ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γυναίκες δίνουν το δικό τους "παρών" και στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Η σημασία των γυναικών στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.

Οι γυναίκες μεγαλουργούν με ότι κι αν καταπιαστούν. Ειδικά οι νέες γυναίκες είναι πάντα ανοιχτές σε "επαγγελματικές προκλήσεις". Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, αν και θεωρείται "ανδροκρατούμενος", στην πραγματικότητα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες απασχόλησης και εξέλιξης σε μια σειρά ειδικοτήτων που ξεφεύγουν από τη χειρωνακτική εργασία στη θάλασσα και οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, διαμορφωμένες στο προφίλ της σύγχρονης γυναίκας.

Σήμερα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια απασχολεί άμεσα και έμμεσα 12.000 άτομα προσφέροντας θέσεις εργασίας ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες, νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενή τομέα που ταυτόχρονα προσφέρει σταθερά ωράρια, ένα όμορφο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα και υποστήριξη στις νέες μητέρες, συνεισφέροντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι γυναίκες δίνουν το δικό τους "παρών" και στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

ΕΛΟΠΥ

Μερικές από τις θέσεις/ιδιότητες που συναντάμε στον κλάδο είναι: βιολόγοι, ιχθυολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι, υπεύθυνοι μάρκετινγκ και πωλήσεων, υπεύθυνοι διασφάλισης ποιότητας, υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μηχανικοί, δύτες, οδηγοί, ανειδίκευτοι εργάτες και εργάτριες κ.α.

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι υπάρχει ελλιπής γνώση και πληροφόρηση στους μαθητές και τους νέους για τα επαγγέλματα της ιχθυοκαλλιέργειας και τις προοπτικές εξέλιξης. Εδώ έρχεται η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία στο πλαίσιο της περαιτέρω προώθησης και ανάπτυξης του κλάδου, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα με στόχο να αναδείξει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα. Ένας από τους στόχους της ΕΛΟΠΥ είναι να προσεγγίσει περισσότερες γυναίκες στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό τους στα αντίστοιχα επίπεδα του εξωτερικού, δηλαδή στο 50-60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το σημερινό ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 27%.

Στο αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον που ζούμε, και με συγκυρίες ιδιαίτερα δύσκολες, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας προσφέρει σταθερότητα, ισότητα και προοπτικές εξέλιξης στη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα και κυρίως έναν χώρο που της επιτρέπει να διοχετεύσει τη χωρίς περιορισμό δημιουργικότητά της.

Ζωντανή απόδειξη οι ακόλουθες δραστήριες γυναίκες που κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν σε έναν κλάδο ανδροκρατούμενο, αλλά και να διαπρέψουν σε αυτόν.

Η Μπέτυ Πανταζή- Reporting Analyst West Region της AVRAMAR, μας μιλά για το πως επέλεξε αυτό το επάγγελμα, ποια είναι τα θετικά του και τι προκλήσεις αντιμετώπισε:

ΕΛΟΠΥΕΛΟΠΥΣπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο. Είμαι από τη Βόνιτσα, όπου εδρεύει και η τοπική εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που με βοήθησε στο να ζητήσω δουλειά πριν ακόμα τελειώσω τις σπουδές μου. Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους χωρίς εμπειρία να έρθουν να εργαστούν και να γνωρίσουν τον κλάδο. 6 χρόνια μετά, έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, έχω μάθει και συνεχίζω να μαθαίνω πολλά πράγματα, μέσα από μια συνεχή δυνατότητα εκπαίδευσης.

Ξεκίνησα ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήσμιο Ιωαννίνων στην Πρέβεζα και η εταιρεία με στήριξε δίνοντας μου τη δυνατότητα για ένα ευέλικτο ωράριο. Το πολύ σημαντικό για εμένα είναι ότι ήρθα σε μια εταιρεία όπου γνώρισα ανθρώπους με πολύ μεγάλη πείρα στην ιχθυοκαλλιέργεια και με όρεξη να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση σε έναν νέο άνθρωπο. Είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση, διότι επειδή ο κλάδος ανήκει στον πρωτογενή τομέα, είναι κάπως rigid. Ξεκίνησα από το μηδέν για να μάθω το αντικείμενο και σήμερα, 6 χρόνια μετά, έχω φτάσει να έχω εικόνα και άποψη για τον κλάδο σε όλη την περιοχή, μην πω και σε όλη την Ελλάδα. Και το πιο ευχάριστο στη δουλειά μου είναι η καθημερινή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου, παρά τις όποιες καθημερινές δυσκολίες.

Ελευθερία Ποδαρά – Τεχνικό Τμήμα, Quality control, Υπεύθυνη Προγράμματος AquaManager στη Blue Farm Ιχθυοκαλλιέργειες, στο Μαρμάρι.

ΕΛΟΠΥΕΛΟΠΥ

Ανέκαθεν μου άρεσε η θάλασσα και γι’ αυτό σπούδασα Ναυπηγός Μηχανικός. Αργότερα, έκανα μεταπτυχιακό σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, στο Herriot Watt στη Σκωτία. Εξαιτίας της αγάπης που έχουμε στη θάλασσα γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα με τον σύζυγο μου, στο Μαρμάρι, στην Εύβοια. Εδώ που βρίσκομαι, μου δίνεται η δυνατότητα να εργάζομαι δίπλα στη θάλασσα που αγαπώ και παράλληλα να έχω το δικό μου Τεχνικό Γραφείο, πράγμα που δεν θα γινόταν να κάνω σε μια μεγάλη πόλη όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι απαιτητικοί και οι αποστάσεις μεγάλες. Είμαστε περίπου οι 15 γυναίκες στα 50 άτομα. Στην ιχθυοκαλλιέργεια εργάζονται πολλές ντόπιες οικογένειες, είναι ένας κλάδος που δίνει πολλές ευκαιρίες.

