ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Είναι το "σεβίτσε" η νέα ντομάτα;

Τώρα που τα αναφανδόν ελληνικά "σεβίτσε" με ωμά ή μαριναρισμένα ψάρια και θαλασσινά παίζουν από ψαγμένα εστιατόρια μέχρι την πιο ταπεινή ψαροταβέρνα της επικράτειας, ένα νέο ωραίο κεφάλαιο ανοίγει στην ελληνική γαστρονομία.

Προέρχονται και τα δύο από τη Λατινική Αμερική, αν και η ντομάτα είναι βέβαια παλιότερη. Την έφεραν οι Ισπανοί κονκισταδόρες, και στην Ελλάδα την πρωτοκαλλιέργησε ο τελευταίος ηγούμενος της Μονής των Καπουτσίνων Φραγκίσκος, φυτεύοντάς τη σε γλάστρες στην Αθήνα το 1818. Σήμερα διαπρέπει στην εθνική χωριάτικη σαλάτα και στις περισσότερες συνταγές της κουζίνας μας. Σε αντίθεση με τους αρχαίους προγόνους μας, εμείς δεν μπορούμε να διανοηθούμε γαλανόλευκη μαγειρική χωρίς αυτήν.

Το σεβίτσε είναι κι αυτό πολύ παλιό, αλλά η Ευρώπη το αγάπησε την τελευταία δεκαπενταετία χάρη στη γαστρονομική διπλωματία του Περού, και έγινε ισχυρή μόδα διαρκείας. Το εκ πρώτης απόψεως περίεργο είναι ότι στην Ελλάδα διαδόθηκε ταχέως την τελευταία πενταετία, όχι μόνο στα ψαγμένα εστιατόρια αλλά και στην πιο ταπεινή ψαροταβέρνα της επικράτειας, που λέει ο λόγος. Έχω δίκιο, λοιπόν, να αναρωτιέμαι αν το "σεβίτσε" είναι η νέα ντομάτα; Βλέπετε ότι το βάζω εντός εισαγωγικών, αλλά διευκρινίζω ότι δεν έχω καμία υποτιμητική διάθεση απέναντί του· το εντελώς αντίθετο συμβαίνει. Ας καταγράψουμε όμως ορισμένα δεδομένα. Μπορεί μεν το σεβίτσε να μπήκε στα εστιατόρια στην περουβιανή του μορφή, αλλά η τεράστια αποδοχή του δημιούργησε και διέδωσε ευρύτατα μια καινούργια τάση πέρα από τη χάρη του: τα ωμά και μαριναρισμένα αλλά με σαφώς ελληνικό χρώμα ψάρια και θαλασσινά. Μέχρι πρόσφατα, η θαλασσινή ωμότητα εν Ελλάδι ήταν πολύ περιορισμένη: Μπορεί ο μαρινάτος γαύρος να ήταν διαδεδομένος, αλλά η μαριναρισμένη σε αλάτι εξαιρετική παπαλίνα, για παράδειγμα, ήταν μια εντελώς τοπική συνήθεια, με το ιδιόρρυθμο αυτό σασίμι να περιορίζεται είτε στα ουζερί Λέσβου ή ακόμα περισσότερο στη συνήθεια των ψαράδων να τρώνε μέσα στο καΐκι ωμό τον ολόφρεσκο γαύρο τους σαν λιχουδιά συνοδεία ούζου. Σ’ αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμη παστό μπακαλιάρο ξελουριστό, που ξαλμυρισμένος είναι σχεδόν σαν ωμός, και στη Σαντορίνη τον κάνουν σαλάτα με ντοματάκια και κάππαρη.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.