ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις του 2024

Σε ποια μονοπάτια θα ανανεωθεί η παγκόσμια και η ελληνική εστιατορική σκηνή; Αδημονούμε να απολαύσουμε τα καινούργια γευστικά σενάρια και να χειροκροτήσουμε τις νέες ιδέες των σεφ.

γαστρονομια

Οι γευστικές τάσεις που διαμορφώνονται κάθε χρονιά εκφράζουν επιλογές και επιθυμίες που τις περισσότερες φορές σιγοψήνονταν ήδη μέχρι κάποια στιγμή να εκφραστούν δυναμικά αγκαλιάζοντας ευρύτερα τον κόσμο της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές φορές επίσης αποτελούν πρωτοβουλίες πρωτοπόρων σεφ που οδηγούν με τις δημιουργίες τους τη γαστρονομία της εποχής σε καινούργια μονοπάτια.

Κι απ’ ότι φαίνεται, με την εκρηκτική επέκταση του βετζετεριανισμού και του βιγκανισμού ήρθε ο καιρός να μην αντιμετωπίζονται τα καλούδια του φυτικού βασιλείου απλώς σαν υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά σαν αυτόνομες οντότητες με τις δικές τους ιδιαίτερες υφές και γεύσεις. Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια δημιουργική κουζίνα των φυτών, που λόγω της ανεξάντλητης ποικιλίας τους παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και τα οποία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν με πιάτα ψαριού και κρέατος σ’ ένα εστιατόριο. Μπορεί ιδανικός οδηγός μας να είναι ο 3άστερος Alain Passard στο Παρίσι, αλλά έξυπνες ιδέες μπορούν να υπάρχουν κάλλιστα και στην παράδοση. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από την αθηναϊκή σκηνή, ξεκινώντας από τα κάστανα στιφάδο του "Pharaoh" , για να περάσω σε πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως το καρπάτσιο παντζαριού με βατόμουρα στο "Geko", τις αγκινάρες με τρούφα και καφέ στο "Zillers", ή τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ με καφέ και κάστανα στο "Seeds". Ανάμεσα στα προϊόντα που ανεβάζουν πολύ τις μετοχές τους, πάντως, είναι σίγουρα τα μανιτάρια και ειδικά τα άγρια, αλλά και ιδιαιτερότητες, όπως οι μπάμιες και οι αγκινάρες.

Ο δρόμος προς την κάψα είχε στρωθεί από πέρυσι όταν ανακαλύψαμε το νεολογισμό του swicy (συναίρεση sweet + spicy) με γλυκοπικάντικες γεύσεις, από τις οποίες είναι γεμάτη η κορεάτικη κουζίνα. Από φέτος προμηνύεται μια ακόμη εντονότερη τάση προς την κάψα, προς την οποία τείνουν σύμφωνα με τις έρευνες και η Gen Z. Το θέμα όμως δεν είναι να βάλεις μπουρλότο στον ουρανίσκο, αλλά ν’ αφήσεις να ξεσπάσει μια καταιγίδα γεύσεων και αρωμάτων μετά τις πρώτες φλόγες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα σοφά μείγματα μπαχαρικών που έχουν επινοήσει σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϋλάνδη ή ακόμη με τις ποικιλίες πιπεριάς στο Μεξικό. Η τάση, λοιπόν, μετακινείται προς τη σύνθετη γευστική πολυπλοκότητα, όπου το καυτερό συνδυάζεται με το γλυκό και το ξυνό και δημιουργεί αξέχαστες πολυεπίπεδες εμπειρίες.

