ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από τις τάξεις και τα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στην Ολυμπιάδα ρομποτικής και το γραφείο του Πρωθυπουργού

Η Μελίσσα Αδαμαντίδη είναι ένα παράδειγμα των παιδιών της νέας γενιάς που βρίσκουν την κλίση τους και, με την κατάλληλη υποστήριξη, εξελίσσονται όπως τους αξίζει.

εκπαιδευτηρια καισαρη

Καταρχήν, συγχαρητήρια για τη διάκριση στην Ολυμπιάδα ρομποτικής First Global Challenge! Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου.

Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα First Global Challenge ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που μου έδωσε την δυνατότητα να καλλιεργήσω το πάθος και την αγάπη μου για τη ρομποτική και γενικά το STEM, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με εξαιρετικούς ανθρώπους και επαγγελματίες και να γνωρίσω συνομηλίκους μου από περίπου 180 χώρες παγκοσμίως. Είχα το προνόμιο να μοιραστώ και να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με πολλά φιλοπερίεργα και καινοτόμα μυαλά και έτσι μέσα από την αλληλεπίδρασή μου μαζί τους διεύρυνα αδιαμφισβήτητα τους ορίζοντές μου. Η Ολυμπιάδα αυτή παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός, η ευγενής άμιλλα, ο ευγενής επαγγελματισμός και κάθε είδους είδους πολιτισμικό εμπόδιο καταρρίπτεται, ενώ προωθείται η τεχνολογία και η καινοτομία για την επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας μας. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι απερίγραπτη, ενώ οι τυχαίες συμμαχίες που καλούνται να συνάψουν μεταξύ τους οι διαφορετικές χώρες, οδηγούν στη δημιουργία ιδιαίτερων και απρόσμενων φιλίων παρά τη διαφορετική γλώσσα και καταγωγή του καθενός. Επίσης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχα τη χαρά και τιμή να γνωρίσω και να παρουσιάσω το project μας στον Paul Ryan, πρώην ομιλητή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στον ελληνικής καταγωγής ιδρυτή της XPRIZE, Peter Diamandis και στην head και αντιπρόσωπο του Bezos Earth Fund. Ακόμα, όσο βρισκόμασταν στη Γενεύη, το CNN μας προσέγγισε, προκειμένου να μας ζητήσει να πραγματοποιηθεί παρουσίασή της AETHRA, που θα προβληθεί σε σχετικό ντοκιμαντέρ. Έτσι, ο Bill Weir, ο δημοσιογράφος που φέτος κατέκτησε ένα News & Documentary Emmy Award, μας πήρε συνέντευξη να εξηγούμε το πρότζεκτ μας, να απαντάμε ερωτήσεις αναφορικά με το περιβάλλον, αλλά και να περιγράφουμε τους στόχους και το όραμά μας. Επομένως, η εμπειρία αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη για εμένα και έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μου, ενώ μου άνοιξε πολλές νέες πόρτες και μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με το STEM και τη ρομποτική σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου.

Από τις τάξεις και τα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στην Ολυμπιάδα ρομποτικής και το γραφείο του Πρωθυπουργού

-Πώς πιστεύεις ότι συνέβαλε το σχολείο στην πορεία σου προς την εθνική ομάδα;

