ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνίδες φοιτήτριες δημιούργησαν εφαρμογή η οποία σώζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η παραπάνω εφαρμογή Bruise Down αποτελεί ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου.

Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και συχνότερα μάρτυρας αδιανόητων και φρικτών εγκλημάτων, τρεις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης είχαν μια καταπληκτική ιδέα: να σχεδιάσουν μια εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ονομάζεται "Bruise Down" και θα παρέχεται δωρεάν.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μια γυναίκα μόλις έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας και αναστατωμένη δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Πιάνει το κινητό της τηλέφωνο στο χέρι, αναζητώντας την εφαρμογή Bruise Down, την οποία έχει εγκαταστήσει προ καιρού και πατάει το πλήκτρο SOS, ενεργοποιώντας έναν ψηφιακό συναγερμό. Αμέσως "ξεκλειδώνει" στην οθόνη του κινητού της ένας ψηφιακός χάρτης της πόλης όπου ζει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται μία ομάδα εθελοντών ή ειδικών, αλλά και η αστυνομία -όταν κρίνεται απαραίτητο- προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη στο θύμα, μέσω ενός δικτύου σταθμών παροχής βοήθειας.

Οι σταθμοί παροχής βοήθειας μέσα στην πόλη μπορεί να είναι καταφύγια, κτιριακά αποθέματα για αποκλειστική χρήση, εμπορικά ή μη καταστήματα καθώς και υπηρεσίες υγείας ή καταλύματα όπου θα μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσέλθουν για να βρουν αρχική προστασία, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η απόσταση που βρίσκονται τα καταφύγια και με ποιο μέσο μπορεί κάποιος να μεταβεί σε αυτά.

Η παραπάνω εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου, με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

"Παρατηρώντας την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα έδινε λύσεις στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πόλη. Να βοηθήσουμε τα θύματα άμεσα και πρακτικά", δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ερικαίτα Κουναλάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου, με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

"Παρατηρώντας την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα έδινε λύσεις στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πόλη. Να βοηθήσουμε τα θύματα άμεσα και πρακτικά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ερικαίτα Κουναλάκη.

Οι τρεις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου.

"Η ενδοοικογενειακή βία είναι θέμα όλων"

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα παρέχεται δωρεάν και στόχος των τριών φοιτητριών είναι να την κατεβάσουν όλοι στα κινητά τους τηλέφωνα καθώς πέρα από βοήθεια και στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να παρέχει το κομμάτι της ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Παράλληλα, σε μελλοντικό χρόνο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ένας τομέας που θα συμπεριλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ για ανίχνευση των περιστατικών βίας.

"Η ενδοοικογενειακή βία είναι θέμα όλων και πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει κοινωνικό χαρακτήρα αλλά πάντοτε με απόλυτη ασφάλεια και διακριτικότητα", συμπληρώνει η κ. Κουναλάκη και προσθέτει πως "ως αρχιτέκτονες μηχανικοί έχουμε πάει την ιδέα μας σε ένα καλό στάδιο. Αναπτύξαμε τη στρατηγική μας, και από ‘δω κι έπειτα, στόχος μας είναι να εισέρθουμε στο πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής. Να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν και να την πραγματοποιήσουμε".

Read Next

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.