ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί φωλιάζουν πουλιά στην υπόγεια διάβαση Χαροκόπου;

Η εικαστικός Κωνσταντίνα Καραχάλιου παρουσιάζει την εικαστική παρέμβαση Φτερωτοί Αγναντευτές στην υπόγεια διάβαση Χαροκόπου.

Χαροκόπου

Η εικαστικός Κωνσταντίνα Καραχάλιου παρουσιάζει την εικαστική παρέμβαση Φτερωτοί Αγναντευτές στην υπόγεια διάβαση πεζών της Λεωφόρου Συγγρού, πλησίον της οδού Χαροκόπου. Η παρέμβαση πραγματοποιείται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Υπαλλήλων της Περιφέρειας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών.

Το έργο Φτερωτοί Αγναντευτές είναι ένας συμβολικός ύμνος στους ιπτάμενους περιηγητές της πόλης, τα αστικά πτηνά που, πανταχού παρόντα, συμβιώνουν μαζί μας και παρατηρούν τα πάντα. Έχοντας σαν εκκίνηση τους καθημερινούς περιπάτους της στην πόλη, η Καραχάλιου βρήκε αναλογίες με τη μορφή του flâneur, του πλάνητος περιπατητή που έχει συνδεθεί με την ποίηση του Charles Baudelaire και το έργο του Walter Benjamin και, μέσα από τις άσκοπες περιπλανήσεις του εντρυφούσε στο αστικό περιβάλλον.

Εκεί συνειδητοποίησε ότι οι σημερινοί αντίστοιχοι – και απρόσμενοι- παρατηρητές της Αθηναϊκής αστικής καθημερινότητας, είναι τα περιστέρια. Βρίσκονται παντού, πάνω σε σύρματα, σε μπαλκόνια, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα, σε όποιο πιθανό ή απίθανο σημείο της διαδρομής μας, και το βλέμμα τους διυλίζει το παροδικό συλλαμβάνοντας το διαχρονικό. Αόρατοι παρατηρητές της πόλης και ταυτόχρονα απολύτως βυθισμένοι στην ύπαρξη τους, όπως και η πλειάδα των ανθρώπων που διαβαίνουν, ζουν και βιώνουν με κάθε τρόπο τον δημόσιο χώρο καθημερινά, από ανάγκη ή επιλογή.

Γιατί φωλιάζουν πουλιά στην υπόγεια διάβαση Χαροκόπου;

Το έργο Φτερωτοί Αγναντευτές αποτελείται από 28 επιζωγραφισμένες λαμαρίνες, διαστάσεων 40 x 100 εκ οι οποίες, τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη, συγκροτούν ένα μωσαϊκό 28 μέτρων, που εκτείνεται σε όλο το μήκος της αριστερής πλευράς της Διάβασης Χαροκόπου, από την είσοδο του ρεύματος προς Πειραιά. Κάθε έργο είναι ζωγραφισμένο με μολύβι, πενάκι και μαύρο μελάνι πάνω σε επεξεργασμένο αλουμίνιο και έχει εγκιβωτιστεί σε διάφανο Plexiglas.

Ο θεατής εισερχόμενος στην διάβαση καλείται να ατενίσει δεκάδες ζωγραφιστά περιστέρια να αναπαύονται πάνω σε ένα καλώδιο μήκους 28 μέτρων και να παρατηρούν τις ζωές των περαστικών καθώς χάνονται στον ξέφρενο ρυθμό της μέρας.

Πληροφορίες:

Κωνσταντίνα Καραχάλιου, Φτερωτοί Αγναντευτές

Εγκαίνια 3 Νοεμβρίου 2023, 12:30μμ

Υπόγεια διάβαση Χαροκόπου (είσοδος απο το ρεύμα προς Πειραιά)

Read Next

01 Δεκ 2023

Οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο για το 2023

Είναι αυτονόητο πως στη λίστα δε συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Περισσότερα από

Life

01 Δεκ 2023

Ένας νέος τρόπος σκέψης για μια νέα ζωή

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη είναι ένα συναρπαστικό εγχειρίδιο που σε βοηθά να ανακαλύψεις τον καλύτερο εαυτό σου

01 Δεκ 2023

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της σειράς Milky Way φωτογραφήθηκε για την Madame Figaro με τις απόλυτες τάσεις του streetwear

Κορίννα Ντουλλάαρτ και Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος πειραματίζονται με το στιλ τους δοκιμάζοντας εμβληματικά κομμάτια και patterns.

30 Νοε 2023

13 έθνικ εστιατόρια στην Αθήνα για γευστική απόδραση σε όλη την υδρόγειο

Γευστική βόλτα στα έθνικ εστιατόρια της πόλης, για tacos, burritos, fajitas, tom kha gai και ceviche.

30 Νοε 2023

Οι καλύτερες πρωτότυπες ταινίες του Netflix για το 2023, μέχρι στιγμής

Με Κρις Χέμσγουορθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Γκαλ Γκαντότ, έχουμε ήδη μεγάλη χρονιά.

29 Νοε 2023

Προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα με τα πιο γιορτινά fashion items

Ανακαλύψαμε τα must have fashion items των φετινών γιορτών.

26 Νοε 2023

H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, θα ερμηνεύσει τη Δεύτερη Συμφωνία σε μι ελάσσονα και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.

25 Νοε 2023

Η διασκεδαστική δουλειά που υπόσχεται 8.000 ευρώ τον μήνα

Με 10 χρόνια εμπειρίας μπορείς να κερδίζεις κοντά στις 10.000 ευρώ τον μήνα.

24 Νοε 2023

My Christmas - My notos | Tα ανανεωμένα πολυκαταστήματα notos γιορτάζουν την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου!

Τα notos εγκαινιάζουν μία νέα εποχή για το brand και γίνονται για ακόμη μία φορά ο απόλυτος Χριστουγεννιάτικος προορισμός.