ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Apanemi | Mια από τις πιο ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις στη Μύκονο στο ξενοδοχείο θρύλος

Με την υπογραφή των Jerome Serres και Γιάννη Μπαξεβάνη.

apanemi

Apanemi. Εκεί που βρίσκει κανείς καταφύγιο από τους ανέμους, εκεί που πηγαίνει για να απολαύσει μία καλοκαιρινή κουζίνα με γευστικές εμπειρίες αντάξιες του μύθου που περιβάλλει το Mykonos Theoxenia.

Η αγάπη για τη μυκονιάτικη γη και τα προϊόντα της ήταν αυτή που έπλασε τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Πρόκειται εξάλλου για το αποτέλεσμα μίας εικοσάχρονης βαθιάς φιλίας που συνδέει τους δύο υπεύθυνους σούπερσταρ chef, τον Γιάννη Μπαξεβάνη και τον Jerome Serres.

Apanemi | Mια από τις πιο ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις στη Μύκονο στο ξενοδοχείο θρύλος

"Είμαστε συνεργάτες και φίλοι πολλά χρόνια. Αναθρεμμένοι σε διαφορετικές μαγειρικές σχολές ο καθένας – πιστός της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και φανατικός των ντόπιων προϊόντων εγώ, μεγαλωμένος σε κουζίνες γαλλικών εστιατορίων με αστέρια Michelin και εκπαιδευμένος σε κλασικές μαγειρικές τεχνικές της γαλλικής κουζίνας ο Jerome", επισημαίνει ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Το βάθος της φιλίας που ενώνει τους δύο chef, αλλά και ο ενθουσιασμός για τη συνεργασία τους με το Theoxenia έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του μενού.

"Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα ήταν μία έντεχνη κουζίνα βασισμένη στα προϊόντα του τόπου. Μάλιστα, έχουμε στη διάθεσή μας έναν ντόπιο γεωργό που καλλιεργεί αποκλειστικά για το Apanemi τα λαχανικά που χρειάζεται η κουζίνα μας. Μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα είναι η χρυσοχέρα μαγείρισσα και συνεργάτιδα Αντωνία Κονόμη. Καλή φίλη και ικανότατη συνοδοιπόρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, προσθέτει τη δική της πινελιά και φροντίδα στο σύνολο του μενού μας".

φαγητο

Οι chef έχουν ετοιμάσει τρία degustation menus, ανάμεσά τους κι ένα vegan, προβλέποντας τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος, βρίσκεται στα πιάτα του Apanemi. "Στa degustation μενού μας δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω το καλωσόρισμα, που είναι στρωμένο πάνω σε φύλλα φραγκόσυκου, του φρούτου που ορίζει το μυκονιάτικο τοπίο. Εδώ το χρησιμοποιούμε σε μορφή σορμπέ, με θαλασσινό αλάτι. Ο αστακός με σπαράγγια, σάλτα ιβίσκου και σορμπέ αυγοτάραχο με χαβιάρι, είναι ένα πιάτο που αγαπώ ιδιαιτέρως, ενώ στο αρνάκι με πουρέ ψητής μελιτζάνας και αμύγδαλο, κατεξοχήν ανατολίτικο πιάτο, ο Jerome έρχεται να προσθέσει αντζούγια και βερίκοκο, όπως δηλαδή συνηθίζουν να το τρώνε στη Νότια Γαλλία. Όλα τα πιάτα δουλεύονται με πολλή αγάπη, ενώ από το μενού δεν λείπει βέβαια το παραδοσιακό γλυκό του νησιού: Έχουμε τα καλύτερα αμυγδαλωτά Μυκόνου".

