Είναι κοινώς αποδεκτό πως η ενυδάτωση είναι θεμέλιος λίθος της υγείας μας. Από την καλή λειτουργία των οργάνων και τη λίπανση των αρθρώσεων, μέχρι τη σωστή γνωστική λειτουργία, την ποιότητα του ύπνου και την προστασία από λοιμώξεις, τα υγρά αποτελούν τον "σιωπηλό σύμμαχο" της ευεξίας μας.
Κι ενώ το νερό παραμένει για πολλούς η προφανής και ασφαλέστερη επιλογή για να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο, νέα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως έρχονται να ανατρέψουν αυτή τη θεωρία. Μήπως, τελικά, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ενυδατικό από το νερό;
Τι είναι τελικά πιο ενυδατικό από το νερό;
Το 2016, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε τις επιδράσεις δεκατριών διαφορετικών ροφημάτων στην ενυδάτωση. Οι συμμετέχοντες – πάνω από 70 υγιείς άνδρες – κατανάλωσαν νερό αλλά και τρία επιπλέον ροφήματα, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν καφές, μπύρα, αθλητικά ποτά, αναψυκτικά και γάλα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το γάλα, είτε πλήρες είτε αποβουτυρωμένο, ξεπέρασε το νερό σε διάρκεια ενυδάτωσης. Ανάλογα συμπεράσματα είχε δώσει και παλαιότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster το 2011, η οποία έδειξε ότι στα παιδιά, μετά από άσκηση, το γάλα προσέφερε καλύτερη ενυδάτωση σε σχέση με το νερό ή τα ισοτονικά ποτά.
Γιατί το γάλα ενυδατώνει περισσότερο;
Η απάντηση βρίσκεται στη σύνθεσή του. Όπως εξηγεί ο Dr. Akash Bajaj, ειδικός στην αντιγήρανση, το γάλα δεν προσφέρει μόνο νερό. Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Επιπλέον, λόγω της θρεπτικής του πυκνότητας, καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερη ώρα στο σώμα – κάτι που μεταφράζεται σε παρατεταμένη ενυδάτωση.
Με απλά λόγια: δεν σε "ξεδιψά" απλώς, αλλά σου προσφέρει ένα θρεπτικό boost κάθε φορά που το καταναλώνεις.
Ναι μεν, αλλά…
Αυτό δεν σημαίνει ότι το γάλα πρέπει να αντικαταστήσει πλήρως το νερό ή να καταναλώνεται αλόγιστα. Η υπερβολική πρόσληψη γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα, ειδικά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, ορισμένα γάλατα αγελάδας μπορεί να περιέχουν ίχνη συνθετικών αυξητικών ορμονών, αν τα ζώα έχουν εκτραφεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία, σύμφωνα με το Insider.