ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Vedema Initiative: Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της γαστρονομικής και οινικής ιστορίας της Σαντορίνης

Ένα πλέγμα ενεργειών για τη διαφύλαξη της γαστριμαργικής κληρονομιάς της θηραϊκής γης από τον όμιλο Katikies.

katikies

Έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα γαστρονομικά και οινικά δρώμενα της Σαντορίνης, ο Όμιλος Katikies προχώρησε στη δημιουργία της Vedema Initiative, μιας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ανάδειξη κάθε σημαντικής ιστορίας οίνου και γεύσης του νησιού που ως αναπόσπαστο κομμάτι του προορισμού της Σαντορίνης αξίζει να ειπωθεί εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Vedema Initiative: Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της γαστρονομικής και οινικής ιστορίας της Σαντορίνης

Η πρωτοβουλία αποτελεί φυσική συνέχεια των δράσεων που συστηματικά υλοποιεί ο Όμιλος την τελευταία πενταετία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διευρυμένη συνεργασία με τον Έκτορα Μποτρίνι, η αναγέννηση της Σελήνης του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη, η συνεργασία με τον Γιάννη Καρακάση με αποκορύφωμα την αναβίωση της Selene Vedema και πιο πρόσφατα η επαναλειτουργία του ιστορικού Κουκούμαβλου με το Νίκο Πουλιάση.

katikies

Οι τέσσερις πρώτοι πυλώνες δράσεων της πρωτοβουλίας είναι:

katikies

1. Selene Diaries: Αξιοποιώντας όλες τις φόρμες περιεχομένου (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχος) η ομάδα του Ομίλου φέρνει στο προσκήνιο γαστρονομικές και οινικές ιστορίες που αξίζει να ακουστούν κάτω από ένα ενιαίο online hub, το οποίο αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις ιστορίες παραγωγών, πρώτων υλών, τεχνικών και σημείων αναφοράς στο νησί της Σαντορίνης.

katikies

2. Advisory Βoard: Με γνώμονα την ορθολογική και τεκμηριωμένη επιλογή θεματικών, ο Όμιλος θα απευθύνει πρόσκληση στα βασικά γαστρονομικά και οινικά media αλλά και σε ακαδημαϊκούς του χώρου με στόχο τον σχηματισμό ενός κύκλου ανθρώπων οι οποίοι θα βοηθούν στον εντοπισμό και στην ανάδειξη όλων εκείνων των ιστοριών του νησιού που αξίζουν να έρθουν στην επιφάνεια και να διατηρηθούν στο προσκήνιο.

katikies

3. The Volcanic Palette Book: Σε συνεργασία με τους κατεξοχήν ειδικούς, τους δημοσιογράφους του γαστρονομικού και οινικού τύπου, ο Όμιλος ξεκινά την προετοιμασία ενός βιβλίου εστιασμένου στα μικρά αλλά σπουδαία κομμάτια της γαστρονομίας και του αμπελώνα της Σαντορίνης. Σύντομες ιστορίες, ποικιλία θεμάτων και μια πιο ελεύθερη ματιά σε όλα αυτά που συνθέτουν το "σήμερα” της φιλοξενίας του νησιού.

katikies

4. The Volcanic Voices: Μια σειρά από podcasts τα οποία στόχο έχουν να φέρουν ζωντανά στους ακροατές κομμάτια της ιστορίας της Σαντορίνης ειπωμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

katikies

Επιστέγασμα όλων των ανωτέρω δράσεων και ουσιαστικό σημείο αναφοράς είναι το ετήσιο δρώμενο Selene Vedema 2023, όπου όλοι οι συντελεστές οίνου και γαστρονομίας του Ομίλου στη Σαντορίνη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναβιώσουν για μια ακόμη φορά τη μοναδική πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη.

katikies

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας Vedema Initiative, o Βασίλειος Κουμπής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου δήλωσε: "Αποφασίσαμε ως Katikies να αφιερώσουμε μέρος της ενέργειας μας σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο εντός και εκτός Ελλάδος την οινική κληρονομιά, τη γαστρονομική ιστορία και τον σημερινό πλούτο πρώτων υλών της Σαντορίνης. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τους πόρους μας στην εύρεση, την καταγραφή και την επικοινωνία θεματικών άρρηκτα συνδεδεμένων με τη γαστρονομία και την οινική παράδοση του νησιού, χωρίς απαραίτητα αυτές οι θεματικές να συνδέονται με τα εστιατόρια ή τα ξενοδοχεία του Ομίλου”.

katikies

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.