ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πλέον αγαπημένες του κόσμου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εκπληκτικές γεύσεις και τα προϊόντα, αλλά μια ολόκληρη στρατηγική μάρκετινγκ και προώθησης που οφείλει να κάνει κάθε Κράτος.

Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια διεθνή έκθεση του αγροδιατροφικού τομέα, τη θέση τους έπαιρναν ανάμεσα στους εκθέτες οι εκπρόσωποι ενός μεγάλου έργου του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της Ιταλίας, του "The Extraordinary Italian Taste". Στόχος του έργου ήταν και είναι η προώθηση των ιταλικών προϊόντων, τυριών, κρεάτων, φρούτων, λαχανικών και κρασιών. Στην ίδια έκθεση, λίγο πιο μακριά, παρουσιάζονταν συσκευασίες με μοτσαρέλα και έτοιμα φαγητά που έφεραν στην ετικέτα την ιταλική σημαία και ονομασίες που θυμίζουν την Ιταλία ενώ διαφημίζονταν ως πιάτα παρασκευασμένα με βάση την παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano). Τα προϊόντα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την Ιταλία και παρασκευάζονταν σε άλλες χώρες. Η κινητοποίηση της ομάδας του "The Extraordinary Italian Taste" ήταν άμεση: ενημερώθηκαν ταχύτατα το επιμελητήριο, η ιταλική πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με παρέμβαση του ιταλικού κράτους σφραγίστηκαν και τα τρία περίπτερα που προωθούσαν τα εν λόγω προϊόντα.

Υπέρμαχος των ιταλικών προϊόντων η ίδια η Κυβέρνηση

Με αντίστοιχες παρεμβάσεις και μετά από καταγγελίες, σταμάτησε στον Καναδά η παραγωγή ενός προϊόντος που έφερε την ονομασία Prosciutto Parma, ενώ και στη Γερμανία σταμάτησε η πώληση από τοπικά σούπερ μάρκετ συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν ήταν ιταλικά, αλλά έφεραν στην ετικέτα την ιταλική σημαία. "Ένα ΠΟΠ προϊόν όπως το Prosciutto Parma, ονομάζεται έτσι γιατί παράγεται στην πόλη Πάρμα της Ιταλίας από τα τοπικά της προϊόντα", εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Marco Della Puppa, ο οποίος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά προϊόντα του κλάδου της οινογαστρονομίας διακινούνται σε όλο τον κόσμο με ιταλικές ονομασίες και σήματα, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ιταλία και προκαλώντας τεράστια ζημία στον οικονομικό κλάδο του αγροδιατροφικού της τομέα.

Και στην Ελλάδα φέτος το "True Italian Taste"

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που πριν από έξι χρόνια ξεκίνησε η πρωτοβουλία του "Extraordinary Italian Taste" που έχει στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να προβάλλει τα γνήσια ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας ιταλικά προϊόντα μέσα από σεμινάρια, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και βραδιές και αφιερώματα με ιταλικό φαγητό. Ο θεσμός αυτός έρχεται φέτος και στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου, ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε 27 χώρες του κόσμου, με το έργο "True Italian Taste" που προωθείται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τα 41 ιταλικά επιμελητήρια του εξωτερικού. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη η οινογαστρονομία από τις περιφέρειες Σαρδηνίας, Βένετο και Καλαβρίας μέσα από συνταγές όπως η γουρουνοπούλα από τη Σαρδηνία, το ριζότο με ιταλικό τυρί ΠΟΠ asiago από το Βένετο και οι κεφτέδες polpette μέσα σε σάλτσα από την Καλαβρία.

Ο κ. Della Puppa επισημαίνει ότι πίσω από κάθε ΠΟΠ προϊόν στην Ιταλία βρίσκεται μια κοινοπραξία που αναλαμβάνει την προστασία και την προώθηση του προϊόντος. Στην κοινοπραξία αυτή μετέχουν εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, παραγωγοί και φορείς από όλη την αλυσίδα παραγωγής ,οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές, πιστοποιώντας ότι το τρόφιμο που έχει φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή είναι γνήσιο και πλήρως ελεγμένο. Στη διαδικασία αυτή έχει συμβάλει επίσης και η ετικέτα που πλέον φέρουν τα ιταλικά προϊόντα και αναγράφουν το πού παράγονται, από ποιες πρώτες ύλες, τα ονόματα των παραγωγών και εκείνων που το συσκευάζουν.

