ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί η Fina αποκλείει trans κολυμβήτριες από γυναικείους αγώνες;

Με αφορμή τη νίκη της διεμφυλικής κολυμβήτριας Λία Τόμας που δίχασε τις ΗΠΑ, νέες αποφάσεις για τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών.

Η Fina, ο παγκόσμιος οργανισμός για την κολύμβηση, αποφάσισε μετά από ψηφοφορία τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών από τη συμμετοχή σε κορυφαίους γυναικείους κολυμβητικούς αγώνες εάν έχουν βιώσει οποιοδήποτε στάδιο ανδρικής εφηβείας.

Διεμφυλικοί αθλητές: μια νέα πραγματικότητα!

Η επιτροπή προχώρησε στο παρακάτω νομοσχέδιο με αφορμή τη νίκη της τρανσέξουαλ κολυμβήτριας Λία Τόμας που προκάλεσε σάλο και πολιτική αναταραχή.

Να θυμίσουμε ότι η κολυμβήτρια κέρδισε στις 24 Μαρτίου στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα κολύμβησης, προκαλώντας επικρίσεις από την πλευρά των αντιπάλων της. Η φωτογραφία της από την εξέδρα της νίκης έκανε τον γύρο των social media, ειδικά από συντηρητικούς κύκλους και ψηφοφόρους. Η Λία Τόμας κρατάει μόνη σε μια γωνία το χρυσό μετάλλιο, ενώ τρία κορίτσια στην άλλη άκρη χαμογελούν με τα μετάλλιά τους.

Αν η Λία Τόμας εμφανίζεται τόσο μόνη σε αυτή τη φωτογραφία είναι γιατί πριν από τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν με τους άνδρες αντιπάλους της. Από τότε, η τρανσέξουαλ αγωνίζεται και κερδίζει γυναίκες, γεγονός που προκαλεί τις συναγωνίστριές της και δημιουργεί αντιδράσεις.

Η πρώτη που την επέκρινε ήταν η Ουγγαρέζα Reka Gyorgy, από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech, η οποία δεν προκρίθηκε για τον τελικό, γεγονός που απέδωσε στη Λία Τόμας. "Θα ήθελα να επικρίνω τους κανονισμούς της NCAA που της επιτρέπουν να αγωνίζεται μαζί μας, με εμάς που είμαστε βιολογικά γυναίκες", δήλωσε.

Τον περασμένο Ιανουάριο, 16 συναθλήτριες της Λία Τόμας της επιτέθηκαν ανώνυμα, φοβούμενες τυχόν κυρώσεις.

"Βιολογικά η Λία έχει ένα άδικο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με τη γυναικεία κατηγορία κολύμβησης, όπως αποδεικνύεται και από την κατάταξή της, η οποία πέρασε από την 462η ως άνδρας στην 1η θέση ως γυναίκα", έγραψαν.

Στην επίθεση πέρασαν και οι γονείς των κολυμβητριών, οι οποίοι έγραψαν μια ειρωνική ανώνυμη επιστολή στη "New York Post", λέγοντας: "Γονείς, μείνετε σιωπηλοί. Μια νέα ιδεολογία βασιλεύει, ότι ''οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες'', χωρίς εξαίρεση. Και ότι οι επιφυλάξεις των κοριτσιών είναι ''τρανσφοβικές''". Καταγγέλλουν επίσης ότι τα κορίτσια νιώθουν άσχημα, ειδικά στα αποδυτήρια.

Τα ίδια κατήγγειλαν, ανώνυμα, συναθλήτριες της Λία Τόμας και στην "Daily Mail". Δήλωσαν ότι νιώθουν αμήχανα με την αθλήτρια, διότι βιολογικά είναι άνδρας. "Νιώθουμε περίεργα γιατί η Λία έχει ακόμη τα ανδρικά γεννητικά της όργανα και ελκύεται από γυναίκες", δήλωσε κολυμβήτρια στη βρετανική εφημερίδα.

Με αφορμή αυτό ο σάλο FINA, το διεθνές όργανο διοίκησης της κολύμβησης ανέφερε ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια "ανοικτή" κατηγορία αγώνων για κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο της γέννησής τους.

Η απόφαση ψηφίστηκε από το 71% των 152 μελών της Fina και χαρακτηρίστηκε ως "ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη" των transgender αθλητριών.

