ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πετρούπολη: θα αποκτήσει τον δικό της λαχανόκηπο

Ένας δημοτικός Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος θα "γεννηθεί" στον δήμο Πετρούπολης.

Στόχος από τη μια μεριά, να προαχθεί η βιώσιμη καλλιέργεια και η υγιεινή διατροφή και από την άλλη, να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, θα έχει και κοινωνική αξία, καθώς η παραγωγή θα λειτουργήσει ως υποστήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.

Η δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει μια έκταση που διαθέτει και υπό την καθοδήγηση ειδικών θα φτιάξει μικρά καλλιεργήσιμα τμήματα, τα οποία θα καλλιεργούν δημότες που θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. πολύτεκνοι, άνεργοι, αδύναμοι οικονομικά κ.α.). Πρόκειται δηλαδή για μια δράση ουσίας, με ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα, αλλά και με αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και των δεξιοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Ο κάθε καλλιεργητής θα αναλάβει ένα κομμάτι γης, το οποίο θα του παραχωρηθεί και θα μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του κηπευτικά, ενώ τμήμα της συγκομιδής θα διανέμεται στους ωφελούμενους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και στην Εστία Αγάπης της Ενορίας της περιοχής. Η εκπαίδευση των δημοτών θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αστικής καλλιέργειας και διάφορες δράσεις. Και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο λαχανόκηπος θα υποδέχεται τους μαθητές των σχολείων για να δουν και να μάθουν την καλλιέργεια της γης.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και ο δήμος θα συνεργαστεί στενά με την "Οργάνωση Γη", μια διεθνώς βραβευμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, μέσω της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συμπερίληψη.

Η έκταση είναι περίπου 2,5 στρεμμάτων και βρίσκεται εκεί που ήταν το πάρκο σκύλων, το οποίο μετά τη νέα νομοθεσία του 2021, δεν μπορούσε πια να λειτουργεί. Έτσι ο δήμος θα το αξιοποιήσει για τον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο.

"Όταν ελευθερώθηκε αυτός ο χώρος σκεφτήκαμε αυτόν τον τρόπο για να τον αξιοποιήσουμε και απευθύναμε αίτημα υποστήριξης, που βρήκε ανταπόκριση από το Ίδρυμα Λάτση", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Χριστόπουλος και συμπληρώνει: "Με την Οργάνωση Γη, που διαθέτει και την τεχνογνωσία, έχουμε συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως στη δημιουργία των λεγόμενων πάρκων τσέπης".

Κηπευτικά χωρίς λίπασμα

Ο κ. Χριστόπουλος εξηγεί το πώς θα υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα: "Ο σκοπός μας είναι σε αυτή την έκταση να φτιάξουμε 40 οικοπεδάκια των 30 τ.μ., τα οποία και θα διαθέσουμε σε κατοίκους, που θα επιλεγούν με καθαρά κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα κρατήσει και ο δήμος για καλλιέργεια 200 τ.μ. Το Ίδρυμα Λάτση θα διαθέσει αγροτοτεχνικό κι έτσι αυτοί που θα αναλάβουν την καλλιέργεια θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να έχει επιτυχία η παραγωγή. Ένα μέρος της θα το κρατούν για την οικογένειά τους κι ένα άλλο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για την Εστία Αγάπης της εκκλησίας. Θα φυτεύονται μόνο κηπευτικά και αν δυνατόν χωρίς καθόλου λίπασμα. Θέλουμε να είναι βιολογικός ο λαχανόκηπος. Θα συνεργαστούμε με γεωπόνους, που θα φροντίσουν να εμπλουτίσουν το χώμα, ώστε να πιάσουν οι καλλιέργειες χωρίς τη χρήση συνθετικών και λιπάσματος".

Πριν ξεκινήσει η όλη προσπάθεια, η δημοτική Αρχή πραγματοποίησε συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους ενημέρωσε πλήρως για όλη αυτή την πρωτοβουλία και βρήκε την ανταπόκρισή τους. Ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης τονίζει πως μέσα στον Ιούνιο ο λαχανόκηπος θα είναι έτοιμος, ώστε να φυτευτούν καλοκαιρινά κηπευτικά και στη συνέχεια αναφέρεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.

