ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί η Fina αποκλείει trans κολυμβήτριες από γυναικείους αγώνες;

Με αφορμή τη νίκη της διεμφυλικής κολυμβήτριας Λία Τόμας που δίχασε τις ΗΠΑ, νέες αποφάσεις για τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών.

Η Fina, ο παγκόσμιος οργανισμός για την κολύμβηση, αποφάσισε μετά από ψηφοφορία τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών από τη συμμετοχή σε κορυφαίους γυναικείους κολυμβητικούς αγώνες εάν έχουν βιώσει οποιοδήποτε στάδιο ανδρικής εφηβείας.

Διεμφυλικοί αθλητές: μια νέα πραγματικότητα!

Η επιτροπή προχώρησε στο παρακάτω νομοσχέδιο με αφορμή τη νίκη της τρανσέξουαλ κολυμβήτριας Λία Τόμας που προκάλεσε σάλο και πολιτική αναταραχή.

Να θυμίσουμε ότι η κολυμβήτρια κέρδισε στις 24 Μαρτίου στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα κολύμβησης, προκαλώντας επικρίσεις από την πλευρά των αντιπάλων της. Η φωτογραφία της από την εξέδρα της νίκης έκανε τον γύρο των social media, ειδικά από συντηρητικούς κύκλους και ψηφοφόρους. Η Λία Τόμας κρατάει μόνη σε μια γωνία το χρυσό μετάλλιο, ενώ τρία κορίτσια στην άλλη άκρη χαμογελούν με τα μετάλλιά τους.

Αν η Λία Τόμας εμφανίζεται τόσο μόνη σε αυτή τη φωτογραφία είναι γιατί πριν από τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν με τους άνδρες αντιπάλους της. Από τότε, η τρανσέξουαλ αγωνίζεται και κερδίζει γυναίκες, γεγονός που προκαλεί τις συναγωνίστριές της και δημιουργεί αντιδράσεις.

Η πρώτη που την επέκρινε ήταν η Ουγγαρέζα Reka Gyorgy, από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech, η οποία δεν προκρίθηκε για τον τελικό, γεγονός που απέδωσε στη Λία Τόμας. "Θα ήθελα να επικρίνω τους κανονισμούς της NCAA που της επιτρέπουν να αγωνίζεται μαζί μας, με εμάς που είμαστε βιολογικά γυναίκες", δήλωσε.

Τον περασμένο Ιανουάριο, 16 συναθλήτριες της Λία Τόμας της επιτέθηκαν ανώνυμα, φοβούμενες τυχόν κυρώσεις.

"Βιολογικά η Λία έχει ένα άδικο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με τη γυναικεία κατηγορία κολύμβησης, όπως αποδεικνύεται και από την κατάταξή της, η οποία πέρασε από την 462η ως άνδρας στην 1η θέση ως γυναίκα", έγραψαν.

Στην επίθεση πέρασαν και οι γονείς των κολυμβητριών, οι οποίοι έγραψαν μια ειρωνική ανώνυμη επιστολή στη "New York Post", λέγοντας: "Γονείς, μείνετε σιωπηλοί. Μια νέα ιδεολογία βασιλεύει, ότι ''οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες'', χωρίς εξαίρεση. Και ότι οι επιφυλάξεις των κοριτσιών είναι ''τρανσφοβικές''". Καταγγέλλουν επίσης ότι τα κορίτσια νιώθουν άσχημα, ειδικά στα αποδυτήρια.

Τα ίδια κατήγγειλαν, ανώνυμα, συναθλήτριες της Λία Τόμας και στην "Daily Mail". Δήλωσαν ότι νιώθουν αμήχανα με την αθλήτρια, διότι βιολογικά είναι άνδρας. "Νιώθουμε περίεργα γιατί η Λία έχει ακόμη τα ανδρικά γεννητικά της όργανα και ελκύεται από γυναίκες", δήλωσε κολυμβήτρια στη βρετανική εφημερίδα.

Με αφορμή αυτό ο σάλο FINA, το διεθνές όργανο διοίκησης της κολύμβησης ανέφερε ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια "ανοικτή" κατηγορία αγώνων για κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο της γέννησής τους.

Η απόφαση ψηφίστηκε από το 71% των 152 μελών της Fina και χαρακτηρίστηκε ως "ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη" των transgender αθλητριών.

Πριν την ψηφοφορία, τα μέλη της Fina συμβουλεύτηκαν έκθεση από μια ειδική ομάδα που αποτελούνταν από κορυφαίες προσωπικότητες της ιατρικής, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού.

"Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν ολοκληρωμένη, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού", δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής της Fina.

Από την άλλη πλευρά η "Athlete Ally", ομάδα υπεράσπισης της κοινότητας LGBT, "Athlete Ally", χαρακτήρισε την απόφαση ως "μεροληπτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική και ότι δε συνάδει με τις αρχές της ΔΟΕ".

"Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τον γυναικείο αθλητισμό, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις γυναίκες", ανέφερε σε tweet η ομάδα.

Αυτή η νέα απόφαση πέρασε με το 71% των 152 μελών της εθνικής ομοσπονδίας της FINA και στοχεύει στη δημιουργία μιας "ανοιχτής" κατηγορίας για κολυμβητές των οποίων το φύλο είναι διαφορετικό από το φύλο γέννησής τους, αναφέρει το BBC.

"Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν περιεκτική, βασισμένη στην επιστήμη και περιεκτική και, κυρίως, η προσέγγιση της Fina έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστική δικαιοσύνη", δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής του κυβερνώντος σώματος, σύμφωνα με το BBC.

Η νέα απόφαση πιθανώς να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αθλήτριες των ΗΠΑ . Αυτή η πολιτική τίθεται επίσημα σε ισχύ στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της FINA.

Read Next

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.