Πριν την ψηφοφορία, τα μέλη της Fina συμβουλεύτηκαν έκθεση από μια ειδική ομάδα που αποτελούνταν από κορυφαίες προσωπικότητες της ιατρικής, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού.

"Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν ολοκληρωμένη, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού", δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής της Fina.

Από την άλλη πλευρά η "Athlete Ally", ομάδα υπεράσπισης της κοινότητας LGBT, "Athlete Ally", χαρακτήρισε την απόφαση ως "μεροληπτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική και ότι δε συνάδει με τις αρχές της ΔΟΕ".

"Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τον γυναικείο αθλητισμό, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις γυναίκες", ανέφερε σε tweet η ομάδα.

Αυτή η νέα απόφαση πέρασε με το 71% των 152 μελών της εθνικής ομοσπονδίας της FINA και στοχεύει στη δημιουργία μιας "ανοιχτής" κατηγορίας για κολυμβητές των οποίων το φύλο είναι διαφορετικό από το φύλο γέννησής τους, αναφέρει το BBC.

"Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν περιεκτική, βασισμένη στην επιστήμη και περιεκτική και, κυρίως, η προσέγγιση της Fina έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστική δικαιοσύνη", δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής του κυβερνώντος σώματος, σύμφωνα με το BBC.

Η νέα απόφαση πιθανώς να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αθλήτριες των ΗΠΑ . Αυτή η πολιτική τίθεται επίσημα σε ισχύ στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της FINA.

Read Next

30 Ιουν 2022

Η Χαμένη κόρη και οι ταινίες που θα δούμε στο σινεμά σε Α' προβολή

Μία ανάσα πριν τον ερχομό του Ιουλίου κι ενώ τα θερινά σινεμά έχουν αρχίσει να τραβάνε κόσμο, έξι ακόμη ταινίες προβάλλονται από σήμερα -τέσσερις πρεμιέρες και δυο επανεκδόσεις.

29 Ιουν 2022

Matzenta kuzina del sol: Ένα tropical γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό μέσα από τα μάτια της Κρήτης

Στα Χανιά, η Κρητική και η Μεξικανική κουζίνα γίνονται μια.

Περισσότερα από

Life

29 Ιουν 2022

Tελικά, πόσα γνωρίζουμε για το mezcal;

Το πολυβραβευμένο premium mezcal The Lost Explorer κατέφθασε στη χώρα μας και μας συστήνει στα μυστικά του και στη φιλοσοφία "Slow down & Sip curiously".

29 Ιουν 2022

5+1 σκέψεις μπροστά από ένα έξυπνο πλυντήριο

Δεν βρήκαμε το νόημα της ζωής αλλά σίγουρα καλύψαμε τις έγνοιες της καθημερινότητας.

28 Ιουν 2022

Τα τρία Μ που αδυνατίζουν

Μεταβολισμός, Μακροσυστατικά, Μερίδες.

28 Ιουν 2022

Women who dare: The Change Makers

Τρεις γυναίκες που διαπρέπουν με την τεχνογνωσία και το ταλέντο τους αποτελούν έμπνευση για όλες όσες θέλουν να τολμήσουν.

28 Ιουν 2022

Το Jayont Mykonos αναβιώνει ένα ζωντανό μύθο του νησιού

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να τον επισκεφτείς.

28 Ιουν 2022

3 νέα πάρκα τσέπης από την P&G σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες" η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία 10 πάρκων τσέπης μέχρι σήμερα!

23 Ιουν 2022

Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση η Huawei παρουσίασε τα νέα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της εταιρίας

Tο νέο απόλυτα φορητό laptop 16 ιντσών HUAWEI Matebook D16, το ελαφρύτερο αναδιπλούμενο smartphone HUAWEI Mate Xs 2 και άλλα προϊόντα με τεχνολογία αιχμής ήταν οι πρωταγωνιστές!

23 Ιουν 2022

Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του κρέμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

23 Ιουν 2022

Pet Shop Boys: Οι μάστορες της Pop Art

Η περιοδεία "Dreamworld" φέρνει το βρετανικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα (Πλατεία Νερού, 30/6), για μια βραδιά με τα πιο λατρεμένα τραγούδια της μακροχρόνιας πορείας τους.