ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πιο αφράτο πασχαλινό τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη - Το μυστικό για τους αρχάριους

Ακόμα και αν είναι η πρώτη σου φορά, μπορείς να πετύχεις το τέλειο τσουρέκι!

Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει φτάσει και οι περισσότεροι έχουν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το Πάσχα. Το σπίτι γεμίζει αρώματα από βούτυρο και μαχλέπι, ενώ οι κουζίνες παίρνουν… φωτιά, με πρωταγωνιστές τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια και φυσικά το αγαπημένο όλων τσουρέκι.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ετοιμάσουν τα γλυκίσματα με τα δικά τους χέρια, θέλοντας να δώσουν προσωπικό χαρακτήρα και αγάπη σε κάθε μπουκιά, αντί να τα αγοράσουν έτοιμα από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Και ποιος καλύτερος να δώσει τη… χρυσή συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη; Ο αγαπημένος σεφ, που δεν μας απογοητεύει ποτέ, προτείνει φέτος μια μοναδική εκδοχή για πολίτικο τσουρέκι, αφράτο, αρωματικό και πεντανόστιμο. Αν ακολουθήσετε τη συνταγή του βήμα-βήμα, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και θα μοσχοβολήσει το σπίτι! Γιατί, όπως και να το κάνουμε, Πάσχα χωρίς τσουρέκι... δεν γίνεται!

Συνταγή για αφράτο τσουρέκι

Υλικά:

Για το προζύμι

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 25 γρ. ξηρή μαγιά, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 3 γρ. μαστίχα

  • 200 γρ. βούτυρο

  • 200 γρ. γάλα πλήρες

  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

  • 14 γρ. μαχλέπι

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 4 αυγά, μεσαία (200 γρ.)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

  • 20-30 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη

1) Ρίχνουμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και τη μαστίχα, και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.

2) Κόβουμε 100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη.

3) Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.

4) Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα αλλά να ζεσταθεί.)

5) Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά. (Δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα για να μην κάψει τη μαγιά.)

6) Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τα αυγά και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.

7) Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ με το προζύμι και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

8) Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για ακόμα 10-14 λεπτά αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια σε δυνατή.

9) Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ρίχνουμε στον κάδο.

10) Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

11) Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο σπορέλαιο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.

12) Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Για τη σύνθεση

1) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.

2) Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια για να φτιάξουμε 2 τσουρέκια.

3) Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 ζυμαράκια και τα πλάθουμε σε φυτίλια μήκους περίπου 50 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)

4) Φτιάχνουμε μια πλεξούδα ενώνοντας όλες τις άκρες από τα φυτίλια και πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.

5) Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα.

6) Μεταφέρουμε την πλεξούδα στο ταψί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.

7) Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.

8) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.

9) Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.

10) Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

11) Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Το μυστικό tip για τους αρχάριους

Αν φτιάχνετε τσουρέκια για πρώτη φορά κάντε την διαδικασία φτιάχνοντας 4 μικρά τσουρέκια αντί για δύο μεγάλα.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.