ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ταξιδέψαμε στο Mάντσεστερ και ανακαλύψαμε το νέο, συναρπαστικό πρόσωπο του βιομηχανικού βρετανικού βορρά

Ένα άλλοτε υποβαθμισμένο κέντρο της Αγγλίας έκανε στροφή 180 μοιρών, επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό του ως μια καινοτόμος, δημιουργικά εύφορη πόλη του κόσμου.

μαντσεστερ

Ένα άλλοτε υποβαθμισμένο κέντρο του βορρά έκανε στροφή 180 μοιρών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό του ως μια καινοτόμος, δημιουργικά εύφορη πόλη του κόσμου με πληθώρα γευστικών και καλλιτεχνικών αφίξεων -κι ένα ακαταμάχητο σάουντρακ.

Η ζωή στρέφεται γύρω απ' τα κανάλια του Μάντσεστερ.

Καλώς ήλθατε στο Μάντσεστερ, κάποτε επίκεντρο της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου δεκάδες πολυώροφοι μύλοι, αγορές και αχανείς παλιές αποθήκες μεταμορφώνονται διαδοχικά σε σύγχρονα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και γκουρμέ διευθύνσεις. Tα δύσκολα χρόνια του ‘80-‘90, όπου όλο και περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειπαν την πόλη προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, φαίνεται μάλλον να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με αστραφτερά υπό κατασκευή μεγαθήρια για τηλεργασία και co-living να ποντάρουν πλέον σε διεθνείς παίχτες του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Επιπλέον, η Εθνική Όπερα της Αγγλίας (ΕΝΟ) μόλις ανακοίνωσε ότι το Μάντσεστερ θα αποτελέσει το μελλοντικό της σπίτι. Καθώς το σύγχρονο αστικό τοπίο μεταλλάσσεται, τo Mάντσεστερ των διάσημων ποδοσφαιριστών, αλλά και της σουφραζέτας Έμιλι Πάνκχερστ και του πολιτικού φιλόσοφου Ένγκελς (που εμπνεύστηκε πολλές απ’ τις επιδραστικές ιδέες του για την εργατική τάξη εδώ), διαμορφώνει τη νέα του ταυτότητα.

Η πρώτη βιομηχανική πόλη του κόσμου ξαναγεννιέται

Με θεμέλια στο σημείο όπου λειτούργησε ο παλαιότερος σωζόμενος σταθμός για επιβατηγά τρένα, το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας "διερευνά πώς οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”. Πρόκειται για ένα γνώριμο κόνσεπτ στο Μάντσεστερ. Γνωστή και ως "Cottonopolis”, η πόλη του βαμβακιού άρχισε να επεκτείνεται με ιλλιγιώδη ταχύτητα στις αρχές του 19ου αιώνα. Η φιλοδοξία της πρώτης βιομηχανικής μητρόπολης του κόσμου ήρθε όμως και με προκλήσεις -μόλυνση, πολυκοσμία κι εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, απ’ τις χιλιάδες (συμπεριλαμβανομένων παιδιών) που εργάζονταν κάτω από επικίνδυνες κι εξοντωτικές συνθήκες στα ντόπια εργοστάσια μέχρι τις φυτείες της Καραϊβικής.

Η κλωστοϋφαντουργία άνθισε στην πρώτη βιομηχανική πόλη του κόσμου.

Τόσο το Μουσείο Επιστήμης, όσο και το γειτονικό Λαϊκό Ιστορικό Μουσείο (The People’s History Museum), που επικεντρώνεται στην ιστορία της δημοκρατίας στη Μεγάλη Βρετανία, και απλώνεται σ’ ένα παλιό αντλιοστάσιο και μια σύγχρονη επέκταση πάνω στον ποταμό Irwell, αφηγούνται με νηφαλιότητα κι ευαισθησία ιστορίες απλών εργατών, κοινωνικών μεταρρυθμιστών κι επαναστατών μέσα από χιλιάδες εκθέματα.

