ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τεχνητά γλυκαντικά: Ερμηνεύοντας τις οδηγίες των διεθνών φορέων

Πόση ασπαρτάμη είναι πάρα πολλή;

aspartami

Είναι γεγονός ότι διεθνείς έγκριτοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), αποτελούν με τις ανακοινώσεις τους σημείο αναφοράς για επιστήμονες και καταναλωτές σε όλον τον κόσμο. Είναι όμως επίσης γεγονός, ότι κάποιες φορές οι ανακοινώσεις αυτές προκαλούν σύγχυση ακόμη και στους ειδικούς… Σύγχυση που στην καλή περίπτωση των γρήγορων αντανακλαστικών, προκαλεί μια εκ νέου ανακοίνωση, διευκρινιστική, η οποία κάποιες φορές ξεδιαλύνει το τοπίο, κάποιες άλλες το θολώνει ακόμη περισσότερο…

Ένα χρόνο πριν, δύο υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για την ασπαρτάμη, το τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα χωρίς ζάχαρη (πχ. αναψυκτικά διαίτης, ενεργειακά ποτά, κ.άλλα) και για το οποίο έχουν ακουστεί πολλές ανακρίβειες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της δυναμικής που έχει η παραπληροφόρηση, στην εποχή της ταχείας διάδοσης της μέσω των social media…

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μια άλλη, ξεχωριστή ομάδα, η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τη σχέση ασπαρτάμης και καρκίνου στους ανθρώπους και ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια τη γλυκαντική αυτή ουσία, σε μέτριες πάντα ποσότητες.

Η φράση πιθανό καρκινογόνο, ακόμη και με τη λέξη πιθανό μπροστά, προκαλεί σίγουρα έντονες ανησυχίες σε πολύ κόσμο, που δεν έχει την υποχρέωση να γνωρίζει τη ρήση του Παράκελσου (ιατρός και αλχημιστής του 1500 μ.Χ.) που πρώτος ανέφερε, ότι "η δόση καθορίζει τη δράση". Όλες οι ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό ενός ανθρώπου αποτελούν εν δυνάμει δηλητήρια ή θεραπευτικές ουσίες ή είναι ανενεργές και αυτό που καθορίζει το πού τελικά εντάσσονται είναι η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης τους...

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναφορές της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων, η ασπαρτάμη, μια ουσία που αποτελείται από συστατικά που έτσι κι αλλιώς καταναλώνουμε μέσω της διατροφής (ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη, μεθανόλη) βάση των δεδομένων που αξιολογήθηκαν, παραμένει μια ασφαλής γλυκαντική ουσία, όταν καταναλώνεται εντός του ποσοτικού πλαισίου που έχει προταθεί.

Πόση ασπαρτάμη είναι πάρα πολλή;

Σύμφωνα με τον W.H.O., είναι ασφαλές να καταναλώνουμε έως και 40 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Χρησιμοποιώντας ένα αναψυκτικό διαίτης ως μέτρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα άτομο 75 κιλών θα πρέπει να πίνει περισσότερα από δώδεκα κουτάκια (των 330 ml έκαστο) κάθε μέρα για να ξεπεράσει αυτό το όριο. Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. λοιπόν, δείχνουν πως η κατανάλωση ασπαρτάμης, ακόμη και από διάφορες πηγές τροφίμων και ποτών, αδυνατεί να προσεγγίσει τα 30 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ποσά σημαντικά χαμηλότερα από τα όρια ασφάλειας (40 mg/Kgr Σ.Β./καθημερινά) που έχουν τεθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο TheToc.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.