ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024 | Η γιορτή που μας αφορά

Το μεγάλο αφιέρωμα του Womantoc.gr

WomensDay

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζει σήμερα το Womantoc.gr τιμώντας τις γυναίκες όλου του κόσμου. Αλλά κυρίως τις γυναίκες που έδωσαν τις δικές τους μικρές και μεγάλες μάχες για να θεωρούνται σήμερα δεδομένα σοβαρά ζητήματα που πριν 100 χρόνια φάνταζαν αδιανόητα.

Γιορτάζοντας την Ημέρα της γυναίκας, γυναίκες και άνδρες από κάθε χώρο, καταθέτουν τη δική τους άποψη, εμπνέουν, αναδεικνύουν τα προβλήματα και δίνουν τη δική τους ματιά για τη γυναίκα σήμερα – τη μητέρα, την επιχειρηματία, την πραγματική γυναίκα που αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους και έχει κατά νου και το σημάδι και τις κατακτήσεις παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές γυναικών.

Όλγα Κεφαλογιάννη, Θέμις Μπαζάκα, Έλλη Στάη, Καίτη Γαρμπή, Μίνως Μάτσας, Στεφανία Γουλιώτη και πολλοί ακόμα υπογράφουν το μεγάλο αφιέρωμα του Womantoc.gr και του γυναικείου network των Αττικών Εκδόσεων. Δες το εδώ.

Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη με την ονομασία Εθνική Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε δύο χρόνια αργότερα το 1910 από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών. Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου 1910 στη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας.

Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες. Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατ. ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου.

Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η μέρα

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τις ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των φύλων, αλλά και να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τις επιτεύξεις, τις συνεισφορές και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και σε άλλους τομείς.


Η πλήρης ισότητα μεταξύ των φύλων είναι ένας στόχος που απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια και προκλήσεις που εμποδίζουν την πλήρη επίτευξή της ισότητας των φύλων. Oι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής ανισότητας και της έλλειψης ευκαιριών.

Το μεγάλο αφιέρωμα του Womantoc.gr στην Ημέρα της Γυναίκας.

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.