ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η οικογένεια Φιλίππου βάζει το Κολωνάκι σε κατσαρόλα εδώ και 100 χρόνια

Ένα από τα μακροβιότερα αστικά σαλόνια της Αθήνας συμπληρώνει φέτος τον έναν αιώνα λειτουργίας, με την Πατρίσια και τις κόρες της, Σύνθια και Μαριάννα, να πιάνουν το νήμα του εμβληματικού εστιατορίου από εκεί που το άφησε, πολύ νωρίς κι απότομα, ο σύζυγος και πατέρας τους, Κώστας Φιλίππου.

Από οινοπωλείο και καρβουνιάρικο, σε ένα από τα μακροβιότερα αστικά στέκια της Αθήνας και σταθερό ραντεβού για μαγειρευτά στο Κολωνάκι, το εστιατόριο "Φιλίππου" (Ξενοκράτους 19 & Πλουτάρχου, 21 0721 6390), με έτος ίδρυσης το 1923, έχει επιβιώσει παγκοσμίων πολέμων κι εμφυλίων, έχει δει βασιλείς και χούντες να έρχονται και να φεύγουν, έχει αντέξει κρίσεις, ανακάμψεις και κρίσεις ξανά, κι έχει σταθεί πλάι στην Αθήνα τόσο όταν η πόλη βίωνε φτώχεια αληθινή, όσο και όταν ζούσε σε πλούτο ψεύτικο. Κι σ’ όλα αυτά τα χρόνια, έχει μείνει πάντα αυτό που ήταν απ’ την αρχή: ένα στέκι που σερβίρει την αλήθεια του στο πιάτο, με βασικά συστατικά την οικογενειακή θέρμη της φιλοξενίας του και την comfort νοστιμάδα της γεύσης του.

Με κρασί και κεφτεδάκια στις αρχές του, φακή και φασολάδα στα δύσκολα που ακολούθησαν, ύστερα γλώσσα τηγανητή και μακαρόνια με κιμά στην ευμάρεια, αλλά κι ένα μάτσο συνταγές που όρισαν την αστική ταυτότητα της πόλης στα χρόνια που ακολούθησαν, ο "Φιλίππου" έχει δώσει γεύση στον αιώνα της ζωής του με μουσακά και κότα μιλανέζα, ντολμάδες αυγολέμονο και μπιφτέκι στη σχάρα, με ψαρόσουπα, με γεμιστά και γιουβαρλάκια, με αρνάκι λαδορίγανη, κοτόπουλο ραγού και κοκκινιστό μοσχάρι, όλα σε άσπρο κολλαριστό τραπεζομάντιλο, κάτω από κάδρα με φωτογραφίες που αφηγούνται την ιστορία της πόλης, μέσα απ’ την ιστορία του μαγαζιού. Και με την οικογένεια Φιλίππου ως θεματοφύλακα μιας εστιατορικής συνθήκης που δεν παλιώνει ποτέ.

"Τον "Φιλίππου" τον ξεκίνησε ο προπάππος Κωνσταντίνος", θυμάται η Πατρίσια Φιλίππου, που παρέα με τις δίδυμες κόρες της, Σύνθια και Μαριάννα, κρατά τώρα το τιμόνι του εστιατορίου. "Είχε έρθει με τα αδέρφια του στην Αθήνα γύρω στο 1880 και το 1923 αποφάσισε να ανοίξει οινοπωλείο-παγοπωλείο-καρβουνιάρικο εδώ ακριβώς, όπου τότε βρισκόταν μια διώροφη κατοικία και κατέβαινες εννέα σκαλιά για να μπεις στο μαγαζί", συνεχίζει. "Όταν ερχόντουσαν διάφοροι πελάτες να πάρουν λίγο κρασί, η γιαγιά έφτιαχνε και έναν μεζέ", εξηγεί: έναν κεφτέ, δυο γιουβαρλάκια, ένα γεμιστό, ένα γευστικό φίλεμα που έγινε θεμέλιο που εδραίωσε το οινοπωλείο του Κωνσταντίνου Φιλίππου ως κουτουκάκι σ’ ένα Κολωνάκι πολύ διαφορετικό απ’ το σημερινό. "Αυτό λοιπόν το κληρονόμησε ο παππούς Γιάννης, ο πεθερός μου, και το κράτησε έτσι μέχρι το 1967, οπότε και το έδωσε για να γίνει πολυκατοικία με μαγαζί στο ισόγειο". Το μαγαζί έγινε η έδρα του νέου εστιατορίου "Φιλίππου", που έκτοτε μεταμορφώνεται, ανανεώνεται και προσαρμόζεται, αλλά παραμένει πάντα μια σταθερά για τη γειτονιά του.

Δεύτερο σαλόνι για τους παλιούς Κολωνακιώτες και σημείο μύησης για τους νεόφερτους της γειτονιάς, η σάλα του Φιλίππου είναι το μέρος όπου, αν καταφέρεις να σε χαιρετούν οι θαμώνες των κυριακάτικων μεσημεριών, έχεις γίνει στ’ αλήθεια ντόπιος. Εστιατόριο των μποέμ, των καλλιτεχνών, των εναλλακτικών του Κολωνακίου, αλλά και σημείο συνάντησης της διανόησης με την πολιτική, έχει αποτελέσει ραντεβού και καταφύγιο ανθρώπων όπως ο Ελύτης, η Μελίνα κι ο Ντασέν, αλλά κι ο Κοτανίδης, ο Σημίτης κι ο Αλεξάκης, ενώ σταθερό τραπέζι στη σάλα του "Φιλίππου" είχε και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος – τραπέζι που έμενε στολισμένο κι ανέγγιχτο για μήνες, μ’ ένα μελαγχολικό τριαντάφυλλο "εις μνήμην" πάνω του, μετά το θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Περισσότερα από

Life

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.