ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Φυσικά και θα έβλεπα στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό"

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλάει αποκλειστικά στο WOMANTOC για την θέση της σύγχρονης Ελληνίδας, την μητρότητα, τις εκλογές, αλλά και το προσωπκό της όραμα ως υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

cover_olga

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πάνε στην κάλπη αναζητώντας λύσεις στα πολλά και σύνθετα ζητήματα που τους απασχολούν. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα από αυτά που χρήζουν άμεσης λύσης;

Η οικονομική ασφάλεια είναι το βασικό ζητούμενο των πολιτών. Βλέπετε, ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στο ενεργειακό κόστος που μοιραία συμπαρασύρει τα επίπεδα των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες χρειάζονται καλύτερους μισθούς για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η ασφάλεια τους, η δημόσια υγεία και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τους είναι σημαντικοί στόχοι προς κατάκτηση. Η στέγαση επίσης, ειδικά για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους και είναι χαμηλόμισθοι, είναι ουσιαστικό ζήτημα. Σε γενικές, χρειάζεται ένα κράτος φιλικότερο προς τους πολίτες, ώστε να εξασφαλισθεί ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τετραετίας τι θα λέγατε ότι δεν έγινε σωστά ή δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πέτυχε πάρα πολλά σε μία τετραετία, ξεπερνώντας με επιτυχία σημαντικά προβλήματα που παρέλαβε από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον η χώρα μας χαίρει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχουμε προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας, τη συνολική βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Παρόλο που (θεωρητικά τουλάχιστον) τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, εσείς πώς θα περιγράφατε την θέση της σύγχρονης Ελληνίδας; Πού βρίσκεται σε θέματα ισότητας;

Στο ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης είμαστε πίσω. Και αυτό το λέω και το υποστηρίζω πολλά χρόνια. Στα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων, οι άνδρες έχουν το προβάδισμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της θέσης της σύγχρονης Ελληνίδας όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Η έμφυλη ισότητα είναι ουσιαστικός παράγοντας οικονομικής προόδου. Πρέπει το κράτος να θωρακίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην ίση αμοιβή, τις ίσες ευκαιρίες και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εξισορρόπηση των οικογενειακών υποχρεώσεων των γυναικών σε σχέση με τις εργασιακές τους επιλογές.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Φυσικά και θα έβλεπα στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό"

Συχνά βάζετε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών, όχι μόνον στην πολιτική αλλά και παντού. Ισχύει;

Σκεφτείτε πόσες γυναίκες συμμετέχουν στη Βουλή ή στην κυβέρνηση, πόσες είναι εκλεγμένες Δήμαρχοι ή Περιφεριάρχες. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Αλλά όπως σωστά λέτε δεν είναι μόνο στην πολιτική. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλα τα σημαντικά πεδία του δημόσιου βίου. Δηλαδή, ο μισός πληθυσμός της χώρας μας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει τη θέση του. Από το ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΕΜΕΦΙ ( Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα) του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ισότητα είναι προαπαιτούμενο για μία κοινωνία βιώσιμη, ανθεκτική, με προοπτικές ευημερίας.

Θα βλέπατε την Ελλάδα με γυναίκα πρωθυπουργό;

Φυσικά και θα έβλεπα στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό. Διότι ένα τέτοιο γεγονός θα αποδεικνύει ότι ως κοινωνία έχουμε επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της ισότητας των φύλων. Όπως επίσης θα είναι αυταπόδεικτο ότι οι Ελληνίδες έχουν καταρρίψει το φαινόμενο της "γυάλινης οροφής".

Εσείς συναντήσατε ρατσιστικές συμπεριφορές ως νεαρή δικηγόρος και αντίστοιχα πολιτικός;

Αναμφισβήτητα όταν άρχισα να εργάζομαι ως νεαρή δικηγόρος στην ηλικία των 23 ετών, εισέπραξα πολλά σεξιστικά σχόλια από άνδρες συναδέλφους. Συνειδητοποίησα ότι ο θυμός δεν επρόκειτο να φέρει αποτέλεσμα. Εργάσθηκα με σοβαρότητα και επαγγελματισμό και έβαλα με αυτό τον τρόπο τα όρια μου. Αντίστοιχα φαινόμενα συνάντησα και στη Βουλή, ιδίως στα πρώτα μου βήματα.

Ως υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας , αλλά και ως μητέρα πώς οραματίζεστε την πόλη μας; Τι θα θέλατε να δουν στην Αθήνα οι επόμενες γενιές;

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσά μας. Λίκνο του κλασσικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Μία πόλη με χαρακτήρα όπως την θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Γεμάτη παλμό και ενέργεια. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές αλλά θα ήθελα τα παιδιά μου να ζήσουν σε μία πόλη ανθρώπινη, με όμορφες γειτονιές και να βιώσουν όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την πόλη μας μοναδική. Θέλω μία πόλη ασφαλή, βιώσιμη, με πράσινες ζώνες και πάρκα, με μουσεία και χώρους πολιτισμού, χωρίς ασφυκτική κυκλοφορία, με εύκολη πρόσβαση στο υπέροχο θαλάσσιο μέτωπο της.