Αν και πάντοτε μου τραβούσαν την προσοχή οι μηχανές και οι αυτοματισμοί, η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τη ρομποτική έγινε το 2016 όταν έγινα μέλος της ομάδας ρομποτικής του σχολείου μου, των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Έτσι, εξοικειώθηκα με τα ρομποτικά μέρη από κιτ, έκανα τα πρώτα μου βήματα στον προγραμματισμό και συνειδητοποίησα το πάθος μου σχετικά με το να υλοποιώ τις ιδέες μου. Η διαδικασία της πραγματοποίησης ατελείωτων βελτιώσεων και αλλαγών για την επίτευξη διαφορετικών αποστολών στην πίστα της ρομποτικής με ενθουσίαζε, ενώ η συνεργασία με συνομηλίκους και μέντορες με βοήθησε να αναπτύξω διάφορες βασικές αξίες και δεξιότητες. Όταν έφτασα στην ηλικία των 12 ετών άρχισα να διαγωνίζομαι με τους iRobot, την ομαδα αγωνιστικής ρομποτικής του σχολείου μου, με την οποία συμμετείχα στο FLL Challenge από το 2020-2022. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος καταφέραμε να καταλάβουμε τη δεύτερη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο και να ταξιδέψουμε στο Χιούστον του Τέξας, για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Ήταν μια φανταστική εμπειρία που μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ ιδιαίτερα σε επίπεδο ρομποτικής, ενώ παράλληλα με βοήθησε να μάθω να λειτουργώ και να συνεργάζομαι με άλλους ανθρώπους υπό μεγάλη πίεση. Σε όλη αυτή την πορεία, μου στη ρομποτική έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι προπονητές των iRobot, Γιώργος Καπνίτης και Ίρμα Παπαδημητρίου, που με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα, όπως και το ίδιο το σχολείο.

εκπαιδευτηρια καισαρη

-Περίγραψέ μας το project σας για το οποίο κατακτήσατε το χάλκινο μετάλλιο.

Ένα από τα βασικότερα βραβεία που απονεμήθηκαν στη φετινή Ολυμπιάδα, ήταν αυτό του New Technology Experience με θέμα τα Carbon Countermeasures. 164 προτάσεις κατατέθηκαν συνολικά, από τις οποίες οι 10 καλύτερες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση και παρουσιάστηκαν στη Γενεύη σε μια υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από παγκοσμίου βεληνεκούς επιστήμονες, όπως ο ιδρυτή της FIRST κ. Dean Kamen και στελέχη της XPRIZE Foundation, που συνεργάζεται με τον Elon Musk, ενώ παρόντες στο διαγωνισμό ήταν εκπρόσωποι κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου, όπως το Yale και το MIT. Εμείς, με το project μας την AETHRA, καταφέραμε και κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στο βάθρο.

Η Aethra είναι ένα καινοτόμο σύστημα ανάκτησης θερμότητας που λειτουργεί με δύο αντλίες θερμότητας νερού. Στις πρόσθετες καινοτομίες περιλαμβάνεται το EMS (Energy Management Software), ένα λογισμικό διαχείρισης ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση του ελέγχου και της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση αισθητήρων και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως ο καιρός, η ώρα της ημέρας και η πληρότητα του ξενοδοχείου. Επιπλέον πλεονεκτήματα της ΑΕΤΗRΑ αποτελούν η αποδοτικότερη χρήση του χώρου στα ξενοδοχεία και η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης. Τέλος, η AETHRA συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ 7, 9, 11, 12, 13 και 17.

Ήταν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς όταν, ως ανταμοιβή για όλη την προσπάθεια που κάναμε, προσκληθήκαμε να επισκεφτούμε το Μέγαρο Μαξίμου ως εθνική ομάδα ρομποτικής, όπου συναντήσαμε και παρουσιάσαμε το έργο μας στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη.

Kaisari

- Ενδιαφέρεσαι να εξελίξεις περαιτέρω τις γνώσεις και τη σχέση σου με τη ρομποτική;

Ασχολούμαι με τη ρομποτική τα τελευταία 8 περίπου χρόνια και σκοπεύω να σπουδάσω σε κάποια πολυτεχνική σχολή για να γίνω γίνω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Θέλω να δραστηριοποιηθώ στο χώρο αυτό αρχικά επειδή από πολύ μικρή έχω τεράστιο ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, αλλά ταυτόχρονα διότι μου ανοίγει πόρτες για το οικοσύστημα των startup, στο οποίο θέλω να συμμετέχω ενεργά. Η Ελλάδα έχει αρχίσει και κάνει μεγάλα βήματα στον χώρο των startup και θέλω να είμαι μέρος αυτής της εξέλιξης, δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις και καινοτόμες λύσεις.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.