ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tην Τσικνοπέμπτη, ας γίνει του κουνελιού!

Σήμερα που το κρέας ξεφαντώνει, κάνω όνειρα τσικνισμένης νυκτός και φαντασιώνομαι την άνοδο του κουνελιού στην εξουσία. Γιατί δηλαδή να μην είναι η Τσικνοπέμπτη και λίγο sustainable;

Έφτασε λοιπόν η μεγάλη βακχική γιορτή του τσικνισμένου κρέατος. Τη μέρα που το ένστικτο απελευθερώνεται και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά στο άρωμα μιας θράκας με κοψίδια που μας ξεσηκώνει. Παρότι το κρέας σήμερα δεν έχει πλέον τη σπανιότητα των παλιών χρόνων ούτε η επερχόμενη νηστεία του Πάσχα είναι τόσο αυστηρά διαδεδομένη, εμείς συνεχίζουμε να παραδινόμαστε χωρίς αντίσταση σε αυτή την κραιπάλη. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει χωρίς ενδοιασμούς, αφού είναι κοινός τόπος πλέον ότι η αμετροέπεια στην κατανάλωση του κρέατος βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη. Σήμερα, λοιπόν, λέω να στρέψουμε την προσοχή μας σ’ ένα κρέας που το τρώνε κατά κόρον οι μερακλήδες στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο. Αυτό είναι το κουνέλι, που η ντελικάτη σάρκα του έχει το προνόμιο να θεωρείται επισήμως η πιο θρεπτική για τον άνθρωπο από το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, μιας και έχει ελάχιστα λιπαρά, εύπεπτες πρωτεΐνες, φουλ βιταμινών ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, όπως επίσης και σωστή αναλογία ανάμεσα σε omega-3 και omega-6. Δεν θα έλεγα πως είναι το πρώτο κρέας που μας έρχεται στο νου όταν ετοιμαζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη, αλλά έπειτα θυμάμαι εκείνο το υπέροχο κουνέλι στη σχάρα που έφαγα το καλοκαίρι στον "Λεβέντη" έξω απ’ τα Χανιά και λέω "γιατί όχι;".

Δεν αρκεί όμως να το δούμε απλώς σαν ακόμη έναν μεζέ στην παράκρουση της μέρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή νοοτροπίας και να βάλουμε το κουνέλι στην καθημερινή διατροφή μας, επειδή είναι το πιο οικολογικά εκτρεφόμενο ζώο. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Μπροστά στην τεράστια επιβάρυνση που προκαλεί η βιομηχανική εκτροφή μοσχαριών, τα κουνέλια είναι τα πιο "καθαρά", αφού εκπέμπουν το ισοδύναμο 3,4 κιλά CO2 για κάθε κιλό παραγόμενου κρέατος, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το χοιρινό είναι 6 κιλά και για τα βοοειδή –κρατηθείτε– 28,3 κιλά! Αν πιάσουμε τις εκπομπές του –ακόμη πιο επικίνδυνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη– μεθανίου, το κουνέλι κάνει πρωταθλητισμό οικολογικής συμπεριφοράς εκπέμποντας 7,5 φορές λιγότερο από τα μοσχάρια, 6,6 φόρες από τα κοτόπουλα και 2,25 από τα κατσίκια. Επιπλέον, στη διατροφή των κουνελιών χρησιμοποιούνται τα απορρίμματα της γεωργίας, ενώ η εκτροφή τους χρειάζεται πολύ μικρότερους χώρους από τις εγκαταστάσεις των βοοειδών, κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί την ανάπτυξη πολλών μικρών τοπικών μονάδων, ακόμη και μέσα στις πόλεις, και συμβάλλει στην ενίσχυση ενός πιο ευέλικτου και ανθεκτικού διατροφικού μοντέλου.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

25 Ιουλ 2024

Μύθοι και αλήθειες για την επείγουσα αντισύλληψη

Οι μύθοι γύρω από την επείγουσα αντισύλληψη που πρέπει να καταρριφθούν

25 Ιουλ 2024

Γωγώ Μπρέμπου -Χρήστος Χωμενίδης: Από το Προεδρικό Μέγαρο με πολλή αγάπη

Μια σπάνια κοινή δημόσια έξοδο έκαναν η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης που μετρούν εννέα χρόνια σχέσης.

Περισσότερα από

Life

25 Ιουλ 2024

Συγκίνηση για το Μάτι: Βουρκωμένοι συγγενείς άφησαν 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή για τις ψυχές των θυμάτων

Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στον Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή.

24 Ιουλ 2024

Anna Maria Mazaraki: 5+1 ethnic picks με -40% έκπτωση που θα πάρεις μαζί σου στο νησί"

Ξεχωριστά κοσμήματα με -40% έκπτωση που θα αναβαθμίσουν τα καλοκαιρινά σου looks!

23 Ιουλ 2024

Μαύρη επέτειος σήμερα: Πέρασαν έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση

'Εξι χρόνια συμπληρώνονται από τη μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς και τους τραυματίες.

23 Ιουλ 2024

Έρευνα Καταναλωτών Pepco: Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν έως και το 87% όλων των αγοραστών

Οι πελάτες της Pepco σε κάθε χώρα αποτελούνται κυρίως από γυναίκες.

22 Ιουλ 2024

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι: Η παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο έρχεται στο Ηρώδειο για μόνο δύο βραδιές

Το αθηναϊκό κοινό έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να απολαύσει το αντιπολεμικό αριστούργημα σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν που καταχειροκροτήθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

21 Ιουλ 2024

Πανσέληνος Ιουλίου: Τα ζώδια που επηρεάζει "μεταμορφωτικά" η πανσέληνος του Ελαφιού

Η Πανσέληνος της 21ης Ιουλίου επηρεάζει έντονα τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού.

21 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: 24 άγνωστες ιστορίες που θα σε κάνουν να τους δεις με άλλα μάτια

Μπες στο ολυμπιακό πνεύμα και μάθε αυτά τα απίστευτα στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

21 Ιουλ 2024

Σοκ στην Τουρκία: Ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου προτείνει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.