ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παπαστράτος: Η νέα μεγάλη "πράσινη" επένδυση μιας "έξυπνης" βιομηχανίας

Για την εταιρεία Παπαστράτος η "έξυπνη" βιομηχανία είναι εξ ορισμού και άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. Με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% επενδύει 10 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της.

Ο μεγάλος εταιρικός μετασχηματισμός της Παπαστράτος είναι ένα work in progress, που ξεκίνησε το 2017 με στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο "έξυπνο" εργοστάσιο. Η εποχή μας άλλωστε αυτό ακριβώς ζητάει: "Έξυπνες βιομηχανίες" οι οποίες να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Βιωσιμότητα- Επενδύσεις-Καινοτομία: Το τρίπτυχο της νέας εποχής

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία Παπαστράτος η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και η μοναδική στρατηγική. Μια στρατηγική όμως, που μετουσιώνεται σε πράξεις.

Και οι πράξεις μεταφράζονται σε επενδύσεις, όπως τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Πράξεις όμως σημαίνει και καινοτομία. Η Παπαστράτος είναι η μοναδική εταιρεία στη χώρα που παράγει στο εργοστάσιό της εναλλακτικά προϊόντα καπνού μειωμένου κινδύνου και δημιούργησε μέσα σε 6 χρόνια ένα δυναμικό εξαγωγών 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα σε ετήσια βάση.

Αλλά πράξεις σημαίνει και προσλήψεις. Η Παπαστράτος έχει ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 προσλήψεις σε διάφορες ειδικότητες.

Με σεβασμό στο περιβάλλον

Προχωρώντας λοιπόν με σταθερά βήματα προς το μέλλον, η Παπαστράτος θα μπορεί πολύ σύντομα να μιλάει για ένα υπερσύγχρονο megaplant με συγκεκριμένους στόχους σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα:

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί από το 2020 να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού ανά μονάδα προϊόντος κατά 20% σε βάθος 5ετίας. 2,5 χρόνια αργότερα ο στόχος της έχει ήδη επιτευχθεί.

Επίσης, η εταιρεία προμηθεύεται από το 2017 το σύνολο της ηλεκτρικής της ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Μια νέα πράσινη επένδυση

Η νέα μεγάλη πράσινη επένδυση της Παπαστράτος, είναι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη -"πράσινη"- επένδυση στην ιστορία της, που θα βοηθήσει να επιτευχθεί η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου και η δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του.

Τι σημαίνει όμως - "πράσινη"- επένδυση για την εταιρεία Παπαστράτος;

Στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Tech η Philip Morris International θα επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, πιστοποιώντας τον κομβικής σημασίας ρόλο της Παπαστράτος στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI.

Η επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες του εργοστασίου και των γραφείων της Παπαστράτος (11.000 τμ) την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτρικού boiler, βιομηχανικού τύπου, για την παραγωγή ατμού. Τα φωτοβολταϊκά θα βοηθήσουν να μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες, ενώ οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά μπόιλερ, θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι μια σημαντική νίκη της Παπαστράτος, καθώς αποδεικνύει και στην πράξη πια, ότι βιωσιμότητα και κερδοφορία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος: "Η "έξυπνη" βιομηχανία είναι εξ ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας. Με την επένδυση αυτή θα επιτύχουμε ταυτόχρονα ριζική ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το καλύτερο, με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουμε: με πράξεις και αποτελέσματα."

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έπαιξε η συνεργασία της εταιρείας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα η ομάδα του εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών που βοήθησε σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.