ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από τις τάξεις και τα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στην Ολυμπιάδα ρομποτικής και το γραφείο του Πρωθυπουργού

Η Μελίσσα Αδαμαντίδη είναι ένα παράδειγμα των παιδιών της νέας γενιάς που βρίσκουν την κλίση τους και, με την κατάλληλη υποστήριξη, εξελίσσονται όπως τους αξίζει.

εκπαιδευτηρια καισαρη

Καταρχήν, συγχαρητήρια για τη διάκριση στην Ολυμπιάδα ρομποτικής First Global Challenge! Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου.

Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα First Global Challenge ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που μου έδωσε την δυνατότητα να καλλιεργήσω το πάθος και την αγάπη μου για τη ρομποτική και γενικά το STEM, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με εξαιρετικούς ανθρώπους και επαγγελματίες και να γνωρίσω συνομηλίκους μου από περίπου 180 χώρες παγκοσμίως. Είχα το προνόμιο να μοιραστώ και να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με πολλά φιλοπερίεργα και καινοτόμα μυαλά και έτσι μέσα από την αλληλεπίδρασή μου μαζί τους διεύρυνα αδιαμφισβήτητα τους ορίζοντές μου. Η Ολυμπιάδα αυτή παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός, η ευγενής άμιλλα, ο ευγενής επαγγελματισμός και κάθε είδους είδους πολιτισμικό εμπόδιο καταρρίπτεται, ενώ προωθείται η τεχνολογία και η καινοτομία για την επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας μας. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι απερίγραπτη, ενώ οι τυχαίες συμμαχίες που καλούνται να συνάψουν μεταξύ τους οι διαφορετικές χώρες, οδηγούν στη δημιουργία ιδιαίτερων και απρόσμενων φιλίων παρά τη διαφορετική γλώσσα και καταγωγή του καθενός. Επίσης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχα τη χαρά και τιμή να γνωρίσω και να παρουσιάσω το project μας στον Paul Ryan, πρώην ομιλητή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στον ελληνικής καταγωγής ιδρυτή της XPRIZE, Peter Diamandis και στην head και αντιπρόσωπο του Bezos Earth Fund. Ακόμα, όσο βρισκόμασταν στη Γενεύη, το CNN μας προσέγγισε, προκειμένου να μας ζητήσει να πραγματοποιηθεί παρουσίασή της AETHRA, που θα προβληθεί σε σχετικό ντοκιμαντέρ. Έτσι, ο Bill Weir, ο δημοσιογράφος που φέτος κατέκτησε ένα News & Documentary Emmy Award, μας πήρε συνέντευξη να εξηγούμε το πρότζεκτ μας, να απαντάμε ερωτήσεις αναφορικά με το περιβάλλον, αλλά και να περιγράφουμε τους στόχους και το όραμά μας. Επομένως, η εμπειρία αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη για εμένα και έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μου, ενώ μου άνοιξε πολλές νέες πόρτες και μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με το STEM και τη ρομποτική σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου.

Από τις τάξεις και τα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στην Ολυμπιάδα ρομποτικής και το γραφείο του Πρωθυπουργού

-Πώς πιστεύεις ότι συνέβαλε το σχολείο στην πορεία σου προς την εθνική ομάδα;

