Ήξερες πως το πρώτο παγωτό στην Αθήνα (και στην Ελλάδα, γενικότερα) φτιάχτηκε -σύμφωνα με τις επίσημες πηγές- το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της; Προφανώς και όχι. Και δεν έχει και σημασία. Αλλά μίας και ξεκινήσαμε με την ιστορία του εδέσματος στη χώρα μας, μάθε πως η "επανάσταση" συνέβη το 1936, όταν και άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στον Βοτανικό, που ουσιαστικά ήταν εκείνο που παρασκεύασε για παρθενική φορά τυποποιημένο παγωτό.
Έκτοτε, η παγωμένη κρέμα -που ποτέ δεν ήταν μόνο παγωμένη κρέμα- έχει περάσει πολλά στάδια στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τρώμε το καλύτερο παγωτό της ιστορίας, κι αυτό χάρη σε ανθρώπους και μέρη που το αγκάλιασαν, το έψαξαν και μας το προσέφεραν στην πιο ποιοτική και νόστιμη εκδοχή του.
Ο αθηναϊκός γευστικός χάρτης μετρά πλέον αρκετά spots, με το δικό του ξεχωριστό ύφος το καθένα αλλά με κοινό παρανομαστή το παγωτό. Το καλό παγωτό. Είτε αυτό πατά στο αυθεντικό ιταλικό gelato, είτε στην αμερικανική σχολή (πιο λιπαρό παγωτό από το gelato, καθώς φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος και το 50% του όγκου του είναι αέρας), είτε είναι soft, είτε ανήκει στις πιο healthy προτάσεις (με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη). Μέρη όπως τα παρακάτω.
"Django"
Το πρότυπο παγωτατζίδικο του Κουκακίου, αφού έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στα συριανά καλοκαίρια, αφίχθη πριν από περίπου 2,5 χρόνια και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να δίνει τεράστια έμφαση στην πρώτη ύλη, με φιλοσοφία που τιμά τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές παραγωγής. Το "Django" παραδίδει μία φρέσκια ιδέα πάνω στο δροσερό γλύκισμα, πατώντας πολύ πάνω στην εποχικότητα. Hits η Aztec vegan σοκολάτα, η κρέμα Καταλάνα και το φιστίκι.
"Le Greche"
Ένα από τα πρώτα spots με πραγματικά σοβαρό παγωτό στο κέντρο της Αθήνας, που κατά κάποιο τρόπο προκάλεσε την μίνι 'έκρηξη' του εδέσματος, πριν μερικά χρόνια. Εδώ, οι ποιοτικές πρώτες ύλες από την χώρα μας συναντούν την τεχνογνωσία του ιταλικού gelato και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι.
"Epik"
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, τον Αύγουστο του 2020, προσέλκυσε πολλούς gelato-aficionados στην πλατεία Μαβίλη, για όλους τους σωστούς λόγους. Φίνο χειροποίητο παγωτό, ξεχωριστό concept και πρωτότυπες γεύσεις (must taste τα sorbet μαύρης σοκολάτας, λουλέω και καϊμάκι), συν τα πληθωρικά cocktails παγωτού (top το Epik Honeycomb) είναι οι βασικότεροι εξ' αυτών.
"Κόκκιον"
Θα ήταν μάλλον άδικο να περιοριστούμε στον όρο παγωτατζίδικο για το "Κόκκιον". Κι αυτό γιατί ο Βασίλης Παπαματθαίου έχει θητεύσει σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη, προτού μεταφέρει την τεχνογνωσία του στο μικρό spot της Πρωτογένους. Αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα ή Χαλβάς θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr