ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις του 2024

Σε ποια μονοπάτια θα ανανεωθεί η παγκόσμια και η ελληνική εστιατορική σκηνή; Αδημονούμε να απολαύσουμε τα καινούργια γευστικά σενάρια και να χειροκροτήσουμε τις νέες ιδέες των σεφ.

γαστρονομια

Οι γευστικές τάσεις που διαμορφώνονται κάθε χρονιά εκφράζουν επιλογές και επιθυμίες που τις περισσότερες φορές σιγοψήνονταν ήδη μέχρι κάποια στιγμή να εκφραστούν δυναμικά αγκαλιάζοντας ευρύτερα τον κόσμο της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές φορές επίσης αποτελούν πρωτοβουλίες πρωτοπόρων σεφ που οδηγούν με τις δημιουργίες τους τη γαστρονομία της εποχής σε καινούργια μονοπάτια.

Κι απ’ ότι φαίνεται, με την εκρηκτική επέκταση του βετζετεριανισμού και του βιγκανισμού ήρθε ο καιρός να μην αντιμετωπίζονται τα καλούδια του φυτικού βασιλείου απλώς σαν υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά σαν αυτόνομες οντότητες με τις δικές τους ιδιαίτερες υφές και γεύσεις. Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια δημιουργική κουζίνα των φυτών, που λόγω της ανεξάντλητης ποικιλίας τους παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και τα οποία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν με πιάτα ψαριού και κρέατος σ’ ένα εστιατόριο. Μπορεί ιδανικός οδηγός μας να είναι ο 3άστερος Alain Passard στο Παρίσι, αλλά έξυπνες ιδέες μπορούν να υπάρχουν κάλλιστα και στην παράδοση. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από την αθηναϊκή σκηνή, ξεκινώντας από τα κάστανα στιφάδο του "Pharaoh" , για να περάσω σε πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως το καρπάτσιο παντζαριού με βατόμουρα στο "Geko", τις αγκινάρες με τρούφα και καφέ στο "Zillers", ή τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ με καφέ και κάστανα στο "Seeds". Ανάμεσα στα προϊόντα που ανεβάζουν πολύ τις μετοχές τους, πάντως, είναι σίγουρα τα μανιτάρια και ειδικά τα άγρια, αλλά και ιδιαιτερότητες, όπως οι μπάμιες και οι αγκινάρες.

Ο δρόμος προς την κάψα είχε στρωθεί από πέρυσι όταν ανακαλύψαμε το νεολογισμό του swicy (συναίρεση sweet + spicy) με γλυκοπικάντικες γεύσεις, από τις οποίες είναι γεμάτη η κορεάτικη κουζίνα. Από φέτος προμηνύεται μια ακόμη εντονότερη τάση προς την κάψα, προς την οποία τείνουν σύμφωνα με τις έρευνες και η Gen Z. Το θέμα όμως δεν είναι να βάλεις μπουρλότο στον ουρανίσκο, αλλά ν’ αφήσεις να ξεσπάσει μια καταιγίδα γεύσεων και αρωμάτων μετά τις πρώτες φλόγες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα σοφά μείγματα μπαχαρικών που έχουν επινοήσει σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϋλάνδη ή ακόμη με τις ποικιλίες πιπεριάς στο Μεξικό. Η τάση, λοιπόν, μετακινείται προς τη σύνθετη γευστική πολυπλοκότητα, όπου το καυτερό συνδυάζεται με το γλυκό και το ξυνό και δημιουργεί αξέχαστες πολυεπίπεδες εμπειρίες.

Λέτε να είναι οι πόλεμοι και τα απόνερα της πανδημίας ή, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και κουφό, οι οικονομικές δυσκολίες, που μας σπρώχνουν να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές πολυτελείς απολαύσεις σαν αντίβαρο, και ανοίγουν το δρόμο στο χαβιάρι να γίνει μόδα; Δεν είναι ελληνική εφεύρεση ο πρόσφατος χαμός με το χαβιάρι σε νέους αδιανόητους συνδυασμούς που συναντάμε στο "Ex Machina" και το "Gallina" ή πιο κλασσικά στην αρχοντική σκηνή της "Μεγάλης Βρεταννίας". Η τάση είναι παγκόσμια, τα σχετικά βίντεο έχουν γίνει viral στο TikTok και υπεύθυνη είναι πάλι η άγουρη Gen Z και η περιέργειά της. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε σε μια συνύπαρξη του σηκωμένου φρυδιού με την cool ταπεινότητα, καθώς οι νέες συνήθειες θέλουν το χαβιάρι ακόμη και πάνω σε τραγανά τσιπς πατάτας με ξινή κρέμα.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

