ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αυθεντική συνταγή για σπιτική λαγάνα που θα λατρέψεις με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Μόλις τη φτιάξεις δε θα ξαναγοράσεις απέξω!

Η λαγάνα είναι το αναπόσπαστο έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας και αποτελεί αναμφίβολα τον "πρωταγωνιστή" στο σαρακοστιανό τραπέζι. Αυτό το παραδοσιακό, επίπεδο ψωμί, με την ξεχωριστή υφή και γεύση, είναι συνδεδεμένο με τα έθιμα της Σαρακοστής και δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας την ημέρα αυτή. Η χαρακτηριστική της τραγανή κρούστα και το αφράτο εσωτερικό την καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα νηστίσιμα καλούδια, όπως ο χαλβάς, οι ελιές και τα θαλασσινά.

Για να απολαύσεις την αυθεντική γεύση της λαγάνας στο σπίτι, σου βρήκαμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, ώστε να τη φτιάξεις μόνος σου και να γεμίσεις το σπίτι με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Ετοίμασε λοιπόν τα υλικά και ζύμωσε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Σπιτική λαγάνα

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1) Για να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα, ξεκινάς βάζοντας σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα. Άφησέ το στην άκρη για 15-20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, πρόσθεσε στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Χτύπα τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνοντας τη ταχύτητα, για 5-7 λεπτά. Πρόσεξε να μην προσθέσεις το αλάτι από την αρχή, ώστε να μην κάψει τη μαγιά.

2) Όταν το ζύμωμα ολοκληρωθεί, βάλε λίγο λάδι σε ένα μπολ και αλεύρωσε τα χέρια σου. Μετάφερε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μεμβράνη. Άφησέ την στην άκρη για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, βγάλε την από το μπολ και κόψε τη σε δύο ίσα κομμάτια με ένα ίσιο μαχαίρι. Άπλωσε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλευριού, άνοιξε τη ζύμη σε σχήμα λαγάνας, τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε δύο ταψιά φούρνου.

3) Μετέφερε τις λαγάνες στα ταψιά με λαδόκολλα και άνοιξέ τες λίγο ακόμα στο ταψί, για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξεις το ζαχαρόνερο. Άλειψέ τις με το ζαχαρόνερο και πασπάλισε με σουσάμι. Άφησέ τες να φουσκώσουν για 20 λεπτά.

4) Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, πίεσε ελαφρά τις λαγάνες με τα δάχτυλά σου για να δημιουργήσεις τις χαρακτηριστικές "δαχτυλιές" και πασπάλισε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήσε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Και έτοιμες οι λαγάνες σου, τραγανές και λαχταριστές!

Σε αυτά τα νέα ιταλικά εστιατόρια τρώει τώρα η Αθήνα

Read Next

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.