Οι Έλληνες αγαπούν το ιταλικό φαγητό

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι Έλληνες και Ιταλοί ταιριάζουν πάρα πολύ, σαν μεσογειακοί λαοί που είναι, ενώ οι Έλληνες αγαπούν πάρα πολύ το Ιταλικό φαγητό και την ιταλική κουζίνα και γνωρίζουν τη γνησιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε αυτή. Όσο για τις γεύσεις που προτιμούν οι Θεσσαλονικείς, θυμάται ότι στην εκδήλωση που έγινε πριν από τρία χρόνια στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας με τη δράση Street Food Italia, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival, ιδιαίτερη απήχηση είχαν η ναπολιτάνικη πίτσα που έφτιαξε πιτσαδόρος από τη Νάπολη σε ξυλόφουρνο, η γνήσια καρμπονάρα, η piadina romagnola, μια πίτα από αλεύρι και νερό με γέμιση μορταδέλα, προσιούτο και τυρί και φυσικά το φρέσκο ιταλικό χειροποίητο παγωτό.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος Παλησίδης, καθηγητής Γαστρονομίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει στην Ελλάδα ενδιαφέρον για την ιταλική κουζίνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές ταβέρνες σε όλη τη χώρα το μενού περιλαμβάνει σαλάτα Ceasar's και σάλτσα μπολονέζ. "Επίσης η τάση που διαμορφώνεται πλέον και μεταμορφώνει τα καφέ σε μπιστρό, μάς έχει οδηγήσει να δημιουργούμε εδώ τρατορίες που σερβίρουν ριζότο, ζυμαρικά, πίτσα και πίνσα, τον πρόδρομο της πίτσας που εμφανίστηκε πριν από αυτήν στη Ρώμη, παρασκευάζεται με προζύμι και ψήνεται πάντα σε ξυλόφουρνο" προσθέτει.

Ο κ. Παλησίδης εκφράζει, παράλληλα, την άποψη ότι το ιταλικό μοτίβο μπορεί να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, ώστε οι συνταγές να ετοιμάζονται με τοπικά προϊόντα. "Όπου και να πάμε σε ψαροταβέρνα, θα φάμε γαρίδα Εκουαδόρ, καλαμαράκι από το Μαρόκο και καλαμάρι από την Ταϊλάνδη. Δεν είναι δυνατόν να παρασκευάζουμε ελληνική σαλάτα με φέτα Βουλγαρίας, λαχανικά Τουρκίας και σπορέλαιο. Αντίθετα μια κατ εξοχήν χωριάτικη σαλάτα Κεντρικής Μακεδονίας θα έπρεπε να περιέχει ντομάτα και αγγουράκι Βασιλικών, κρεμμύδια Λαγκαδά, πράσινες ελιές ΠΟΠ Χαλκιδικής, φέτα ΠΟΠ Νεοχωρούδας, ρίγανη Μαυρούδας και αγγουρέλαιο ΠΟΠ Χαλκιδικής", τονίζει με νόημα.

Η πρωτοβουλία της Ιταλικής Κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η Ελλάδα προκειμένου να προστατεύσει και να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουζίνα, πυλώνα εξάλλου του τουρισμού.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Οκτ 2023

10 Χρόνια Wise Greece – 10 Χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Η πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση έκλεισε τα 10 χρόνια δράσης και κοινωνικής προσφοράς και τα γιόρτασε αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα της Κοινωνίας των Πολιτών, της τελευταίας δεκαετίας!

02 Οκτ 2023

Η ZARA γιόρτασε 30 χρόνια στην Ελλάδα- Οι λαμπερές παρουσίες

Το εορταστικό δείπνο στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα από

Life

02 Οκτ 2023

Τα κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώς: Μια νόστιμη και ελαφριά πρόταση για μεσημεριανό

Ένας εναλλακτικός τρόπος να προσθέσεις τα κολοκύθια στο διατροφικό σου πλάνο.

01 Οκτ 2023

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

01 Οκτ 2023

Μια σούπερ συνταγή του Άκη: Χοιρινές μπριζόλες λεμονάτες με πατάτες στον φούρνο (+ ένα μυστικό tip)

O Άκης Πετρετζίκης μας δίνει μια καταπληκτική συνταγή για ένα "κλασικό" πιάπο.

29 Σεπ 2023

Koyaniskaatsi: Υπερθέαμα μουσικής και κινηματογράφου, με φόντο την Ακρόπολη

Ένα πολυθέαμα με διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα παρουσιάζεται το Σάββατο στο Ηρώδειο

28 Σεπ 2023

Ντακότα Τζόνσον: Στο υπέροχο καταφύγιο της στο Λος Άντζελες είναι σα να βρίσκεσαι μόνιμα σε διακοπές

Το σπίτι της διάσημης ηθοποιού στο Χόλιγουντ απέχει πάρα πολύ από αυτό ενός τυπικού σταρ της δικής της εμβέλειας.

26 Σεπ 2023

Κατερίνα Βουρλάκη: "Θέλω να αλλάξει το "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα".

Η Κατερίνα Βουρλάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό "Το Μαρούσι Ψηλά" μιλά στο Womatoc για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Με όσες δυσκολίες κι αν αυτό συνεπάγεται.

25 Σεπ 2023

6 λόγοι που εξηγούν γιατί η περίοδός σου αργεί (εκτός από την εγκυμοσύνη)

Μήπως να ψάξεις τις αιτίες μακριά από τα τεστ εγκυμοσύνης;