ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πετρούπολη: θα αποκτήσει τον δικό της λαχανόκηπο

Ένας δημοτικός Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος θα "γεννηθεί" στον δήμο Πετρούπολης.

Στόχος από τη μια μεριά, να προαχθεί η βιώσιμη καλλιέργεια και η υγιεινή διατροφή και από την άλλη, να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, θα έχει και κοινωνική αξία, καθώς η παραγωγή θα λειτουργήσει ως υποστήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.

Η δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει μια έκταση που διαθέτει και υπό την καθοδήγηση ειδικών θα φτιάξει μικρά καλλιεργήσιμα τμήματα, τα οποία θα καλλιεργούν δημότες που θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. πολύτεκνοι, άνεργοι, αδύναμοι οικονομικά κ.α.). Πρόκειται δηλαδή για μια δράση ουσίας, με ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα, αλλά και με αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και των δεξιοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Ο κάθε καλλιεργητής θα αναλάβει ένα κομμάτι γης, το οποίο θα του παραχωρηθεί και θα μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του κηπευτικά, ενώ τμήμα της συγκομιδής θα διανέμεται στους ωφελούμενους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και στην Εστία Αγάπης της Ενορίας της περιοχής. Η εκπαίδευση των δημοτών θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αστικής καλλιέργειας και διάφορες δράσεις. Και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο λαχανόκηπος θα υποδέχεται τους μαθητές των σχολείων για να δουν και να μάθουν την καλλιέργεια της γης.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και ο δήμος θα συνεργαστεί στενά με την "Οργάνωση Γη", μια διεθνώς βραβευμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, μέσω της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συμπερίληψη.

Η έκταση είναι περίπου 2,5 στρεμμάτων και βρίσκεται εκεί που ήταν το πάρκο σκύλων, το οποίο μετά τη νέα νομοθεσία του 2021, δεν μπορούσε πια να λειτουργεί. Έτσι ο δήμος θα το αξιοποιήσει για τον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο.

"Όταν ελευθερώθηκε αυτός ο χώρος σκεφτήκαμε αυτόν τον τρόπο για να τον αξιοποιήσουμε και απευθύναμε αίτημα υποστήριξης, που βρήκε ανταπόκριση από το Ίδρυμα Λάτση", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Χριστόπουλος και συμπληρώνει: "Με την Οργάνωση Γη, που διαθέτει και την τεχνογνωσία, έχουμε συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως στη δημιουργία των λεγόμενων πάρκων τσέπης".

Κηπευτικά χωρίς λίπασμα

Ο κ. Χριστόπουλος εξηγεί το πώς θα υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα: "Ο σκοπός μας είναι σε αυτή την έκταση να φτιάξουμε 40 οικοπεδάκια των 30 τ.μ., τα οποία και θα διαθέσουμε σε κατοίκους, που θα επιλεγούν με καθαρά κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα κρατήσει και ο δήμος για καλλιέργεια 200 τ.μ. Το Ίδρυμα Λάτση θα διαθέσει αγροτοτεχνικό κι έτσι αυτοί που θα αναλάβουν την καλλιέργεια θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να έχει επιτυχία η παραγωγή. Ένα μέρος της θα το κρατούν για την οικογένειά τους κι ένα άλλο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για την Εστία Αγάπης της εκκλησίας. Θα φυτεύονται μόνο κηπευτικά και αν δυνατόν χωρίς καθόλου λίπασμα. Θέλουμε να είναι βιολογικός ο λαχανόκηπος. Θα συνεργαστούμε με γεωπόνους, που θα φροντίσουν να εμπλουτίσουν το χώμα, ώστε να πιάσουν οι καλλιέργειες χωρίς τη χρήση συνθετικών και λιπάσματος".

Πριν ξεκινήσει η όλη προσπάθεια, η δημοτική Αρχή πραγματοποίησε συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους ενημέρωσε πλήρως για όλη αυτή την πρωτοβουλία και βρήκε την ανταπόκρισή τους. Ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης τονίζει πως μέσα στον Ιούνιο ο λαχανόκηπος θα είναι έτοιμος, ώστε να φυτευτούν καλοκαιρινά κηπευτικά και στη συνέχεια αναφέρεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.

"Ο κήπος που θα κρατήσει ο δήμος, θα λειτουργήσει κυρίως εκπαιδευτικά", λέει συγκεκριμένα και συνεχίζει: "Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει προγραμματισμός για να έρχονται όλα τα σχολεία της πόλης, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και παιδικοί σταθμοί, για να δουν τα παιδιά από κοντά την καλλιέργεια της γης". Και αμέσως μετά, προσθέτει αστειευόμενος: "Να δουν πώς η ντομάτα παράγεται από τη γη και δεν φυτρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ".

