ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Στη Φωτιά" λάχανα, ψάρια, αστακοί και πουλάδες γίνονται άξιοι συμπρωταγωνιστές

Γοητευτικό, ανθρώπινο, εξόχως γκουρμέ∙ στο φιλμ του Τραν Αν Χουνγκ με την Ζυλιέτ Μπινός και τον Μπενουά Μαζιμέλ, ο 3άστερος σεφ – θρύλος Πιερ Γκανιέρ ενορχηστρώνει μπροστά στο φακό μια πληθωρική, μαγειρική, καλλιτεχνικά σκηνογραφημένη ιεροτελεστία σ' ένα love story με τον πλούτο της κλασσική κουζίνας. Ένα σινε – γαστρονομικό menu degustation που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

ταινια

Δεν νομίζω να παρεξηγηθεί κανείς αν βαφτίσω την τελευταία 10ετία, εποχή ανελέητου food porn. Έτσι όπως μας βομβαρδίζουν εικόνες φαγητού στα social και την τηλεόραση, με τόσο μπερδεμένη την αισθητική τους που κυμαίνεται από το trash έως την ψαγμένη καλλιτεχνία, το μάτι μας ζαλίζεται και το μυαλό μας πήζει από το overdose εικόνων που διαδηλώνουν μπροστά μας χωρίς συνοχή. Βλέποντας το "Στη Φωτιά", αισθάνθηκα ανακούφιση. Σ' αυτή την πολύ γαστρονομική ταινία, νιώθεις πως οι μαγειρικές πράξεις χαϊδεύουν το εσώτερο είναι σου έτσι όπως ο ρυθμός τους ξετυλίγεται με μια καθησυχαστική ταχύτητα που χαλαρώνει, και το φως μπαίνει γλυκό στη μεγάλη κουζίνα του αγροτικού chateau ∙ είναι γεμάτη με χάλκινα τηγάνια και κατσαρόλες, μασίνες και τζάκι με φωτιά να καίει διαρκώς, που δημιουργούν μια πολύ αγαπησιάρικη, ρομαντική εικόνα.

Όλα άλλωστε αρχίζουν σαν ένα tableau vivant καθώς η Ζυλιέτ Μπινός μαζεύει λαχανικά από το μποστάνι νωρίς την αυγή, πριν καλά – καλά χαράξει ο ήλιος τη μέρα, περικυκλωμένη από ένα πράσινο που θυμίζει πίνακα Ρενουάρ. Και μετά αρχίζουν εξαιρετικές σεκάνς που ψιλοκόβουν πράσα, τσιτσιρίζουν λαχανικά, σουρώνουν ζωμούς, καθαρίζουν ψάρια, χτυπούν με τον αυγογδάρτη, αλείφουν σάλτσες, δίνουν διαύγεια κονσομέ με ασπράδια, μαγειρεύουν εξωτικές λιχουδιές σαν το λειρί του κόκορα, και τελικά σερβίρουν υπέροχα πιάτα που, όπως άκουσα από κάποιον και συμφωνώ, θα έκαναν το περίφημο "Δείπνο της Μπαμπέτ" να μοιάζει με νηστίσιμο προσφάι.

Αποκαθιστώντας τη χαμένη τιμή της κλασικής γαλλικής κουζίνας

Μέσα από μια πληθωρική μαγειρική ιεροτελεστία παρελαύνουν η επιμελημένη σκηνογραφία και ο πλούτος της κλασικής κουζίνας, έτσι που περιμένεις με ανυπομονησία να τελειώσει το φιλμ για να πας να χαρείς παρόμοια πιάτα σ ένα καλό γαλλικό εστιατόριο. Όχι βεβαίως εκείνα τα απίθανα λιλιπούτεια βλαχοτσίχλονα – αμπελοπούλια τα ξέρουμε εμείς – που τώρα είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται να τα τρως, αλλά παλιά οι γκουρμέδες τα έτρωγαν σκεπάζοντας το κεφάλι τους με μια πετσέτα για να μη χάσουν ούτε μια ικμάδα του αρώματος τους! Στο φιλμ του ο Τραν Αν Χουνγκ αποκαθιστά τη χαμένη τιμή ορισμένων κλασικών γαλλικών σπεσιαλιτέ που, όπως το βολ-ο-βαν, έχουν εκχυδαϊστεί από τον διασυρμό τους σε μαζικά κέτερινγ. Στην ταινία το βλέπουμε πανέμορφο και λαχταριστό, ίσως το ωραιότερο πιάτο της ταινίας∙ "απίστευτα αισθησιακό" για τον Πιερ Γκανιέρ, τον 3άστερο σεφ που επιμελήθηκε όλα τα γαστρονομήματα του "The taste of things" (ο εγγλέζικος είναι ο τίτλος που προτιμάω για τη φιλοσοφική του διάθεση). Δεν είναι τυχαία λοιπόν όλη αυτή η γαστρονομική καλλιέπεια που φιλμογραφήθηκε. Η εμπλοκή του Γκανιέρ άρχισε όταν ένα χειμωμιάτικο βράδυ πριν 5 χρόνια ο Χουνγκ δείπνησε με τη γυναίκα του στο 3άστερο εστιατόριό του στο Παρίσι, έχοντας σαν κύριο πιάτο ποτ-ο-φε. Όταν πάρθηκε η τελική απόφαση να γυριστεί το φιλμ ο Γκανιέρ μαγείρεψε σε τρεις μέρες όλα τα πιάτα που θα εμφανίζονταν στο έργο, και τότε σφυρηλατήθηκε η στενή τους σχέση.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

06 Σεπ 2025

Η επιστημονική συνταγή για pancakes: Η πιο θρεπτική εκδοχή - χωρίς να χάνει υφή και γεύση

Ολόκληρα σιτηρά κάνουν τα pancakes σου πιο θρεπτικά χωρίς να χαλάει η γεύση - Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σύμφωνα με την επιστήμη;

06 Σεπ 2025

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας προσπαθεί για λίγο ακόμη να μας πείσει πως δεν είναι 'Εξωγήινος'

Τρεις τελευταίες παραστάσεις σε αθηναϊκό έδαφος για την πιο πρόσφατη παράσταση του δημοφιλούς κωμικού.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα πιο αφράτα σπανακοτυρομπαλάκια - γρήγορα και χωρίς μίξερ

Απόλαυσε μικρές μπουκιές γεμάτες άρωμα και νοστιμιά, έτοιμες σε λίγα λεπτά!

05 Σεπ 2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.