φαγητο

Στο Apanemi η συνάντηση κορυφής των δύο chef εναρμονίζεται πλήρως με τη διάθεση του ιστορικού ξενοδοχείου να αφήσει και πάλι το σημάδι του στον καλοκαιρινό χάρτη, φιλοξενώντας το διεθνές jet set. Όπως τονίζει ο Σάκης Σπύρου, γενικός διευθυντής των Louis Hotels Greece, "Το νέο εστιατόριο εκφράζει απόλυτα την έμφαση που δίνει ο όμιλός μας στον luxury τουρισμό. Ενώνοντας δύο κορυφαίους chef, δίνει μια φρέσκια εκδοχή υψηλής γαστρονομίας με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αποτελεί δε στρατηγική συνεργασία που εκφράζει απόλυτα το πνεύμα του Exclusive Collection της Louis Hotels για μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας σε κορυφαίους προορισμούς. Στόχος μας είναι το Apanemi να γίνει ο απόλυτος προορισμός για τους ακούραστους κυνηγούς των πιο εκλεπτυσμένων γεύσεων".

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου, ένα κομμάτι ζωντανό παρελθόν που ισορροπεί ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα.

Όσο για το λαμπερό φως του Αιγαίου που λούζει το εστιατόριο όλη τη μέρα, τις απογευματινές ώρες χαρίζει στους καλεσμένους ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Mykonos Theoxenia: Η αναβίωση ενός μύθου των Κυκλάδων

Μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του νησιού, το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1960. To σχεδίασε ο θρυλικός Άρης Κωνσταντινίδης και συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ως Xenia. Φτιαγμένο από τις ίδιες πέτρες που έδωσαν ζωή σε κτίσματα χιλιάδες χρόνια πριν και αντανακλώντας το μυστήριο της γειτονικής Δήλου, το ξενοδοχείο έγινε γρήγορα μυθικός προορισμός για ανήσυχους ταξιδιώτες, αλλά και το διεθνές jet set. Με θέα στους ανεμόμυλους και σεβασμό στην ιστορική αξία του κτηρίου και την πολιτιστική κληρονομιά του, το Mykonos Theoxenia, φέρει κάτι από το αυθεντικό Xenia ακόμη και στο όνομά του.

Παράλληλα, συνεχίζει να χαράσσει τη δική του πορεία επιφυλάσσοντας στους καλεσμένους εκπλήξεις και εμπειρίες που έχουν να κάνουν τόσο με το σώμα όσο και με το νου. Σε ένα περιβάλλον όπου η υψηλή αισθητική και το εκλεπτυσμένο design δημιουργούν ένα μοναδικό ταξίδι από το παρόν στο λαμπερό παρελθόν του νησιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε μάλιστα την περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, κυριολεκτικά στην καρδιά του νησιού, πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Η αναγέννηση του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη προσήλωση στη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα του. Υπεύθυνοι για το έργο ήταν η ομάδα της Vois Architects και οι interior designers Cosmoanima, που επιμελήθηκαν όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τόσο οι εξωτερικοί όσο και οι εσωτερικοί χώροι του Theoxenia είναι φτιαγμένοι από πέτρα που κουβαλά πανάρχαιες μνήμες και σφυρηλατημένοι από τον ήλιο και τον αέρα που ύμνησαν οι ποιητές. Συμμετέχουν έτσι σε ένα χαρούμενο παιχνίδι με το φως και, παρά την ξεκάθαρη γραμμικότητά τους, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη. Ακόμη, ξεχωρίζουν οι πτυχώσεις στα μοναδικού design τραπέζια και καρέκλες, ενώ δεν λείπουν και οι καμπύλες που ταιριάζουν απόλυτα με το μυκονιάτικο λευκό.

Στα 49 εξαιρετικά κομψά δωμάτια, που ανακαινίστηκαν όπως και ολόκληρο το ξενοδοχείο μόλις πέρυσι, περιλαμβάνονται τέσσερις signature σουίτες με ιδιωτική πισίνα και βεράντα και οκτώ deluxe σουίτες. Εκεί, οι επισκέπτες συνειδητοποιούν τι σημαίνει να απολαμβάνεις απομόνωση ενώ βρίσκεσαι στην καρδιά του νησιού. Πέρα από το επίσης ανακαινισμένο spa, με όλες τις εναλλακτικές θεραπείες για σωματική και ψυχική ανάταση, τη διαφορά κάνουν οι ειδικά σχεδιασμένες Mindful Week Experiences, με γιόγκα, ρέικι και ηχοθεραπεία με εξειδικευμένους θεραπευτές.

