ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνική τζαζ | Πώς διασκέδαζε η κοσμική Αθήνα του 1920;

Μια σύντομη περιήγηση σε μια άλλη, πολύ μακρινή Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2023.

Διεθνής Ημέρα Τζαζ η 30ή κάθε Απρίλη, τουλάχιστον από το 2011 και μετά, όταν η UNESCO πήρε τη σχετική απόφαση, ύστερα από πρωτοβουλία του Χέρμπι Χάνκοκ –τον οποίον, παρεμπιπτόντως, αναμένουμε και στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι, για μία από τις σπουδαιότερες συναυλίες της σεζόν (Τρίτη 11/7 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου).

Αλλά για τον Χάνκοκ θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε πιο διεξοδικά, οσονούπω. Εδώ, αντιθέτως, με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς, το φως της δημοσιότητας θα πέσει σε πράγματα από καιρό ξεχασμένα, που τα σκεπάζει πια η σκόνη του χρόνου, μα (περίπου) έναν αιώνα πριν έζησαν τις δικές τους λαμπερές δόξες, σε μια άλλη, πολύ μακρινή Αθήνα. Κι αυτό γιατί ήταν (κυρίως) στην κοσμική διασκέδαση της πρωτεύουσας κατά τη δεκαετία του 1920 όπου εντοπίζονται οι πιο παλιές ρίζες της ελληνικής τζαζ.

Μέσα στην προχειρότητα που το χαρακτηρίζει (και στην άγνοια που το μαστίζει), το εγχώριο ίντερνετ των δικών μας καιρών αναπαράγει ρουτινιάρικα, δίχως άποψη ή εμβάθυνση, ότι οι πρώτες αναφορές στην τζαζ μουσική στην Ελλάδα γίνονται σε μια παρτιτούρα του 1924 με τίτλο "Ο Έρως Χρόνια Δεν Κυττά". Όμως όλη η πρόταση αυτή είναι παραπλανητική. Πρώτα -πρώτα, το "Ο Έρως Χρόνια Δεν Κυττά" δεν έμεινε ποτέ εγκλωβισμένο σε μια παρτιτούρα. Αντιθέτως, τραγουδήθηκε στο πλαίσιο της επιθεώρησης "Πρωτευουσιάνα" (1924) και κατατέθηκε και σε single γραμμοφώνου 78 στροφών το 1925, ως σύνθεση του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη ερμηνευμένη από το Τρίο του Γιώργου Βιδάλη, συνοδεία "τζαζ-μπαντ".

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.