Λίγο πιο κάτω στον ποταμό, στο ανερχόμενο St John’s, ο νέος πολυχώρος τέχνης, μουσικής και πολιτισμού"Aviva Studios”, του οργανισμού Factory International σκιαγραφεί το μέλλον της πόλης. Το γωνιώδες, φουτουριστικό νέο σπίτι 13,350 m2 του διετούς Manchester International Festival -ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ με έμφαση στα νέα έργα- έδωσε μια γεύση του φιλόδοξου προγράμματός του φέτος το καλοκαίρι με μια soldout έκθεση των σουρεαλιστικών, γιγάντιων φουσκωτών γλυπτών της Yayoi Kusama, που κατέλαβαν το 21 μέτρων "Warehouse” (αποθήκη) σχεδόν σε όλο το ύψος του. O χώρος άνοιξε επίσημα τον Οκτώβριο με το εμβυθιστικό χορευτικό θέαμα "Free Your Mind”, μια φιλόδοξη διασκευή του φιλμ "Τhe Matrix” σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ. Οι ευρύχωρες, ευπροσάρμοστες σκηνές των "Aviva Studios” έχουν ήδη φιλοξενήσει events όπως μια συναυλία συνοδεία ορχήστρας του Johnny Marr, κιθαρίστα-τραγουδοποιού των εμβληματικών The Smiths στις αρχές Δεκέμβρη, ενώ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου το φουαγιέ και οι εξωτερικοί χώροι ζωντανεύουν με αγορές, πάγκους με φαγητό και εργαστήρια για όλη την οικογένεια.

Όχι πολύ μακριά από εδώ βρίσκονται τα ερείπια του ρωμαϊκού φρουρίου Mamucium, ή Mancunium, που έδωσε το όνομά του στην πόλη (79 μ.Χ.). Πάνω απ’ τα κανάλια που το περιβάλλουν, δημιουργήθηκε πέρυσι ένα "πάρκο στον ουρανό”, κατά μήκος της βικτωριανής σιδηροδρομικής οδογέφυρας 330 μ. που διασχίζει το Castlefield. Παρατημένη για δεκαετίες, η οδογέφυρα είναι ανοιχτή πλέον για δωρεάν περιπάτους σε γαλήνιες πράσινες γωνιές -ενώ η άγρια φύση που "πνίγει” τον ατσάλινο σκελετό της, στο κομμάτι που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί, μοιάζει βγαλμένη απευθείας απ’ τη δυστοπική τηλεοπτική πραγματικότητα του "Walking Dead”. Το αλλόκοσμο πάρκο θα βρίσκεται εδώ τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο 2024, καθώς αναζητεί πόρους για το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Για μια πιο διεισδυτική ματιά στους αιώνες, το υποβλητικό νεο-γοτθικό Μουσείο του Μάντσεστερ ξανάνοιξε το Φεβρουάριο 2023 μετά από πολυδάπανη ανακαίνιση, με διάθεση να επανεξετάσει το αποικιακό παρελθόν σε νέους χώρους, όπως μια γκαλερί που εστιάζει στα βιώματα της νοτιοασιατικής διασποράς (είσοδος ελεύθερη. Πρόκειται για μία μόνο από τις must στάσεις κατά μήκος του κεντρικού Oxford Road, μαζί με το "The Whitworth”, που συνδυάζει ένα υπέροχο κτίριο από κόκκινο τούβλο του 1889 με μια μοντέρνα γυάλινη προέκταση για καφέ και φαγητό, με θέα το όμορφο ομώνυμο πάρκο και τον Κήπο Τέχνης που το περιβάλλουν.

Το μουσείο παντρεύει μια πλούσια συλλογή υφασμάτων απ’ όλο τον κόσμο (οι ιδρυτές του θεώρησαν ότι θα εμπνεύσουν έτσι τους ντόπιους κλωστοϋφαντουργούς) με αλλα σπάνια εκθέματα, όπως τα έργα του αναγεννησιακού ζωγράφου Άλμπρεχτ Ντύρερ (έως 10/3/2024). Πριν την κάθοδό σας κατά μήκος του λεγόμενου Oxford Road Corridor, δείτε τι μαγειρεύεται στο σύγχρονο σπίτι της τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου "HOME”, που περιλαμβάνει ένα καφέ κι εστιατόριο για σνακ και νότες έμπνευσης, λίγα βήματα απ’ τον σταθμό Μanchester Oxford Road.

Το Μάντσεστερ για μουσικόφιλους

Τhe Smiths, Joy Division, Τhe Fall, Happy Mondays, Oasis, The Chemical Brothers: απ’ το ιδιοσυγκρασιακό post-punk στο καλειδοσκοπικό Madchester (όσοι είδαν το "24 Hour Party People”, ξέρουν) και το εναλλακτικό ροκ, το Μάντσεστερ μετρά δεκάδες μουσικούς που αναδύθηκαν απ’ το underground κι έδωσαν στην πόλη μυθικό status, συνοδεύοντας ηχητικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, έπειτα από δεκαετίες παρακμής.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps