ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

χρυσοι σκουφοι

Το πέρασμά τους στην τέταρτη δεκαετία ζωής γιόρτασαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι, ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας, που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής εστίασης μέσα από μια λαμπερή βραδιά, αφιερωμένη στην υψηλή γαστρονομία. Μια βραδιά κατά την οποία προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στο λαμπερό χώρο του ξενοδοχείου "Athenaeum InterContinental", για να συναντήσουν τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, και να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 43 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 19 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με τρία ακόμη ειδικά βραβεία.

Τα καλύτερα εστιατόρια και τα πρόσωπα της βραδιάς

Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το κερκυραϊκό "Etrusco", του Έκτορα Μποτρίνι, που ήταν και το μοναδικό που απέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (κι επιβεβαίωσε τον τίτλο που του χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος), αφού κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την πρώτη, αλλά τις τρεις κορυφαίες θέσεις της χρυσής λίστας: το "Botrini’s" του Χαλανδρίου απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 1 Χρυσό Σκούφο και 16,5/20, ενώ το "Botrini's Santorini" ήρθε τρίτο, με 1 Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 16/20.

Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2024 αποτελείται από 17 εστιατόρια στην Αττική, 12 στις Κυκλάδες (9 από αυτά, μάλιστα, μόνο στη Σαντορίνη), 5 στη Χαλκιδική, 4 στα Επτάνησα (2 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Πελοπόννησο, Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 9 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια "Alali" της Σαντορίνης, "Andromeda" και "Bubo" της Χαλκιδικής, "Botrini’s Mykonos" της Μυκόνου, "Ches" της Ίου, "Moldee" της Θεσσαλονίκης (μόλις το δεύτερο εστιατόριο που αποσπά το Χρυσό Σκούφο στην πόλη), "Prosilio" της Ζακύνθου και τα αθηναϊκά "Seeds" και "Makris Athens" να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Επιπλέον, με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό "Nyn Esti", το Βραβείο Κοινού απέσπασε το "Beefbar Mykonos", ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

Το δικό του hat trick πέτυχε κατά τη διάρκεια της απονομής ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης που, προσθέτοντας τις νέες διακρίσεις των "Andromeda" και "Moldee" πλάι σ’ εκείνη του εστιατορίου "Squirrel", καταφέρνει όλα τα εστιατόρια των οποίων ηγείται να έχουν από έναν Χρυσό Σκούφο στην τροπαιοθήκη τους. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει και το success story του εστιατορίου "Prosilio" της Ζακύνθου, που καταφέρνοντας φέτος να "αποφοιτήσει" από τη λίστα των Top Notch και να περάσει σε εκείνη των Χρυσών Σκούφων, γίνεται το μόνο μη ξενοδοχειακό εστιατόριο της Ζακύνθου που κατέχει το πολυπόθητο τρόπαιο. "Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσπαθείς να κινηθείς σε τόσο υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας σε νησί και εκτός ξενοδοχείου, ιδίως επειδή μιλάμε για ένα εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει μόνο για έξι μήνες" σημείωσε η σεφ και συνιδιοκτήτριά του, Κρίστυ Καραγεώργου. "Τόσο εγώ όσο κι ο συνέταιρός μου, όμως, είμαστε εντελώς συνειδητοποιημένοι και το κάνουμε με πολύ πάθος και πολύ μεράκι, κι έτσι αυτή η διάκριση είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και συγκινητική: νιώθω πολύ μεγάλο δέος, γιατί με τοποθετεί ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω πάρα πολύ, και απ’ τους οποίους εμπνέομαι συνεχώς", παραδέχτηκε μιλώντας στο "α", έχοντας μόλις παραλάβει το βραβείο της.

Νέα σελίδα στην αξία των βραβείων

Τη δική τους ιστορία λένε τα στατιστικά της βραδιάς: εννιά νέες προσθήκες, αλλά και πέντε αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με το εστιατόριο "Fiore" στη Ζάκυνθο και τα "Premiere" και "The Zillers" της Αθήνας να χάνουν το Χρυσό Σκούφο τους λόγω αποχώρησης των σεφ από τις κουζίνες τους, ενώ τα "Matsuhisa Mykonos" και "Kooc Secrets" δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου. Παράλληλα, τέσσερα new entries μετρά και η επικαιροποιημένη λίστα των τιμητικών διακρίσεων Top Notch (τα εστιατόρια "Cabbanes" στη Μύκονο, "Cretamos" στην Κρήτη, "Κουκούμαβλος" στη Σαντορίνη και "Veri Table" στην Αθήνα), ωστόσο η λίστα αυτή καταρτίστηκε φέτος με πολύ αυστηρότερα κριτήρια από κάθε άλλη χρονιά. Χαρακτηριστικά, τη διάκριση Top Notch απέσπασαν φέτος μόλις 19 εστιατόρια, αντί των 50(!) της περασμένης χρονιάς, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης της γευσιγνωστικής επιτροπής του "αθηνοράματος" η τιμητική αυτή διάκριση να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.

"Στόχος της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων δεν είναι να μοιράζει βραβεία", τόνισε, άλλωστε, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός κι επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της τελετής. "Στόχος της είναι, με την παρέμβασή της στα πράγματα, να ωθεί τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας συνεχώς προς την κορυφή", σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα φετινά αποτελέσματα των αξιολογήσεων της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων αποτυπώνουν τη "για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο που συντελείται στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες", δηλαδή στα επίπεδα κάτω του 15/20 (η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων). "Αυτή η σημαντική συγκέντρωση καλών εστιατορίων στη βαθμολογική ζώνη από 14/20 έως 14,90/20, η οποία διευρύνεται εντυπωσιακά από χρόνο σε χρόνο, μας οδήγησε στην απόφαση να επαναπροσδιορίσουμε την αξιολογητική πολιτική του θεσμού, μετά από πολλά χρόνια", σημείωσε η Άννη Ηλιοπούλου, εξηγώντας ότι "αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω και η βαθμολόγηση αλλά και οι βάσεις αξιολόγησης που εξασφαλίζουν βραβείο", διασφαλίζοντας έτσι ότι "κάθε χρόνο θα βραβεύονται μόνον οι καλύτεροι των καλύτερων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία των βραβείων για όσους τα αποσπούν".

"Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή για ένα μεγαλύτερο ποιοτικό άλμα στην υψηλή γαστρονομία στη χώρα μας", πρόσθεσε η Άννη Ηλιοπούλου. "Χρειαζόμαστε περισσότερα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών κι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει ακόμα σοβαρότερες επενδύσεις, για να εξελιχθεί ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η συνέπεια του προσφερόμενου προϊόντος, για να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση. Μόνο έτσι, όμως, θα μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και να μπει στις παγκόσμιες κατατάξεις των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και των παγκόσμιων βραβείων", σημείωσε. "Έχει έρθει όμως η ώρα να βάλουμε ψηλά τον πήχη και τις φιλοδοξίες μας - εξάλλου η Ελλάδα έχει δείξει ότι πάντα τα καταφέρνει στα δύσκολα", κατέληξε.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

20 Μαϊ 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Athens Comedy Festival 2024: Έρχεται η... τετραήμερη γιορτή γέλιου

To μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας επιστρέφει σε 2 εβδομάδες με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και guests

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.