ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αυθεντική συνταγή για σπιτική λαγάνα που θα λατρέψεις με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Μόλις τη φτιάξεις δε θα ξαναγοράσεις απέξω!

Η λαγάνα είναι το αναπόσπαστο έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας και αποτελεί αναμφίβολα τον "πρωταγωνιστή" στο σαρακοστιανό τραπέζι. Αυτό το παραδοσιακό, επίπεδο ψωμί, με την ξεχωριστή υφή και γεύση, είναι συνδεδεμένο με τα έθιμα της Σαρακοστής και δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας την ημέρα αυτή. Η χαρακτηριστική της τραγανή κρούστα και το αφράτο εσωτερικό την καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα νηστίσιμα καλούδια, όπως ο χαλβάς, οι ελιές και τα θαλασσινά.

Για να απολαύσεις την αυθεντική γεύση της λαγάνας στο σπίτι, σου βρήκαμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, ώστε να τη φτιάξεις μόνος σου και να γεμίσεις το σπίτι με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Ετοίμασε λοιπόν τα υλικά και ζύμωσε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Σπιτική λαγάνα

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1) Για να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα, ξεκινάς βάζοντας σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα. Άφησέ το στην άκρη για 15-20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, πρόσθεσε στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Χτύπα τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνοντας τη ταχύτητα, για 5-7 λεπτά. Πρόσεξε να μην προσθέσεις το αλάτι από την αρχή, ώστε να μην κάψει τη μαγιά.

2) Όταν το ζύμωμα ολοκληρωθεί, βάλε λίγο λάδι σε ένα μπολ και αλεύρωσε τα χέρια σου. Μετάφερε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μεμβράνη. Άφησέ την στην άκρη για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, βγάλε την από το μπολ και κόψε τη σε δύο ίσα κομμάτια με ένα ίσιο μαχαίρι. Άπλωσε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλευριού, άνοιξε τη ζύμη σε σχήμα λαγάνας, τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε δύο ταψιά φούρνου.

3) Μετέφερε τις λαγάνες στα ταψιά με λαδόκολλα και άνοιξέ τες λίγο ακόμα στο ταψί, για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξεις το ζαχαρόνερο. Άλειψέ τις με το ζαχαρόνερο και πασπάλισε με σουσάμι. Άφησέ τες να φουσκώσουν για 20 λεπτά.

4) Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, πίεσε ελαφρά τις λαγάνες με τα δάχτυλά σου για να δημιουργήσεις τις χαρακτηριστικές "δαχτυλιές" και πασπάλισε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήσε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Και έτοιμες οι λαγάνες σου, τραγανές και λαχταριστές!

Σε αυτά τα νέα ιταλικά εστιατόρια τρώει τώρα η Αθήνα

Read Next

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.