Οι δύο chef που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Apanemi

Ο Jerome Serres (Τουλούζη, 1968), σπούδασε στην École Ηôtelière de Mazamet και εργάστηκε σε πολλά διάσημα παρισινά εστιατόρια πριν ανοίξει το δικό του, το περίφημο Lautrec στη Γαλλία. Το 2002 μετακόμισε στην Ελλάδα όπου οι μαγειρικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Έχει βραβευτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει κερδίσει ένα Αστέρι Michelin τέσσερις φορές. Αγαπά να μαγειρεύει με φίνο ελαιόλαδο και είναι ένας σπουδαίος πρεσβευτής της γαλλικής κουζίνας στην Ελλάδα.

Ο πολυβραβευμένος Γιάννης Μπαξεβάνης (Αθήνα, 1962) έκανε μαγειρικές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Σε μία περίοδο που εργαζόταν στην Κρήτη, ερωτεύτηκε την τοπική χλωρίδα και τα τοπικά βότανα με αποτέλεσμα να κάνει στόχο ζωής την ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην υψηλή μαγειρική, αλλά και στην ελληνική κουζίνα στην οποία τα επανασύστησε. Ο "μάγος της ελληνικής πρώτης ύλης”, όπως τον αποκαλούν, αγαπά να δοκιμάζει καθετί ελληνικό και παραδοσιακό και να του δίνει νέα ζωή στα πιάτα που ετοιμάζει για τους τυχερούς καλεσμένους του.

Read Next

10 Σεπ 2025

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

10 Σεπ 2025

'Ο Άγνωστος Πρίγκιπας': Λίγος ακόμη Παύλος Σιδηρόπουλος στη σκηνή

Η παράσταση που σημείωσε συνεχόμενα sold out, επιστρέφει αυτή τη φορά στη Σκηνή Brecht-2510.

Περισσότερα από

Life

09 Σεπ 2025

Η Αντιμετώπιση της Μοναξιάς και της Κοινωνικής Απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία: Πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς είναι να περνούν οι μέρες – ακόμα και ολόκληρες εβδομάδες – χωρίς να μιλήσεις με κάποιον; Για χιλιάδες ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στη χώρα μας, αυτή είναι η πραγματικότητα.

09 Σεπ 2025

Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία όλο το 24ωρο κάθε Σάββατο

Η Αθήνα κινείται… όλο το 24ωρο, με μόνιμη λειτουργία των ΜΜΜ από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.

09 Σεπ 2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

09 Σεπ 2025

DIY μάσκα με μέλι για λαμπερό δέρμα

Αν ψάχνεις τον πιο φυσικό τρόπο να χαρίσεις άμεση λάμψη στο πρόσωπό σου, αυτή η DIY μάσκα με μέλι και απλά υλικά από την κουζίνα σου θα γίνει το νέο σου beauty ritual.

09 Σεπ 2025

Στο hot Κυκλαδονήσι δεν πήγαν όλα και τόσο καλά...

Τουρισμός στον αυτόματο. Μερικά πράγματα που έμαθα στις φετινές διακοπές, στο επόμενο hot νησί των Κυκλάδων.

09 Σεπ 2025

'Η Κατάρα του Σέλμπι Όουκς' είναι η επόμενη αξιοπρόσεκτη ταινία τρόμου που έρχεται στα σινεμά

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός καταξιωμένου κριτικού κινηματογράφου υπόσχεται να μας τρομάξει.

09 Σεπ 2025

Κορυφαία μπαρ και bartenders της Ελλάδας δίνουν ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το The Great Sunday Pool Club επιστρέφει στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

09 Σεπ 2025

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

09 Σεπ 2025

Σπιτικές τορτίγιες που λιώνουν στο στόμα – Νόστιμες, μαλακές και αφράτες

Πώς να φτιάχνεις τέλειες τορτίγιες στο σπίτι σε μόλις 40 λεπτά – μαλακές, αφράτες και πεντανόστιμες!

09 Σεπ 2025

Παράξενα γλυπτά κοσμούν τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Ένα νέο εικαστικό εγχείρημα από την Jenny Marketou.