Χαρά Ιωάννου, Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της AVRAMAR, στην Τσαπουρνιά, Αιτωλοακαρνανίας

χαραΕΛΟΠΥ

Είμαι από την Κρυσταλλοπηγή, δίπλα στην ιστορική Παραμυθιά, στον Νομό Ιωαννίνων. Σπούδασα στο TEI Δυτικής Ελλάδας, στο Τμήμα Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και είμαι υποψήφια για υποτροφία για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιχθυοκαλλιέργειας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυοκαλλιέργειας και Υδάτινου περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή μένω στον Αστακό, ο οποίος είναι πολύ κοντά στην εργασία μου. Η εταιρεία με στήριξε από την πρώτη στιγμή. Είδα ότι υπάρχει εξέλιξη, απέκτησα εμπειρία και πλέον έχω μια υπεύθυνη θέση - έμαθα να αγαπώ τη δουλειά μου μέσα από την καθημερινή εκπαίδευση και τον σεβασμό προς τα προϊόντα της εταιρίας. Εργάζομαι στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η οποία δίνει δυνατότητα για πρακτική εξάσκηση και απασχολεί μόνιμο προσωπικό. Χαίρομαι που το 95% των εργαζόμενων είναι από την τοπική κοινωνία και η εταιρία μας δεν στερεί το δικαίωμα σε κανέναν και καμία υποψήφια να έχει την ευκαιρία να εργαστεί σε όλα τα τμήματα του κλάδου.

Μαρκέλα Μαρούδα - Ιχθυολόγος στην εταιρεία-μέλος της ΕΛΟΠΥ , KAΡΧΑΡΙΑΣ

ΕΛΟΠΥΕΛΟΠΥ

ΣΣπούδασα στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αυτή τη στιγμή εργάζομαι στην εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ. Δυσκολεύτηκα αρκετά κυρίως λόγω της πανδημίας να βρω δουλειά. Στην αρχή πήγα στην ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ για πρακτική και τελικά παρέμεινα. Έτσι, από την Πάτρα μετακόμισα στο Ναύπλιο. Η ζωή μου εδώ αναβαθμίστηκε. Είναι μια μικρή περιοχή που όμως έχει πολύ τουρισμό και κίνηση, οπότε δεν βαριέσαι ποτέ! Δεν έχω νοιώσει ποτέ ούτε μια στιγμή άβολα, είμαι μέρος της ομάδας - με βοηθούν οπότε χρειάζεται και είναι όλοι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί. Γενικά, προσπαθώ να μην περιορίζομαι μόνο στη δουλειά γραφείου, αλλά να παρατηρώ τα ψάρια, να μαθαίνω τη συμπεριφορά τους, να βλέπω αν τρώνε, να καταλαβαίνω από μόνη μου αν συμβαίνει κάτι. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που παίρνω από τη δουλειά μου είναι όταν τα ψάρια πάνε καλά, είναι υγιή και έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα, χωρίς να έχουμε απώλειες. Τότε νιώθω ότι ανταμείβεται ο κόπος μας, ότι η δουλειά μας έχει αντίκρισμα.

Συνεπώς στο ερώτημα εάν "υπάρχει θέση για τις γυναίκες" σε έναν κλάδο όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η απάντηση είναι ναι!

Read Next

21 Οκτ 2025

Κινηματογράφος με εισιτήριο €2 στη φετινή Γιορτή του Σινεμά

Η πιο αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, σε όλα τα σινεμά της χώρας, όπου όλες οι ταινίες και όλες οι προβολές θα έχουν ενιαίο εισιτήριο στο δίευρο.

21 Οκτ 2025

'Maggie Cassidy': Το νέο μπαρ της Πανόρμου έχει κάτι από '7 Jokers'

Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν ένα ολόφρεσκο μπαρ γειτονιάς στους Αμπελόκηπους.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

21 Οκτ 2025

4 φράσεις του Jack Kerouac που έφυγε σαν σήμερα (21/10) από τη ζωή

Εμβληματικές φράσεις από τα βιβλία του, που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τις ανησυχίες του σημαντικού συγγραφέα.

21 Οκτ 2025

Λάχανο σαλάτα με τζίντζερ + σουσάμι: Η viral συνταγή που θα λατρέψεις αυτή τη σεζόν

Πώς να φτιάξεις τη λαχταριστή σαλάτα λάχανου με τζίντζερ και σουσάμι που έχει κατακτήσει το TikTok και θα φέρει φρεσκάδα στο τραπέζι σου.

21 Οκτ 2025

4 τροφές που εντείνουν το άγχος - Και τι να καταναλώσεις αντί γι’ αυτές

Ποιες συνηθισμένες τροφές αυξάνουν το άγχος σου και πώς μπορείς να τις αντικαταστήσεις με επιλογές που στηρίζουν την ψυχική σου ηρεμία.

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.