Αν και πάντοτε μου τραβούσαν την προσοχή οι μηχανές και οι αυτοματισμοί, η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τη ρομποτική έγινε το 2016 όταν έγινα μέλος της ομάδας ρομποτικής του σχολείου μου, των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Έτσι, εξοικειώθηκα με τα ρομποτικά μέρη από κιτ, έκανα τα πρώτα μου βήματα στον προγραμματισμό και συνειδητοποίησα το πάθος μου σχετικά με το να υλοποιώ τις ιδέες μου. Η διαδικασία της πραγματοποίησης ατελείωτων βελτιώσεων και αλλαγών για την επίτευξη διαφορετικών αποστολών στην πίστα της ρομποτικής με ενθουσίαζε, ενώ η συνεργασία με συνομηλίκους και μέντορες με βοήθησε να αναπτύξω διάφορες βασικές αξίες και δεξιότητες. Όταν έφτασα στην ηλικία των 12 ετών άρχισα να διαγωνίζομαι με τους iRobot, την ομαδα αγωνιστικής ρομποτικής του σχολείου μου, με την οποία συμμετείχα στο FLL Challenge από το 2020-2022. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος καταφέραμε να καταλάβουμε τη δεύτερη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο και να ταξιδέψουμε στο Χιούστον του Τέξας, για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Ήταν μια φανταστική εμπειρία που μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ ιδιαίτερα σε επίπεδο ρομποτικής, ενώ παράλληλα με βοήθησε να μάθω να λειτουργώ και να συνεργάζομαι με άλλους ανθρώπους υπό μεγάλη πίεση. Σε όλη αυτή την πορεία, μου στη ρομποτική έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι προπονητές των iRobot, Γιώργος Καπνίτης και Ίρμα Παπαδημητρίου, που με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα, όπως και το ίδιο το σχολείο.

εκπαιδευτηρια καισαρη

-Περίγραψέ μας το project σας για το οποίο κατακτήσατε το χάλκινο μετάλλιο.

Ένα από τα βασικότερα βραβεία που απονεμήθηκαν στη φετινή Ολυμπιάδα, ήταν αυτό του New Technology Experience με θέμα τα Carbon Countermeasures. 164 προτάσεις κατατέθηκαν συνολικά, από τις οποίες οι 10 καλύτερες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση και παρουσιάστηκαν στη Γενεύη σε μια υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από παγκοσμίου βεληνεκούς επιστήμονες, όπως ο ιδρυτή της FIRST κ. Dean Kamen και στελέχη της XPRIZE Foundation, που συνεργάζεται με τον Elon Musk, ενώ παρόντες στο διαγωνισμό ήταν εκπρόσωποι κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου, όπως το Yale και το MIT. Εμείς, με το project μας την AETHRA, καταφέραμε και κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στο βάθρο.

Η Aethra είναι ένα καινοτόμο σύστημα ανάκτησης θερμότητας που λειτουργεί με δύο αντλίες θερμότητας νερού. Στις πρόσθετες καινοτομίες περιλαμβάνεται το EMS (Energy Management Software), ένα λογισμικό διαχείρισης ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση του ελέγχου και της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση αισθητήρων και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως ο καιρός, η ώρα της ημέρας και η πληρότητα του ξενοδοχείου. Επιπλέον πλεονεκτήματα της ΑΕΤΗRΑ αποτελούν η αποδοτικότερη χρήση του χώρου στα ξενοδοχεία και η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης. Τέλος, η AETHRA συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ 7, 9, 11, 12, 13 και 17.

Ήταν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς όταν, ως ανταμοιβή για όλη την προσπάθεια που κάναμε, προσκληθήκαμε να επισκεφτούμε το Μέγαρο Μαξίμου ως εθνική ομάδα ρομποτικής, όπου συναντήσαμε και παρουσιάσαμε το έργο μας στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη.

Kaisari

- Ενδιαφέρεσαι να εξελίξεις περαιτέρω τις γνώσεις και τη σχέση σου με τη ρομποτική;

Ασχολούμαι με τη ρομποτική τα τελευταία 8 περίπου χρόνια και σκοπεύω να σπουδάσω σε κάποια πολυτεχνική σχολή για να γίνω γίνω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Θέλω να δραστηριοποιηθώ στο χώρο αυτό αρχικά επειδή από πολύ μικρή έχω τεράστιο ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, αλλά ταυτόχρονα διότι μου ανοίγει πόρτες για το οικοσύστημα των startup, στο οποίο θέλω να συμμετέχω ενεργά. Η Ελλάδα έχει αρχίσει και κάνει μεγάλα βήματα στον χώρο των startup και θέλω να είμαι μέρος αυτής της εξέλιξης, δημιουργώντας νέες επιχειρήσεις και καινοτόμες λύσεις.