Λέτε να είναι οι πόλεμοι και τα απόνερα της πανδημίας ή, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και κουφό, οι οικονομικές δυσκολίες, που μας σπρώχνουν να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές πολυτελείς απολαύσεις σαν αντίβαρο, και ανοίγουν το δρόμο στο χαβιάρι να γίνει μόδα; Δεν είναι ελληνική εφεύρεση ο πρόσφατος χαμός με το χαβιάρι σε νέους αδιανόητους συνδυασμούς που συναντάμε στο "Ex Machina" και το "Gallina" ή πιο κλασσικά στην αρχοντική σκηνή της "Μεγάλης Βρεταννίας". Η τάση είναι παγκόσμια, τα σχετικά βίντεο έχουν γίνει viral στο TikTok και υπεύθυνη είναι πάλι η άγουρη Gen Z και η περιέργειά της. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε σε μια συνύπαρξη του σηκωμένου φρυδιού με την cool ταπεινότητα, καθώς οι νέες συνήθειες θέλουν το χαβιάρι ακόμη και πάνω σε τραγανά τσιπς πατάτας με ξινή κρέμα.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

14 Οκτ 2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

14 Οκτ 2025

Το σώμα σου είναι το καλύτερο γυμναστήριο – 10 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις οπουδήποτε

Τι είναι η εκγύμναση με το βάρος του σώματος και πώς μπορείς να δυναμώσεις παντού χωρίς εξοπλισμό;

Περισσότερα από

Life

14 Οκτ 2025

Πώς θα αντιμετωπίσεις το ροχαλητό;

Γιατί ροχαλίζεις, ποια είναι τα πιθανά αίτια και ποιος είναι ο αρμόδιος γιατρός που θα σε βοηθήσει

14 Οκτ 2025

Πώς είναι να πίνεις στο Bar Leone, το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Μία επίσκεψη και μερικές σκέψεις για τον ευ πίνειν ναό του Lorenzo Antinori στο Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο νο.1 της φετινής λίστας των The World's 50 Best Bars.

14 Οκτ 2025

"Σαν φυσικό φίλτρο": Η απλή συνήθεια που μπορεί να μειώσει τα βαρέα μέταλλα από το νερό

Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα καθημερινό ρόφημα μπορεί να "παγιδεύει" τα βαρέα μέταλλα στο νερό σου.

14 Οκτ 2025

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα;

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, πώς συσσωρεύονται στον οργανισμό και τι μπορούμε να κάνουμε;

14 Οκτ 2025

Σε ποιες παραστάσεις και θέατρα θα δεις φέτος τους πρωταγωνιστές των νέων ελληνικών σειρών

Φέτος η θεατρική και τηλεοπτική σκηνή γεμίζει με αγαπημένους πρωταγωνιστές: ανακαλύπτουμε ποιοι λάμπουν σε νέες παραστάσεις και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν σε τέσσερα σίριαλ. Θέατρο & TV, οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές σε δύο ρόλους.

14 Οκτ 2025

Η "Jazz στο Μουσείο" ξεκινά ξανά στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Ο φετινός κύκλος ανοίγεται στην κλασική μουσική, με την αρχή να κάνει η βραβευμένη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου.

14 Οκτ 2025

Αγγούρι: Οι 5 συνδυασμοί που αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων

Δες πώς να συνδυάζεις το αγγούρι για μέγιστη θρεπτική αξία και καλύτερη απορρόφηση των συστατικών του.

14 Οκτ 2025

Συνέντευξη | Μυρτώ Αλικάκη: "Η πιο σοφή συμβουλή είναι να είσαι αληθινός"

Η Μυρτώ Αλικάκη μιλά για την συνάντηση της με την "Linda" στο θέατρο Επί Κολωνώ, την επιστροφή των "Υπέροχων Πλασμάτων", για τα παιδιά της, τη σχέση τους με την τέχνη, την καθημερινότητά της και τη σοφία που έρχεται με την εμπειρία. Μια κουβέντα γλυκιά, ήρεμη και ειλικρινής, όπως και η ίδια.

14 Οκτ 2025

Το ασιατικό beauty μυστικό για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά σου

Το νέο beauty trend εμπνέεται από την Ασία και κάνει θαύματα… εκ των έσω!

14 Οκτ 2025

6 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα για την κρεατίνη

Όσα δείχνουν οι έρευνες για τη σημασία της κρεατίνης στη γυναικεία ευεξία.