
Ανάπτυξη, εξωστρέφεια, εμπιστοσύνη, χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα στο περίπτερο της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) στη Food Expo Greece 2025, που εδώ και έξι έτη διατελεί κομβικό σημείο συνάντησης των Μελών της ΕΛΟΠΥ με συναδέλφους, συνεργάτες, πελάτες, δημοσιογράφους, την πολιτική ηγεσία και τους θεσμούς. Οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι, αντάλλαξαν απόψεις και ολοκλήρωσαν συμφωνίες που προάγουν την ευημερία των Μελών και την οικονομία της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη εκδήλωση, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΟΠΥ (εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Απόστολο Τουραλιά, Πρόεδρο, Ιωάννη Χεκίμογλου, Γενικό Γραμματέα) και της Δίχτυα ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ (εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Συμεών Διαμαντίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ιωακείμ Διαμαντίδη, Μέλος ΔΣ), με στόχο την προώθηση αειφόρων και βιώσιμων πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας,την ενίσχυση συνεργιών σε επιχειρηματικό επίπεδο,τη συνεργασία και τη δικτύωση των ΕΛΟΠΥ και ΔΙΟΠΑΣ για την αξιοποίηση των υποδομών αλλήλων,την ενίσχυση εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα των Μελών της ΕΛΟΠΥ, την υποστήριξη στην ανάπτυξη μηχανισμών και δράσεων ενημέρωσης των εργαζομένων και του κοινού.
Οι επισκέπτες όπως κάθε χρονιά απόλαυσαν τις γευστικές δημιουργίες του chef Κωνσταντίνου Βασάλου με φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής FishfromGreece, τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό και φαγκρί βραχύπτερο. Ποιοτικά κρασιά χορηγία από την Οινοποιητική Νεμέας, συνόδευσαν τα ψάρια.
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το περίπτερο επισκέφθηκαν ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός κ.Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Στρατάκος και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ηράκλειου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Επίσης, η ΕΛΟΠΥ υποδέχτηκε τον κ. Στέφανο Κασσελάκη,Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας.
Η Eλληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προιόντων των Εταιρειών-Μελών της, εδραιώνοντας την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ περιλαμβάνει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του, και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας. Παράλληλα με ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.
Η διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ περιλαμβάνει την υγιεινή των τροφίμων, την ευζωία των ιχθύων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης "Fish from Greece" σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas, και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Η ΕΛΟΠΥ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, στηρίζοντας ενεργά την εκπαίδευση, την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, την υγεία, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τη συμπεριληπτικότητα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.