Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του γλυκού. Το γιορτινό σερί ξεκινάει παραδοσιακά, με τα μελομακάρονα να έχουν κάνει avant premiere ήδη από καιρό σιγοντάροντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα, για να καταλήξει στην τελική πράξη, τα λαμπερά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που θα κλείσουν θριαμβευτικά με ντιζαϊνάτους κορμούς, χιονισμένα κάστανα και μαύρα δάση του ονείρου από φίνες σοκολάτες, συννεφένια panettone και βασιλόπιτες πέρα από κάθε φαντασία. Οι pastry chefs τα δίνουν όλα με φίνες γλυκές εκπλήξεις που σκορπίζουν ευτυχία, όση βέβαια σε γεμίζει κι ένα μελένιο μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές που μοσχοβολάει βούτυρο.
Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες γλυκές προτάσεις που κυκλοφορούν στη γιορτινή Αθήνα, ακολουθούν εδώ.
Σύγχρονα και ψαγμένα
Το Noble Pastry με τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη έχει ετοιμάσει δυο μαγευτικά γλυκίσματα για τις γιορτές ("Madame Fraise", Υμηττού 225, Παγκράτι, 2114186086). To εντυπωσιακό, κατακόκκινο "Bonnet de Noël Foret Noire" είναι μια Black Forest σε σχήμα χριστουγεννιάτικου σκούφου, με biscuit moelleux cacao, αγριοκέρασο confit, chantilly Kirsch και cremeux bitter σοκολάτας 70%, και βγαίνει σε ατομικό γλυκό αλλά και σε κορμό για 4-5 άτομα. Το "Mont Blanc succes", έχει mousse κάστανο, αφράτη μαρέγκα, vermicelli κάστανου, μαρμελάδα blackberry, ρούμι Zacapa Royal και τραγανή βάση μπισκότου, επίσης σε ατομικό γλυκό και σε κορμό για 4-5 άτομα.
O Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του στο "Ourse" (Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019) προτείνουν τους limited edition bûches de Noël τους. Ο ένας έχει πλούσια αρώματα βανίλιας Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια, ενώ ο δεύτερος είναι σοκολατένιος, με τρεις ποικιλίες σοκολάτας (Ghana, Tanzania, San Domingo), πραλίνα, αλμυρή καραμέλα και speculoos. Υπάρχει κλασικά η υπέροχη Mont Blanc τους με κάστανο, μους βανίλιας και τραγανή βάση τάρτας σε ατομικό γλυκό (με παραγγελία και μεγαλύτερη), ενώ ιδανικό για δώρο είναι το γιορτινό Christmas chocolate box. Για την Πρωτοχρονιά πάλι, θα ετοιμάσουν τη δική τους εκδοχή της γαλλικής βασιλόπιτας Galette des Rois με αμυγδαλόκρεμα, ένα εντυπωσιακό γλυκό-έκπληξη, κατόπιν παραγγελίας. Επιπλέον, φέτος βρίσκουμε στο "Ourse" και μελομακάρονα- μπουκίτσες.
Ο αρτίστας ζαχαροπλάστης Dimitris Economides (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 210 6755000) δημιούργησε για τις φετινές γιορτές τέσσερις ντιζαϊνάτους κορμούς, που φιλοδοξούν να καλύψουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Ο Heritage περιέχει κρέμα αμυγδάλου, crémeux κάστανο, mousse βανίλιας και μπισκότο βουτύρου, ενώ ο Polar είναι με crémeux ψημένης βανίλιας, mousse βανίλιας, biscuit βανίλια και μπισκότο-σφολιάτα βουτύρου. Ο Elegant έχει dacquoise φουντουκιού, τραγανή βάφλα-πραλίνα, mousse πραλίνα και mousse κουβερτούρας γάλακτος και ο Harmony compote αχλάδι-βανίλια, mousse βανίλιας, mousse κουβερτούρας Venezuela, biscuit κακάο και μπισκότο βουτύρου-βάφλα. Στα γλυκά με άρωμα εποχής του Dimitris Economides, πρέπει να προσθέσουμε εδώ την Black Forest experience, την Signature chestnut tart και την υπέροχη τάρτα framboise.
Χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή στο γλυκύτατο "In Love Again", του κέντρου (Κλείτου 3, 210 3242627), με μια σειρά γλυκισμάτων που σε βάζουν στο δίλημμα ποιο να διαλέξεις. Ένα από κάθε είδος, θα ήταν καλή ιδέα για ένα κουτί δώρου ή για το γιορτινό τραπέζι. Εντυπωσιακό το Santa’s hat, με mousse bitter σοκολάτας, πραλίνα κουκουνάρι, κρέμα σοκολάτας με μπαχαρικά σε τάρτα σοκολάτας και δελεαστικό το Christmas Treat, με crumble φουντουκιού, biscuit αμυγδάλου, crémeux κάστανο, μαρμελάδα βατόμουρο, crémeux με βανίλια και ρούμι. Το Nutcracker πάλι, έχει κρέμα πορτοκαλιού, crémeux καραμέλας, mousse κανέλας και πραλίνα πεκάν. To signature γλυκό τους baba au rhum βγαίνει τώρα σαν Baba-μελομακάρονο με σιρόπι μελομακάρονου, μπαβαρουάζ κανέλας και καρύδια. Ένα vegan Black Forest έχει βάση σαμπλέ choco, biscuit σοκολάτας, ganache bitter, ολόκληρα amarena, mousse λευκής σοκολάτας και compote black cherry με kirsch. Μεγάλος πειρασμός η Flan με κρέμα κάστανο και ολόκληρα κάστανα, που μαζί με το Christmas cake πορτοκαλιού με Christmas spices και cream cheese frosting είναι ιδανικά για ένα γιορτινό brunch.
Ο Κρίτωνας Πουλής του "Bon Bon Fait Maison" (Πετράκη 30, κέντρο) μας έχει συστήσει τα τελευταία χρόνια μια βασιλόπιτα ιδιαίτερη σε όλα της, που συνδυάζει την πρωτοτυπία μ’ ένα φλουρί-δώρο από τον εικαστικό Γιάννη Σεργάκη και υπέροχη συσκευασία. Με γαλλική έμπνευση, αλλά γεμάτη ελληνικά αρώματα, νότες πικραμύγδαλου και ανθόνερου, πλούσια σε αμύγδαλα, διακοσμημένη με τραγανές μαρέγκες, σίγουρα θα κάνει αίσθηση. Το φλουρί δια χειρός Γιάννη Σεργάκη, είναι φέτος μια έκπληξη που δεν μας αποκάλυψαν… Αλλά ο Κρίτωνας έχει να προτείνει και το "Tsoureki à la Tropézienne" -τι μου λες τώρα- σε δύο μάλιστα γεύσεις. Μιλάμε για ένα αφράτο τσουρέκι με ανάλαφρη κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και κόκκινα φρούτα του δάσους και στη σοκολατένια του εκδοχή, με ανάλαφρη σαντιγί σοκολάτας και πραλίνα καραμελωμένου φουντουκιού. Αυτό, μάλιστα, μπορούμε να το απολαύσουμε και στο "L' atélier" της οδού Καλαμιώτου, όπου το σερβίρουν μπροστά μας à la minute, με ζεστή σως σοκολάτα!
Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr