ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τελικά, πού τρώμε κορυφαίο παγωτό στην Αθήνα;

Τα μέρη που -μετά το brain freeze- θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος.

παγωτο

Ήξερες πως το πρώτο παγωτό στην Αθήνα (και στην Ελλάδα, γενικότερα) φτιάχτηκε -σύμφωνα με τις επίσημες πηγές- το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της; Προφανώς και όχι. Και δεν έχει και σημασία. Αλλά μίας και ξεκινήσαμε με την ιστορία του εδέσματος στη χώρα μας, μάθε πως η "επανάσταση" συνέβη το 1936, όταν και άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στον Βοτανικό, που ουσιαστικά ήταν εκείνο που παρασκεύασε για παρθενική φορά τυποποιημένο παγωτό.

Έκτοτε, η παγωμένη κρέμα -που ποτέ δεν ήταν μόνο παγωμένη κρέμα- έχει περάσει πολλά στάδια στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τρώμε το καλύτερο παγωτό της ιστορίας, κι αυτό χάρη σε ανθρώπους και μέρη που το αγκάλιασαν, το έψαξαν και μας το προσέφεραν στην πιο ποιοτική και νόστιμη εκδοχή του.

Ο αθηναϊκός γευστικός χάρτης μετρά πλέον αρκετά spots, με το δικό του ξεχωριστό ύφος το καθένα αλλά με κοινό παρανομαστή το παγωτό. Το καλό παγωτό. Είτε αυτό πατά στο αυθεντικό ιταλικό gelato, είτε στην αμερικανική σχολή (πιο λιπαρό παγωτό από το gelato, καθώς φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος και το 50% του όγκου του είναι αέρας), είτε είναι soft, είτε ανήκει στις πιο healthy προτάσεις (με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη). Μέρη όπως τα παρακάτω.

"Django"

Το πρότυπο παγωτατζίδικο του Κουκακίου, αφού έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στα συριανά καλοκαίρια, αφίχθη πριν από περίπου 2,5 χρόνια και στην Αθήνα, συνεχίζοντας να δίνει τεράστια έμφαση στην πρώτη ύλη, με φιλοσοφία που τιμά τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές παραγωγής. Το "Django" παραδίδει μία φρέσκια ιδέα πάνω στο δροσερό γλύκισμα, πατώντας πολύ πάνω στην εποχικότητα. Hits η Aztec vegan σοκολάτα, η κρέμα Καταλάνα και το φιστίκι.

"Le Greche"

Ένα από τα πρώτα spots με πραγματικά σοβαρό παγωτό στο κέντρο της Αθήνας, που κατά κάποιο τρόπο προκάλεσε την μίνι 'έκρηξη' του εδέσματος, πριν μερικά χρόνια. Εδώ, οι ποιοτικές πρώτες ύλες από την χώρα μας συναντούν την τεχνογνωσία του ιταλικού gelato και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι.

"Epik"

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, τον Αύγουστο του 2020, προσέλκυσε πολλούς gelato-aficionados στην πλατεία Μαβίλη, για όλους τους σωστούς λόγους. Φίνο χειροποίητο παγωτό, ξεχωριστό concept και πρωτότυπες γεύσεις (must taste τα sorbet μαύρης σοκολάτας, λουλέω και καϊμάκι), συν τα πληθωρικά cocktails παγωτού (top το Epik Honeycomb) είναι οι βασικότεροι εξ' αυτών.

"Κόκκιον"

Θα ήταν μάλλον άδικο να περιοριστούμε στον όρο παγωτατζίδικο για το "Κόκκιον". Κι αυτό γιατί ο Βασίλης Παπαματθαίου έχει θητεύσει σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη, προτού μεταφέρει την τεχνογνωσία του στο μικρό spot της Πρωτογένους. Αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα ή Χαλβάς θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.