Read Next

04 Οκτ 2026

Νέα εστιατόρια στα οποία αξίζει να φας τώρα στην Αθήνα

Μερικά φρέσκα μέρη της πόλης που αξίζουν την προσοχή σου αυτό το διάστημα.

04 Οκτ 2026

Το Γκρούφαλο ζωντανεύει στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου για μικρούς και μεγάλους

Ένα μικρό ποντίκι μπλέκει σε μια περιπέτεια στο δάσος, όπου η φαντασία, η εξυπνάδα και το θάρρος γίνονται τα όπλα του απέναντι στους φόβους.

Περισσότερα από

Life

04 Οκτ 2026

4 δράσεις στην πόλη για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Από αγώνα δρόμου μέχρι μπαζάρ και stand up comedy, αυτές τις ημέρες παίζουν ενδιαφέροντα πράγματα στην Αθήνα για να γιορτάσουμε την αγάπη μας για τα ζώα.

04 Οκτ 2026

Όλα όσα θα κάνεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Αν ο Σεπτέμβριος είχε ακόμη κάτι από καλοκαίρι, τότε ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μπαίνουμε για τα καλά στο φθινόπωρο. Και οι προτάσεις είναι πολλές.

03 Οκτ 2026

Deep Purple ή αλλιώς η απόλυτη ροκ μπάντα

Την 13η Οκτωβρίου 2026, η ιστορία του hard rock επιστρέφει στην Αθήνα και το Telekom Center Athens. Μέχρι τότε ανατρέχουμε σε όλα όσα έχτισαν το μύθο της βρετανικής μπάντας.

03 Οκτ 2026

Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της προβατίνας

Μπορεί η προβατίνα να έγινε το νέο σεβίτσε αλλά δε θα σταματήσουμε ποτέ να την απολαμβάνουμε. Και μάλιστα, στο ιδανικό timing. Δηλαδή, τώρα.

03 Οκτ 2026

Δραματικές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες δραματικές ταινίες αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

03 Οκτ 2026

Είδαμε τους Backstreet Boys στη Γερμανία και η νοσταλγία χτύπησε κόκκινο

Βρεθήκαμε στο Ντίσελντορφ, ανάμεσα σε 45.000 λευκοντυμένους fans, και για δύο ώρες οι Backstreet Boys μάς γύρισαν με φόρα πίσω στο 1999.

03 Οκτ 2026

Γιατί "Το γεράκι της Μάλτας" είναι μια ταινία-σταθμός στην ιστορία του σινεμά

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου του 1941, έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η ταινία "Το γεράκι της Μάλτας" και ουσιαστικά γέννησε το Φιλμ Νουάρ, καθόρισε την ποπ κουλτούρα και επηρέασε τη λογοτεχνία.

03 Οκτ 2026

14 νέες πρεμιέρες υπόσχονται το δικό τους θεατρικό "θαύμα"

Προετοιμαζόμαστε για ένα γεμάτο θεατρικό επταήμερο (8-14/10) με 14 νέες παραγωγές και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες. Σπουδαίοι πρωταγωνιστές, δυνατές ιστορίες και άφθονο γέλιο δίνουν το σύνθημα για το επίσημο άνοιγμα της χειμερινής σεζόν.

02 Οκτ 2026

"Paper Tiger", το αστυνομικό θρίλερ που βάζει πλώρη (;) για τα Όσκαρ

Ο Άνταμ Ντράιβερ, η Σκάρλετ Τζοχάνσον και ο Μάιλς Τέλερ πρωταγωνιστούν σε ένα καθηλωτικό θρίλερ με φόντο τη μαφία της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του '80.

02 Οκτ 2026

Στη Νίκαια για τη "Νίκαια", το νέο cool αναψυκτήριο

Ο Άρης Δούκας επιλέγει την outsider γειτονιά για το φρέσκο, ολοήμερο μαγαζί του. Και το 'βαπτίζει' από αυτήν.