28 Νοε 2025

Black Friday ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από τη NEF-NEF Homeware

Tώρα που o καιρός σιγά-σιγά αλλάζει, οι Black Friday ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ της NEF-NEF Homeware είναι η απόλυτη ευκαιρία να "εξοπλίσεις" το χώρο σου με ζεστασιά και υπέροχες μαλακές υφές, στα χρώματα που ταιριάζουν και αναδεικνύουν το δικό σου μοναδικό στυλ!

28 Νοε 2025

6 λαχανικά που πρέπει να τρως μαγειρεμένα για μέγιστη θρεπτική αξία - Τι λένε οι διατροφολόγοι

Ποια καθημερινά λαχανικά γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται και πώς μπορείς να ενισχύσεις τα οφέλη τους στην καθημερινή σου διατροφή.

Περισσότερα από

Life

28 Νοε 2025

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 27 Νοεμβρίου, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

28 Νοε 2025

Το 'Zappa' έρχεται με φόρα στην Αίγλη Ζαππείου

Στην Αίγλη αλλάζει κάτι που δεν έχει αλλάξει ποτέ, το όνομα.

28 Νοε 2025

Χρόνια αϋπνία; Η χαλαρωτική δραστηριότητα που λειτουργεί όσο και η θεραπεία

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς αυτή η ήπια χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου όσο και μια επίσημη θεραπεία αϋπνίας.

28 Νοε 2025

Το νέο μενού στο 'Sense' διαβάζει την ελληνική γαστρονομία από τις ρίζες της

Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζει μια πρόταση που μοιάζει με μελέτη της ελληνικής γαστρονομικής εξέλιξης μέσα στο χρόνο.

28 Νοε 2025

Κακοκαιρία Adel: 5 comfort snacks για την κακοκαιρία έως 250 kcal

Μικρές, ζεστές επιλογές που σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν - ιδανικές για τις ώρες που η Adel σε κρατάει μέσα.

28 Νοε 2025

Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Μια σούπα-παρηγοριά, γεμάτη γεύση, θρέψη και άρωμα ελληνικού χειμώνα.

28 Νοε 2025

Δοκίμασε την DIY μάσκα με καφέ αμέσως μετά το γυμναστήριο για το τέλειο post-workout glow

Μόλις ολοκλήρωσες την προπόνησή σου και η ενδορφίνη είναι στα ύψη, όμως η επιδερμίδα σου δείχνει θαμπή και κουρασμένη; Άνοιξε το ντουλάπι της κουζίνας σου. Σου έχουμε την απόλυτη express συνταγή που εκμεταλλεύεται το "παράθυρο" μετά την άσκηση για να σου χαρίσει επαγγελματικό αποτέλεσμα λάμψης στο σπίτι.

28 Νοε 2025

Food labels: Πώς θα μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων;

"Χωρίς σάκχαρα", "πλούσιο σε πρωτεΐνη", "πηγή φυτικών ινών"... Είναι τόσες οι πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων! Γνωρίζεις, όμως, να τις αποκωδικοποιείς ώστε να επιλέγεις τα καλύτερα για εσένα τρόφιμα;

28 Νοε 2025

Ένα απροσδόκητο DJ session στου Ρέντη

Το απόγευμα της Κυριακής 30 Νοεμβρίου, μπορείς να περιηγηθείς στην πιο πολυσυζητημένη έκθεση της Αθήνας, με μουσικές επιλογές ειδικά για την περίσταση.

28 Νοε 2025

Comfort γεύσεις α λα γκρεκ: Η τάση που αγαπάμε στα τραπέζια της Αθήνας

Φαγητά της αστικής και της τοπικής μας κουζίνας γεμίζουν πλέον σταθερά τα μενού της πόλης με γεύσεις μνήμης που χαίρεσαι ν΄απολαμβάνεις, κι εδώ σταχυολογούμε κάποιες που θα μας έκαναν να επιστρέψουμε.