Πίτσα στην Αθήνα λοιπόν και μάλιστα με αφορμή. Αλλά πριν από αυτό, μια γρήγορη ερώτηση: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ένα φαγητό που σε κάνει άμεσα ευτυχισμέν@;
Πίτσα, φυσικά. Το απόλυτο comfort food και ένας από τους λόγους της παγκόσμιας γαστρονομικής κυριαρχίας των Ιταλών -συγγνώμη αγαπητοί Βάσκοι, Γάλλοι, Ιάπωνες και Σκανδιναβοί αλλά όλοι γνωρίζουμε την mainstream αλήθεια του σήμερα- έχει σήμερα την τιμητική του. Βλέπεις, η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί (αρχικά στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε πολλές άλλες χώρες) ως Pizza Day (ή World Pizza Day αν προτιμάς, παρότι κάποιοι τη γιορτάζουν και στις 17 Ιανουαρίου). Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, πάντοτε είναι μια καλή στιγμή για τη δισκόμορφη και κυψελωτή λιχουδιά. Αθηναϊκά σποτ όπως τα παρακάτω την τιμούν και με το παραπάνω.
"Napul'è"
Το πεντανόστιμο project της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco 'Ciccio' Granata στη Βάρη ‘μοσχομυρίζει’ Ιταλία και παρέχει σε κάθε λάτρη της συγκεκριμένης κουζίνας μία κορυφαία εκδοχή της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε κατευθείαν από τη Νάπολη.
"Odori"
Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ. Πέρα από τα προαναφερθέντα δυνατά στοιχεία του, το "Odori" όμως φημίζεται και για τη διαβολεμένα νόστιμη πίτσα του, που φέρει την υπογραφή του αρτίστα του είδους Νίκου Σωτηρόπουλου. Μάλιστα, η πίτσα του "Odori" βρίσκει θέση και στο διεθνή οδηγό 50 Top Pizza Europa, σε μια λίστα που ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε ελληνική εκπροσώπηση.
"Le Pizze di San Gennaro"
Ο Μάρκο Τζεναμπόνι μόνο άγνωστο όνομα δεν είναι στα γευστικά δρώμενα της πόλης, καθώς αποτελεί έναν από τους μαέστρους της ναπολιτάνικης πίτσας στα μέρη μας. Παρότι Μιλανέζος, έδειχνε ανέκαθεν ιδιαίτερη συμπάθεια στον ιταλικό Νότο και το πιο δημοφιλές έδεσμά του. Από τον περασμένο Οκτώβριο άναψε ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στη Νέα Σμύρνη και το 'Le Pizze di San Gennaro'.
"Granello"
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).
"Mario & Luigi The Eatalians"
Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο, με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσεις καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους. Η ναυαρχίδα ακούει στο όνομα Gioconda, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola dolce, provola και παρμεζάνα που αβίαστα φέρνει στα χείλη σου το σχετικό χαμόγελο, ενώ ιδιαίτερη νοστιμιά έχει και η Luciana, με λουκάνικο salsicia Toscana, πατάτα, provola και pecorino.
"Prac•sitele"
Tο κομψό, με χαλαρά vibes all-day bar restaurant στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites", στη γωνία της Πραξιτέλους, πριν την πλατεία Καρύτση, έχει αλέγρα κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά. Το μενού εστιάζει στην πίτσα και την pasta, με φίνες όμως προτάσεις σε κρέας και ψάρι. Από τον στολισμένο με πλακάκια στα χρώματα της ιταλικής σημαίας φούρνο αριβάρουν στα τραπέζια πίτσες με αφράτη κυψελωτή ζύμη, όπως η Valentina, με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, caprinο, bresaola και ρόκα, ή η πιο ιδιαίτερη Muffata, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola picante, coppa και κρέμα βαλσαμικού.
"Πιτσαρία Νεάπολη"
Η Νεάπολη των Εξαρχείων από τη Νάπολη της Ιταλίας απέχουν μόλις ένα γράμμα και κάτι παραπάνω από 1.000 χιλιόμετρα σε απόσταση. Το χάσμα γεφυρώνει γευστικά η "Πιτσαρία Νεάπολη" της οδού Ιπποκράτους, επιμένοντας ναπολιτάνικα και επιμένοντας όμορφα στο δίπτυχο πίτσα-απεριτίβο.
"Dal Professore Athens"
O "καθηγητής" Νίκος Δημητροκάλης έχει την ιταλική κουζίνα στην καρδιά του και με ψυχή τη μεταφέρει στα τραπέζια του "Dal Professore". Εδώ δοκιμάζεις μια πολύ προσωπική εκδοχή της γείτονος κουζίνας, ωραία καλιμπραρισμένη, σε προτάσεις που αναδεικνύουν τον γευστικό της πλούτο.
Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr