Η λαγάνα είναι το αναπόσπαστο έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας και αποτελεί αναμφίβολα τον "πρωταγωνιστή" στο σαρακοστιανό τραπέζι. Αυτό το παραδοσιακό, επίπεδο ψωμί, με την ξεχωριστή υφή και γεύση, είναι συνδεδεμένο με τα έθιμα της Σαρακοστής και δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας την ημέρα αυτή. Η χαρακτηριστική της τραγανή κρούστα και το αφράτο εσωτερικό την καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα νηστίσιμα καλούδια, όπως ο χαλβάς, οι ελιές και τα θαλασσινά.
Για να απολαύσεις την αυθεντική γεύση της λαγάνας στο σπίτι, σου βρήκαμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, ώστε να τη φτιάξεις μόνος σου και να γεμίσεις το σπίτι με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Ετοίμασε λοιπόν τα υλικά και ζύμωσε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Σπιτική λαγάνα
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ. μαγιά ξερή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 γρ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
- 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1) Για να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα, ξεκινάς βάζοντας σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα. Άφησέ το στην άκρη για 15-20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, πρόσθεσε στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Χτύπα τα υλικά στο μίξερ με τον γάντζο, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνοντας τη ταχύτητα, για 5-7 λεπτά. Πρόσεξε να μην προσθέσεις το αλάτι από την αρχή, ώστε να μην κάψει τη μαγιά.
2) Όταν το ζύμωμα ολοκληρωθεί, βάλε λίγο λάδι σε ένα μπολ και αλεύρωσε τα χέρια σου. Μετάφερε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μεμβράνη. Άφησέ την στην άκρη για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, βγάλε την από το μπολ και κόψε τη σε δύο ίσα κομμάτια με ένα ίσιο μαχαίρι. Άπλωσε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλευριού, άνοιξε τη ζύμη σε σχήμα λαγάνας, τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε δύο ταψιά φούρνου.
3) Μετέφερε τις λαγάνες στα ταψιά με λαδόκολλα και άνοιξέ τες λίγο ακόμα στο ταψί, για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξεις το ζαχαρόνερο. Άλειψέ τις με το ζαχαρόνερο και πασπάλισε με σουσάμι. Άφησέ τες να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
4) Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, πίεσε ελαφρά τις λαγάνες με τα δάχτυλά σου για να δημιουργήσεις τις χαρακτηριστικές "δαχτυλιές" και πασπάλισε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήσε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Και έτοιμες οι λαγάνες σου, τραγανές και λαχταριστές!
Σε αυτά τα νέα ιταλικά εστιατόρια τρώει τώρα η Αθήνα