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Λέσβου.

Έτσι λοιπόν και φέτος από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου, η Λέσβος θα αποτελέσει κοιτίδα Πολιτισμού, μετατρέποντας το Βόρειο Αιγαίο σε κόμβο Τέχνης, Επιστήμης και διαλόγου σε ένα πολιτιστικό θεσμό με όραμα την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της αυθεντικότητας και της ομορφιάς του νησιού.

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, με το τεράστιο μουσικό έργο, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο "Στο Σινεμά" με τους καταξιωμένους τραγουδιστές Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Βρανά, σε μια μοναδική βραδιά με συνδιοργανωτή την εταιρεία "Αρχιπέλαγος".

"2ο Φεστιβάλ Σαπφούς": Συναυλία του Ξαρχάκου, βραδιά ποίησης με τη Ναυπλιώτου και αφιέρωμα στον Φρέντυ Γερμανό

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις Αποθήκες Σαπλιτζά του Κάστρου της Μυτιλήνης σε μία βραδιά μνήμης και συγκίνησης με σημείο αναφοράς τον αγαπημένο Λέσβιο δημοσιογράφο και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανό θα μιλήσουν ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και οι δημοσιογράφοι Άρης Καβατζίκης και Μαίρη Αυγερινοπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο: "Όταν η δημοσιογραφία συναντά την λογοτεχνία" με τους καταξιωμένους δημοσιογράφους-συγγραφείς: Γιώργο Παπαχρήστο, Μένιο Σακελαρόπουλο και Στρατή Μπαλάσκα οι οποίοι με την εμπνευσμένη πένα τους υπηρετούν και τη "Μούσα της Λογοτεχνίας".

Αποσπάσματα από τα βιβλία τόσο του Φρέντυ Γερμανού όσο και των καλεσμένων δημοσιογράφων, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Ντορρέτα Παπαδημητρίου και Γιώργος Γεροντιδάκης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Στο πιάνο ο νεαρός Πάνος Τσάγαλος.

σαπφό

ντορέττα παπαδημητρίου

γεροντιδάκης

Το Σάββατο 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη Λυρική Ποίηση στο Ιερό των Μέσων- στον αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούνταν αγώνες ποίησης την εποχή των αρχαϊκών ποιητών της Λέσβου, τον Αλκαίο και τη Σαπφώ- σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου με τη συμμετοχή του Regius Καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge Tim Whitmarsh και της κριτικού-μεταφράστριας Κατερίνας Σχοινά. Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου θα απαγγείλει αποσπάσματα λυρικών ποιητών, με συνοδεία πιάνου από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, που έχει την μουσική επιμέλεια και την σκηνοθεσία της εκδήλωσης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Κατερίνα Γκαγκάκη.

ναυπλιώτου

Χορηγός του 2ου Φεστιβάλ Σαπφώ Λέσβος είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.).

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.