ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ''αστυνομία των ηθών'' επιστρέφει για να επιβάλει τους νόμους του Ιράν για το χιτζάμπ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των Ιρανών για το χιτζάμπ, 10 μήνες μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, επιστρέφει η ''αστυνομία των ηθών''.

Δέκα μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της Mάχσα Αμίνι, η οποία πέθανε υπό κράτηση μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη, η "αστυνομία ηθών" θα επιστρέψει στους δρόμους για να επιβάλει τους νόμους του Ιράν για το χιτζάμπ, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, η Αμίνι, μια 22χρονη γυναίκα από την πόλη Σεκίζ της επαρχίας Κουρδιστάν, στο δυτικό Ιράν, η οποία ταξίδευε στην Τεχεράνη με την οικογένειά της, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου, στην είσοδο της εθνικής οδού Χακάνι, από τη λεγόμενη αστυνομία πειθαρχίας. Ο λόγος ήταν ότι παραβίαζε τους κανόνες της ισλαμικής θρησκείας όσον αφορά την σεμνότητα, ενόσω βρισκόταν μαζί με τον αδερφό της. Ο αδερφός της ενημερώθηκε ότι θα μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης για ένα μάθημα σχετικά με τη χιτζάμπ και θα αφηνόταν ελεύθερη σε μια ώρα.

Τα πράγματα ωστόσο δεν έγιναν έτσι, αφού μετά την σύλληψη, για δύο ημέρες, η Αμίνι βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο Κασρά στην Τεχεράνη. Η αστυνομία είπε ότι κατέρρευσε ξαφνικά, ενώ βρισκόταν στο κέντρο αναμόρφωσης, και έπεσε στο πάτωμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Η κλινική όπου νοσηλευόταν η Αμίνι δημοσίευσε μια ανάρτηση υποστηρίζοντας ότι η Αμίνι ήταν εγκεφαλικά νεκρή όταν εισήχθη, αλλά αργότερα η ανάρτηση διεγράφη. Η νοσηλευόμενη πέθανε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο πατέρας της Αμίνι, αμφισβήτησε έντονα την εξήγηση της Αστυνομίας, αλλά δεν ήταν ο μόνος. Μετά τον θάνατο της 22χρονης, το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν διαδηλώσεις κατά της χιτζάμπ, ενώ η Αμίνι έγινε σύμβολο της βίας κατά των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Χιλιάδες Ιρανοί και Ιρανές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Διαδηλώσεις έγιναν σε 50 περίπου περιοχές του Ιράν, με τις γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις μαντήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ως απάντηση σε αυτές τις διαδηλώσεις, ξεκινώντας στις 19 Σεπτεμβρίου η ιρανική κυβέρνηση εφάρμοσε περιφερειακούς τερματισμούς της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Καθώς οι διαμαρτυρίες αυξάνονταν, επιβλήθηκε εκτεταμένο μπλακάουτ στο Διαδίκτυο μαζί με πανεθνικούς περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, ως τις 17 Οκτωβρίου 2022 τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής παρέμβασης στις διαδηλώσεις, με δακρυγόνα και σφαίρες.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η φοιτήτρια Ισμαήλ είπε ότι δεν πίστευε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους ενδυματολογικούς κώδικες. "Δεν μπορούν να το επιβάλουν όπως πριν - ο αριθμός των ανθρώπων που δεν υπακούουν είναι πολύ μεγάλος τώρα". "Δεν μπορούν να χειριστούν όλους εμάς, το τελευταίο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν βία και βία εναντίον μας. Δεν μπορούν να το κάνουν".

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

Περισσότερα από

Life

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.