Αν θεωρήσουμε ότι οι πολίτες ψηφίζουν βάσει αυτών που ελπίζουν ότι θα γίνουν στο μέλλον, τι θα λέγατε στους πολίτες; Γιατί να ψηφίσουν ξανά Νέα Δημοκρατία;

Οι στόχοι μας είναι καθαροί και ρεαλιστικοί. Θέλουμε να γίνουμε επιτέλους μια αμιγώς ευρωπαϊκή χώρα. Να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο και φιλικότερο προς τους πολίτες κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, με καλύτερη δημόσια υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, με προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Αυτή είναι και η ουσία της πρότασης μας για την επόμενη τετραετία. Στη νέα τετραετία θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, ακόμα πιο τολμηροί. Πετύχαμε πολλά, τώρα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές είναι αναγκαία για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο των πολιτών.

Για ποιο επίτευγμα αισθάνεστε περισσότερο υπερήφανη από τότε που κατεβήκατε στον πολιτικό στίβο;

Είμαι πιστή στις πολιτικές μου αρχές, στο κόμμα στο οποίο ανήκω και στα καθήκοντα τα οποία μου έχουν ανατεθεί. Τα αποτελέσματα της θητείας μου ως υπουργού Τουρισμού τη δύσκολη περίοδο 2012-2015 είναι γνωστά. Ως βουλευτής, ασχολούμαι με πάθος για τα προβλήματα της Αθήνας και με το έλλειμμα στην ισότητα των φύλων. Η πορεία μου στον πολιτικό στίβο συγκλίνει στις αρχές της διαφάνειας, την νομιμότητας και της λογοδοσίας και γιαυτήν είμαι ιδιαίτερα περήφανη.

Τα social media έχουν ουσιαστικά αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μας. Ισχύει αυτό για και όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ πολιτικού και πολίτη;

Οπωσδήποτε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν, εξελίσσουν, αλλάζουν την επικοινωνία. Όμως στη σχέση μεταξύ πολιτικού και πολίτη, η αμεσότητα και η προσωπική επαφή διασφαλίζουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση των δύο πλευρών που είναι απαραίτητη διότι μέσα από αυτή διαμορφώνεται το υπόβαθρο του δημοκρατικού διαλόγου. Πιστεύω λοιπόν, ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να συνδιαλέγονται με τους πολίτες για να είναι παραγωγικός ο δημοκρατικός διάλογος και μέσω αυτής της διαδικασίας να επιλύονται τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Πρώτη φορά κατεβαίνετε στις εκλογές ως μαμά και προφανώς ο χρόνος σας προεκλογικά είναι περιορισμένος. Ποια καθημερινή στιγμή με τα παιδιά σας δεν θα θυσιάζατε όσο κι αν σας έλειπε ο χρόνος;

Προσπαθώ να είμαι δίπλα τους όσο το δυνατόν περισσότερο και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ειδικά το πρωί όταν ξυπνάνε, να απολαμβάνουμε μαζί τις πρώτες ώρες της ημέρας μας. Και τις ελάχιστες φορές που υπάρχει κάποιο μικρό διάλειμμα από το βαρύ πρόγραμμα προεκλογικών εκδηλώσεων, φροντίζω να το μοιράζομαι μαζί τους.

Read Next

02 Οκτ 2023

10 Χρόνια Wise Greece – 10 Χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Η πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση έκλεισε τα 10 χρόνια δράσης και κοινωνικής προσφοράς και τα γιόρτασε αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα της Κοινωνίας των Πολιτών, της τελευταίας δεκαετίας!

02 Οκτ 2023

Η ZARA γιόρτασε 30 χρόνια στην Ελλάδα- Οι λαμπερές παρουσίες

Το εορταστικό δείπνο στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα από

Life

02 Οκτ 2023

Τα κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώς: Μια νόστιμη και ελαφριά πρόταση για μεσημεριανό

Ένας εναλλακτικός τρόπος να προσθέσεις τα κολοκύθια στο διατροφικό σου πλάνο.

01 Οκτ 2023

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

01 Οκτ 2023

Μια σούπερ συνταγή του Άκη: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στον φούρνο (+ ένα μυστικό tip)

O Άκης Πετρετζίκης μας δίνει μια καταπληκτική συνταγή για ένα "κλασικό" πιάπο.

29 Σεπ 2023

Koyaniskaatsi: Υπερθέαμα μουσικής και κινηματογράφου, με φόντο την Ακρόπολη

Ένα πολυθέαμα με διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα παρουσιάζεται το Σάββατο στο Ηρώδειο

28 Σεπ 2023

Ντακότα Τζόνσον: Στο υπέροχο καταφύγιο της στο Λος Άντζελες είναι σα να βρίσκεσαι μόνιμα σε διακοπές

Το σπίτι της διάσημης ηθοποιού στο Χόλιγουντ απέχει πάρα πολύ από αυτό ενός τυπικού σταρ της δικής της εμβέλειας.

26 Σεπ 2023

Κατερίνα Βουρλάκη: "Θέλω να αλλάξει το "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα".

Η Κατερίνα Βουρλάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό "Το Μαρούσι Ψηλά" μιλά στο Womatoc για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Με όσες δυσκολίες κι αν αυτό συνεπάγεται.

25 Σεπ 2023

6 λόγοι που εξηγούν γιατί η περίοδός σου αργεί (εκτός από την εγκυμοσύνη)

Μήπως να ψάξεις τις αιτίες μακριά από τα τεστ εγκυμοσύνης;