ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tην Τσικνοπέμπτη, ας γίνει του κουνελιού!

Σήμερα που το κρέας ξεφαντώνει, κάνω όνειρα τσικνισμένης νυκτός και φαντασιώνομαι την άνοδο του κουνελιού στην εξουσία. Γιατί δηλαδή να μην είναι η Τσικνοπέμπτη και λίγο sustainable;

Έφτασε λοιπόν η μεγάλη βακχική γιορτή του τσικνισμένου κρέατος. Τη μέρα που το ένστικτο απελευθερώνεται και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά στο άρωμα μιας θράκας με κοψίδια που μας ξεσηκώνει. Παρότι το κρέας σήμερα δεν έχει πλέον τη σπανιότητα των παλιών χρόνων ούτε η επερχόμενη νηστεία του Πάσχα είναι τόσο αυστηρά διαδεδομένη, εμείς συνεχίζουμε να παραδινόμαστε χωρίς αντίσταση σε αυτή την κραιπάλη. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει χωρίς ενδοιασμούς, αφού είναι κοινός τόπος πλέον ότι η αμετροέπεια στην κατανάλωση του κρέατος βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη. Σήμερα, λοιπόν, λέω να στρέψουμε την προσοχή μας σ’ ένα κρέας που το τρώνε κατά κόρον οι μερακλήδες στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο. Αυτό είναι το κουνέλι, που η ντελικάτη σάρκα του έχει το προνόμιο να θεωρείται επισήμως η πιο θρεπτική για τον άνθρωπο από το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, μιας και έχει ελάχιστα λιπαρά, εύπεπτες πρωτεΐνες, φουλ βιταμινών ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, όπως επίσης και σωστή αναλογία ανάμεσα σε omega-3 και omega-6. Δεν θα έλεγα πως είναι το πρώτο κρέας που μας έρχεται στο νου όταν ετοιμαζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη, αλλά έπειτα θυμάμαι εκείνο το υπέροχο κουνέλι στη σχάρα που έφαγα το καλοκαίρι στον "Λεβέντη" έξω απ’ τα Χανιά και λέω "γιατί όχι;".

Δεν αρκεί όμως να το δούμε απλώς σαν ακόμη έναν μεζέ στην παράκρουση της μέρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή νοοτροπίας και να βάλουμε το κουνέλι στην καθημερινή διατροφή μας, επειδή είναι το πιο οικολογικά εκτρεφόμενο ζώο. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Μπροστά στην τεράστια επιβάρυνση που προκαλεί η βιομηχανική εκτροφή μοσχαριών, τα κουνέλια είναι τα πιο "καθαρά", αφού εκπέμπουν το ισοδύναμο 3,4 κιλά CO2 για κάθε κιλό παραγόμενου κρέατος, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το χοιρινό είναι 6 κιλά και για τα βοοειδή –κρατηθείτε– 28,3 κιλά! Αν πιάσουμε τις εκπομπές του –ακόμη πιο επικίνδυνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη– μεθανίου, το κουνέλι κάνει πρωταθλητισμό οικολογικής συμπεριφοράς εκπέμποντας 7,5 φορές λιγότερο από τα μοσχάρια, 6,6 φόρες από τα κοτόπουλα και 2,25 από τα κατσίκια. Επιπλέον, στη διατροφή των κουνελιών χρησιμοποιούνται τα απορρίμματα της γεωργίας, ενώ η εκτροφή τους χρειάζεται πολύ μικρότερους χώρους από τις εγκαταστάσεις των βοοειδών, κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί την ανάπτυξη πολλών μικρών τοπικών μονάδων, ακόμη και μέσα στις πόλεις, και συμβάλλει στην ενίσχυση ενός πιο ευέλικτου και ανθεκτικού διατροφικού μοντέλου.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.