"Ο κήπος που θα κρατήσει ο δήμος, θα λειτουργήσει κυρίως εκπαιδευτικά", λέει συγκεκριμένα και συνεχίζει: "Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει προγραμματισμός για να έρχονται όλα τα σχολεία της πόλης, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και παιδικοί σταθμοί, για να δουν τα παιδιά από κοντά την καλλιέργεια της γης". Και αμέσως μετά, προσθέτει αστειευόμενος: "Να δουν πώς η ντομάτα παράγεται από τη γη και δεν φυτρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ".

Και ελαιώνας στον δήμο Πετρούπολης

Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρεται και στον ελαιώνα που έχει δημιουργήσει ο δήμος Πετρούπολης και τον οποίο θα αναπτύξει κι άλλο. Ήδη, έχει φυτεύσει ελιές, τις οποίες παρέλαβε από την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα που έχει η ΕΡΓΟΣΕ για δέντρα που συναντά κατά τη διάρκεια των εργασιών της, αλλά δεν θέλει να τα κόψει κι έτσι φροντίζει για τη μεταφύτευσή τους σε δήμους, που προσφέρονται να τα υποδεχτούν και να τα αναλάβουν.

Μάλιστα πολλά από αυτά τα δέντρα είναι υπεραιωνόβια.

"Έχουμε φυτέψει 40 ελιές, τις οποίες πήραμε από την ΕΡΓΟΣΕ και έχουμε προγραμματίσει να πάρουμε άλλες 40. Έχουμε φτιάξει δίκτυο ποτίσματος και σε δύο χρόνια θα διαθέτουμε τον ελαιώνα μας σε πλήρη λειτουργία", καταλήγει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Πετρούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Ιουν 2023

H ανακαίνιση διαμερίσματος στην ιστορική "Μπλε Πολυκατοικία" αποτελεί πρότυπο

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού, τη Μπλε Πολυκατοικία, η αρχιτεκτονική ομάδα Cadu, δημιούργησε ένα υπέροχο διαμέρισμα τιμώντας την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου.

02 Ιουν 2023

Helmos Mountain Festival: Ποιο είναι το νέο μουσικό φεστιβάλ των Καλαβρύτων που έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ

Μιλήσαμε με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για το πρώτο, – από καιρό – sold out, "Helmos Mountain Festival", που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερα από

Life

31 Μαϊ 2023

#Her_Research 2023 του Σ.Ε.Γ.Ε: H πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

Η πρωτοβουλία #Her_Research του Σ.Ε.Γ.Ε., που έγινε θεσμός, επιβράβευσε τις καινοτόμες και εξαιρετικές προτάσεις των γυναικών ερευνητριών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στον τομέα της επιστήμης.

30 Μαϊ 2023

Το δράμα της μικρής Αλεξίας- Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι, έμεινε ανάπηρη, ο δράστης αρνείται να πληρώσει παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων

Παρά τις αποφάσεις, ο δράστης του πυροβολισμού αρνείται να πληρώσει για την αποκατάσταση της μικρής Αλεξίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε αναπηρικό καροτσάκι.

29 Μαϊ 2023

Εξελιγμένη ρινοπλαστική | Τι να γνωρίζεις για την επέμβαση

Η συνδυαστική διαφραγματορινοπλαστική εγγυάται υψηλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο και επιπλοκές.

28 Μαϊ 2023

Είναι το αβοκάντο η "λύση" για υγιές έντερο;

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα, διαταραχές στη λειτουργία του... Τα προβλήματα στο έντερο ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο το αβοκάντο σε σχέση με την υγεία του πεπτικού.

27 Μαϊ 2023

8 ιδανικά σνακ για απώλεια βάρους (μπορείς να τρως όσο θέλεις)

Αυτά είναι τα πιο καλά σνακ που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε θερμίδες, κιλά και υγεία.

25 Μαϊ 2023

Women On Top:Με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, εξελίσσεται και επιστρέφει για 5η χρονιά με νέα δομή και 3 μοναδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη!

25 Μαϊ 2023

Ξέρουμε τι cocktail θα πίνεις αυτό το καλοκαίρι

Εσύ, είσαι τύπος Fresco, Beach In The City ή μήπως Été; Ανακάλυψε τα Grey Goose Summer Cocktails στο Athénée της οδού Βουκουρεστίου.

24 Μαϊ 2023

Η "Άλφα Χωρίς" δίνει νόημα σε όλες τις στιγμές μας

Γιατί οι πιο δυνατές σχέσεις είναι αυτές που είναι πάντα δίπλα μας, κάθε στιγμή, χωρίς περιορισμούς.