Και ελαιώνας στον δήμο Πετρούπολης

Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρεται και στον ελαιώνα που έχει δημιουργήσει ο δήμος Πετρούπολης και τον οποίο θα αναπτύξει κι άλλο. Ήδη, έχει φυτεύσει ελιές, τις οποίες παρέλαβε από την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα που έχει η ΕΡΓΟΣΕ για δέντρα που συναντά κατά τη διάρκεια των εργασιών της, αλλά δεν θέλει να τα κόψει κι έτσι φροντίζει για τη μεταφύτευσή τους σε δήμους, που προσφέρονται να τα υποδεχτούν και να τα αναλάβουν.

Μάλιστα πολλά από αυτά τα δέντρα είναι υπεραιωνόβια.

"Έχουμε φυτέψει 40 ελιές, τις οποίες πήραμε από την ΕΡΓΟΣΕ και έχουμε προγραμματίσει να πάρουμε άλλες 40. Έχουμε φτιάξει δίκτυο ποτίσματος και σε δύο χρόνια θα διαθέτουμε τον ελαιώνα μας σε πλήρη λειτουργία", καταλήγει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Πετρούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

13 Ιουν 2024

30 χρόνια Madame Figaro: Όσα έγιναν στο private dinner στη λίμνη Βουλιαγμένης

Γυναίκες που έχουν πρωταγωνιστήσει στα εξώφυλλα και προσωπικότητες από τον χώρο του lifestyle, της μόδας, του πολιτισμού και της πολιτικής έδωσαν το παρών σε ένα exclusive dinner για τα 30ά γενέθλια της Madame Figaro.

12 Ιουν 2024

Α Βοήθειες στον καύσωνα: Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δίνει συμβουλές για τις Α Βοήθειες στον καύσωνα. Ακολούθησε τις οδηγίες αντιμετώπισης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερα από

Life

10 Ιουν 2024

L’Oréal και Hondos Center αποδεικνύουν πως η ομορφιά μπορεί να φροντίσει το περιβάλλον

Το πρόγραμμα "Take it Back" είναι μια πρωτοβουλία του ομίλου L’Oréal σε συνεργασία με τα Hondos Center.

09 Ιουν 2024

Νοβέλο Φινότι: Μία σπουδαία πολυσυλλεκτική έκθεση για τον κορυφαίο Ιταλό γλύπτη στην Αθήνα

Ο καλλιτέχνης Noβέλο Φινότι θα παρουσιάσει αναδρομικά για πρώτη φορά στην Αθήνα τη δουλειά του στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

09 Ιουν 2024

Γιατί πεινάς το βράδυ; Plus 4 βραδινά σνακ με λίγες θερμίδες

Τα βραδινά σνακ δεν είναι απαραίτητο να είναι παχυντικά. Υπόκυψε σε αυτό το υγιεινό, χωρίς ενοχές τσιμπολόγημα για να αντιμετωπίσεις τις βραδινές λιγούρες.

09 Ιουν 2024

Δροσιστικά καταφύγια στις πισίνες της Αθήνας

Ο καλοκαιρινός καύσωνας είναι δυστυχώς αναπόφευκτος, οπότε ήρθε η ώρα να καταφύγουμε στις ομορφότερες αθηναϊκές πισίνες για ατέλειωτες βουτιές και λαχταριστά κοκτέιλ.

08 Ιουν 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (6-12/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

07 Ιουν 2024

MissBloom Summer Party: Όλα όσα συνέβησαν στο πιο ανατρεπτικό καλοκαιρινό πάρτι της χρονιάς

Για ακόμη μία χρονιά κηρύξαμε την έναρξη της θερινής σεζόν με τον καλύτερο τρόπο.

07 Ιουν 2024

Λειτουργική ρινοπλαστική και διατροφή: Πώς θα επιταχύνετε την επούλωση

Εάν υποβληθήκατε πρόσφατα σε λειτουργική και αισθητική παρέμβαση της μύτης, θα πρέπει βεβαιωθείτε πως παρέχετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος, στην ταχεία θρέψη και επούλωση.

07 Ιουν 2024

Το Κάθε Κουτί Μετράει γιορτάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το International Recycling Tour 2024

Μια πολική αρκούδα από 2.000 κουτάκια αλουμινίου εμφανίστηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του International Recycling Tour 2024!

06 Ιουν 2024

Ανάδειξε την πιο όμορφη πλευρά σου με το PANTENE στα MAD VMA 2024 από την ΔΕΗ!

To Pantene είναι ο μεγάλος υποστηρικτής στα MAD VMA 2024 από την ΔΕΗ και σε προσκαλεί να ζήσεις τη μοναδική αυτή εμπειρία στο Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου, Tae Kwon Do, σε ένα διήμερο γεμάτο ενδιαφέρουσες δράσεις, πολλή μουσική & δυνατά λαμπερά μαλλιά!