ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

χρυσοι σκουφοι

Το πέρασμά τους στην τέταρτη δεκαετία ζωής γιόρτασαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής εστίασης μέσα από μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στην υψηλή γαστρονομία. Μια βραδιά κατά την οποία προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στο λαμπερό χώρο του ξενοδοχείου "Athenaeum InterContinental", για να συναντήσουν τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, και να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 43 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 19 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με τρία ακόμη ειδικά βραβεία.

Τα καλύτερα εστιατόρια και τα πρόσωπα της βραδιάς

Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το κερκυραϊκό "Etrusco", του Έκτορα Μποτρίνι, που ήταν και το μοναδικό που απέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (κι επιβεβαίωσε τον τίτλο που του χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος), αφού κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την πρώτη, αλλά τις τρεις κορυφαίες θέσεις της χρυσής λίστας: το "Botrini’s" του Χαλανδρίου απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 1 Χρυσό Σκούφο και 16,5/20, ενώ το "Botrini's Santorini" ήρθε τρίτο, με 1 Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 16/20.

Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2024 αποτελείται από 17 εστιατόρια στην Αττική, 12 στις Κυκλάδες (9 από αυτά, μάλιστα, μόνο στη Σαντορίνη), 5 στη Χαλκιδική, 4 στα Επτάνησα (2 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Πελοπόννησο, Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 9 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια "Alali" της Σαντορίνης, "Andromeda" και "Bubo" της Χαλκιδικής, "Botrini’s Mykonos" της Μυκόνου, "Ches" της Ίου, "Moldee" της Θεσσαλονίκης (μόλις το δεύτερο εστιατόριο που αποσπά το Χρυσό Σκούφο στην πόλη), "Prosilio" της Ζακύνθου και τα αθηναϊκά "Seeds" και "Makris Athens" να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Επιπλέον, με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό "Nyn Esti", το Βραβείο Κοινού απέσπασε το "Beefbar Mykonos", ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

Το δικό του hat trick πέτυχε κατά τη διάρκεια της απονομής ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης που, προσθέτοντας τις νέες διακρίσεις των "Andromeda" και "Moldee" πλάι σ’ εκείνη του εστιατορίου "Squirrel", καταφέρνει όλα τα εστιατόρια των οποίων ηγείται να έχουν από έναν Χρυσό Σκούφο στην τροπαιοθήκη τους. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει και το success story του εστιατορίου "Prosilio" της Ζακύνθου, που καταφέρνοντας φέτος να "αποφοιτήσει" από τη λίστα των Top Notch και να περάσει σε εκείνη των Χρυσών Σκούφων, γίνεται το μόνο μη ξενοδοχειακό εστιατόριο της Ζακύνθου που κατέχει το πολυπόθητο τρόπαιο. "Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσπαθείς να κινηθείς σε τόσο υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας σε νησί και εκτός ξενοδοχείου, ιδίως επειδή μιλάμε για ένα εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει μόνο για έξι μήνες" σημείωσε η σεφ και συνιδιοκτήτριά του, Κρίστυ Καραγεώργου. "Τόσο εγώ όσο κι ο συνέταιρός μου, όμως, είμαστε εντελώς συνειδητοποιημένοι και το κάνουμε με πολύ πάθος και πολύ μεράκι, κι έτσι αυτή η διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και συγκινητική: νιώθω πολύ μεγάλο δέος, γιατί με τοποθετεί ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω πάρα πολύ, και απ’ τους οποίους εμπνέομαι συνεχώς", παραδέχτηκε μιλώντας στο "α", έχοντας μόλις παραλάβει το βραβείο της.

Νέα σελίδα στην αξία των βραβείων

Τη δική τους ιστορία λένε τα στατιστικά της βραδιάς: εννιά νέες προσθήκες, αλλά και πέντε αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με το εστιατόριο "Fiore" στη Ζάκυνθο και τα "Premiere" και "The Zillers" της Αθήνας να χάνουν το Χρυσό Σκούφο τους λόγω αποχώρησης των σεφ από τις κουζίνες τους, ενώ τα "Matsuhisa Mykonos" και "Kooc Secrets" δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου. Παράλληλα, τέσσερα new entries μετρά και η επικαιροποιημένη λίστα των τιμητικών διακρίσεων Top Notch (τα εστιατόρια "Cabbanes" στη Μύκονο, "Cretamos" στην Κρήτη, "Κουκούμαβλος" στη Σαντορίνη και "Veri Table" στην Αθήνα), ωστόσο η λίστα αυτή καταρτίστηκε φέτος με πολύ αυστηρότερα κριτήρια από κάθε άλλη χρονιά. Χαρακτηριστικά, τη διάκριση Top Notch απέσπασαν φέτος μόλις 19 εστιατόρια, αντί των 50(!) της περασμένης χρονιάς, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης της γευσιγνωστικής επιτροπής του "αθηνοράματος" η τιμητική αυτή διάκριση να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.

"Στόχος της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων δεν είναι να μοιράζει βραβεία", τόνισε, άλλωστε, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός κι επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της τελετής. "Στόχος της είναι, με την παρέμβασή της στα πράγματα, να ωθεί τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας συνεχώς προς την κορυφή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα φετινά αποτελέσματα των αξιολογήσεων της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων αποτυπώνουν τη "για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο που συντελείται στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες", δηλαδή στα επίπεδα κάτω του 15/20 (η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων). "Αυτή η σημαντική συγκέντρωση καλών εστιατορίων στη βαθμολογική ζώνη από 14/20 έως 14,90/20, η οποία διευρύνεται εντυπωσιακά από χρόνο σε χρόνο, μας οδήγησε στην απόφαση να επαναπροσδιορίσουμε την αξιολογητική πολιτική του θεσμού, μετά από πολλά χρόνια", σημείωσε η Άννη Ηλιοπούλου, εξηγώντας ότι "αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω και η βαθμολόγηση αλλά και οι βάσεις αξιολόγησης που εξασφαλίζουν βραβείο", διασφαλίζοντας έτσι ότι "κάθε χρόνο θα βραβεύονται μόνον οι καλύτεροι των καλύτερων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία των βραβείων για όσους τα αποσπούν".

"Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή για ένα μεγαλύτερο ποιοτικό άλμα στην υψηλή γαστρονομία στη χώρα μας", πρόσθεσε η Άννη Ηλιοπούλου. "Χρειαζόμαστε περισσότερα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών κι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει ακόμα σοβαρότερες επενδύσεις, για να εξελιχθεί ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η συνέπεια του προσφερόμενου προϊόντος, για να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση. Μόνο έτσι, όμως, θα μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και να μπει στις παγκόσμιες κατατάξεις των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και των παγκόσμιων βραβείων", σημείωσε. "Έχει έρθει όμως η ώρα να βάλουμε ψηλά τον πήχη και τις φιλοδοξίες μας - εξάλλου η Ελλάδα έχει δείξει ότι πάντα τα καταφέρνει στα δύσκολα", κατέληξε.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps