ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ιστορία μιας συνειδητοποίησης: Απ’ το ναδίρ στο ζενίθ – Μέχρι την ανυπαρξία

Η Ιστορία μάς ακολουθεί γιατί είναι ταυτοχρόνως η Ιστορία της μικρής μας ύπαρξης. H Μαρία Ευθυμίου και ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο βασίζεται σε ομιλία της συγγραφέως.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ndp

Γεννιόμαστε ως Ιστορία: στο κορμί μας είναι τυπωμένη η βιολογική ιστορία των γενεών που μας γέννησαν. Στη μορφή μας αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά των συγγενών μας που έφυγαν απ’ τη ζωή ή και ζουν ακόμα. Στις συμπεριφορές μας είναι χαραγμένες –συνιστώντας "χαρακτήρα" και "νοοτροπία"– αταβιστικές εμπειρίες, αντιδράσεις και στάσεις ζωής των γενεών του παρελθόντος.

Γεννιόμαστε εύθραυστα, θνησιγενή όντα, ωστόσο το παρελθόν που εμπεριέχεται μέσα μας μάς συνδέει με τον βαθύ χρόνο και μας εγκαθιστά στην αιωνιότητα. Ζούμε λιγότερο απ’ τον ελέφαντα ή τη χελώνα και περισσότερο απ’ την πεταλούδα, το σύντομο ωστόσο πετάρισμά μας σ’ αυτήν τη ζωή διαφέρει στο είδος μας, γιατί έχουμε συνείδηση των παραμέτρων της και γιατί μπορούμε να την εντάξουμε στον χρόνο. Και ο χρόνος –η συνείδηση του χρόνου, άρα και του θανάτου– είναι αυτό που μας καθιστά συνειδητούς μετόχους της Ιστορίας.

Αν στην παιδική μας ηλικία –καθώς δεν έχουμε συναίσθηση του θανάτου– η αίσθηση του χρόνου και, επομένως, της ιστορικότητάς μας είναι χαλαρή. Αν στην εφηβεία μας και στην πρώιμη ενηλικίωσή μας ο έρωτας που θα έρθει, απομακρύνοντας την αίσθηση του χρόνου και του θανάτου, μας κάνει να νιώθουμε αιώνιοι και παντοδύναμοι, το κύλισμα της ζωής, η επαναφορά μας στην κατάσταση του θνητού και οι συσσωρευμένες εμπειρίες θα μάς παράσχουν το συναρπαστικά βαρύ προνόμιο της συνείδησης της ιστορικότητάς μας. Η συνείδηση αυτή συνδέεται αφενός με τη συναίσθηση τού θανάτου, τον συσσωρευμένο χρόνο και τις εμπειρίες και, αφετέρου, με τη δυνατότητά μας να παρατηρούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας ζώντας μέσα στις προσωπικές και τις συλλογικές εμπειρίες, την ίδια ώρα που μπορούμε να αποστασιοποιούμαστε από αυτές.

Η Ιστορία μάς ακολουθεί γιατί είναι ταυτοχρόνως η Ιστορία της μικρής μας ύπαρξης. Αυτής που, όταν ζει τα πρώτα χρόνια της διάπλασής της, ευάλωτη και αδιαμόρφωτη καθώς είναι, νομίζει πως είναι –και είναι– αδύναμη και ανασφαλής, εκτεθειμένη σε κάθε είδους κίνδυνο. Το αίσθημα αυτό θα το ανατρέψει η εφηβεία, η νεότητα και ο έρωτας και θα το αντικαταστήσει με τη βεβαιότητα παντοδυναμίας που τα συνοδεύει. Τότε που νομίζουμε ότι είμαστε αθάνατοι. Για να κινηθούμε –αν η ζωή το επιτρέψει και ο θάνατος δεν έρθει πρώιμα– στα ώριμά μας χρόνια, όταν πια θα ξέρουμε ή θα νομίζουμε ότι ξέρουμε, μέσα από εμπειρίες, σκέψεις και βιώματα, πόσο ευάλωτοι και πεπερασμένοι είμαστε. Πόσο κοντά είναι κάθε στιγμή η ανατροπή των πραγμάτων. Και ο αναπόδραστος θάνατος. Τότε που θα νομίζουμε πως είμαστε απλά ένα μικρό στίγμα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος – πάντα όμως με πείσμα ζωής και δημιουργίας, με πάθος απόλαυσης της ομορφιάς και της ουσίας. Και με τη φιλοδοξία η σκόνη που σύντομα πρόκειται αμείλικτα να γίνουμε να πέσει σε γόνιμο έδαφος, να θρέψει κορμούς και ρίζες της ζωής που έπεται χωρίς εμάς – αλλά πάντα, με κάποιον πλάγιο τρόπο, και με εμάς.

Χάρη στην αλληλουχία των πραγμάτων. Χάρη στην Ιστορία.

* Το κείμενο βασίζεται εν μέρει σε ομιλία της συγγραφέως κατά την απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού, τον Δεκέμβριο του 2013.

* Η Μαρία Δ. Ευθυμίου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Read Next

03 Δεκ 2023

Η πιο δημοφιλής ταινία της εβδομάδας στο Netflix είναι οικογενειακή υπόθεση

Η πρώτη ταινία του είδους της που οδεύει για το top 10 όλων των εποχών.

Περισσότερα από

Life

02 Δεκ 2023

Ακράτεια ούρων: Αν αρχίζεις να τα... χάνεις υπάρχει λύση!

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού, δεν αφορά μόνον τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και πρέπει η γνώση να μοιράζεται ώστε το φυσιολογικό να είναι αποδεκτό.

01 Δεκ 2023

Οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο για το 2023

Είναι αυτονόητο πως στη λίστα δε συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

01 Δεκ 2023

Ένας νέος τρόπος σκέψης για μια νέα ζωή

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη είναι ένα συναρπαστικό εγχειρίδιο που σε βοηθά να ανακαλύψεις τον καλύτερο εαυτό σου

01 Δεκ 2023

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της σειράς Milky Way φωτογραφήθηκε για την Madame Figaro με τις απόλυτες τάσεις του streetwear

Κορίννα Ντουλλάαρτ και Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος πειραματίζονται με το στιλ τους δοκιμάζοντας εμβληματικά κομμάτια και patterns.

30 Νοε 2023

13 έθνικ εστιατόρια στην Αθήνα για γευστική απόδραση σε όλη την υδρόγειο

Γευστική βόλτα στα έθνικ εστιατόρια της πόλης, για tacos, burritos, fajitas, tom kha gai και ceviche.

30 Νοε 2023

Οι καλύτερες πρωτότυπες ταινίες του Netflix για το 2023, μέχρι στιγμής

Με Κρις Χέμσγουορθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Γκαλ Γκαντότ, έχουμε ήδη μεγάλη χρονιά.

29 Νοε 2023

Προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα με τα πιο γιορτινά fashion items

Ανακαλύψαμε τα must have fashion items των φετινών γιορτών.

26 Νοε 2023

H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, θα ερμηνεύσει τη Δεύτερη Συμφωνία σε μι ελάσσονα και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.