ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πλέον αγαπημένες του κόσμου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εκπληκτικές γεύσεις και τα προϊόντα, αλλά μια ολόκληρη στρατηγική μάρκετινγκ και προώθησης που οφείλει να κάνει κάθε Κράτος.

Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια διεθνή έκθεση του αγροδιατροφικού τομέα, τη θέση τους έπαιρναν ανάμεσα στους εκθέτες οι εκπρόσωποι ενός μεγάλου έργου του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της Ιταλίας, του "The Extraordinary Italian Taste". Στόχος του έργου ήταν και είναι η προώθηση των ιταλικών προϊόντων, τυριών, κρεάτων, φρούτων, λαχανικών και κρασιών. Στην ίδια έκθεση, λίγο πιο μακριά, παρουσιάζονταν συσκευασίες με μοτσαρέλα και έτοιμα φαγητά που έφεραν στην ετικέτα την ιταλική σημαία και ονομασίες που θυμίζουν την Ιταλία ενώ διαφημίζονταν ως πιάτα παρασκευασμένα με βάση την παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano). Τα προϊόντα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την Ιταλία και παρασκευάζονταν σε άλλες χώρες. Η κινητοποίηση της ομάδας του "The Extraordinary Italian Taste" ήταν άμεση: ενημερώθηκαν ταχύτατα το επιμελητήριο, η ιταλική πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με παρέμβαση του ιταλικού κράτους σφραγίστηκαν και τα τρία περίπτερα που προωθούσαν τα εν λόγω προϊόντα.

Υπέρμαχος των ιταλικών προϊόντων η ίδια η Κυβέρνηση

Με αντίστοιχες παρεμβάσεις και μετά από καταγγελίες, σταμάτησε στον Καναδά η παραγωγή ενός προϊόντος που έφερε την ονομασία Prosciutto Parma, ενώ και στη Γερμανία σταμάτησε η πώληση από τοπικά σούπερ μάρκετ συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν ήταν ιταλικά, αλλά έφεραν στην ετικέτα την ιταλική σημαία. "Ένα ΠΟΠ προϊόν όπως το Prosciutto Parma, ονομάζεται έτσι γιατί παράγεται στην πόλη Πάρμα της Ιταλίας από τα τοπικά της προϊόντα", εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Marco Della Puppa, ο οποίος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά προϊόντα του κλάδου της οινογαστρονομίας διακινούνται σε όλο τον κόσμο με ιταλικές ονομασίες και σήματα, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ιταλία και προκαλώντας τεράστια ζημία στον οικονομικό κλάδο του αγροδιατροφικού της τομέα.

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

istock images

Και στην Ελλάδα φέτος το "True Italian Taste"

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που πριν από έξι χρόνια ξεκίνησε η πρωτοβουλία του "Extraordinary Italian Taste" που έχει στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να προβάλλει τα γνήσια ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας ιταλικά προϊόντα μέσα από σεμινάρια, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και βραδιές και αφιερώματα με ιταλικό φαγητό. Ο θεσμός αυτός έρχεται φέτος και στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου, ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε 27 χώρες του κόσμου, με το έργο "True Italian Taste" που προωθείται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τα 41 ιταλικά επιμελητήρια του εξωτερικού. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη η οινογαστρονομία από τις περιφέρειες Σαρδηνίας, Βένετο και Καλαβρίας μέσα από συνταγές όπως η γουρουνοπούλα από τη Σαρδηνία, το ριζότο με ιταλικό τυρί ΠΟΠ asiago από το Βένετο και οι κεφτέδες polpette μέσα σε σάλτσα από την Καλαβρία.

Ριζότο, ιταλική κουζίνα

istock images

Ο κ. Della Puppa επισημαίνει ότι πίσω από κάθε ΠΟΠ προϊόν στην Ιταλία βρίσκεται μια κοινοπραξία που αναλαμβάνει την προστασία και την προώθηση του προϊόντος. Στην κοινοπραξία αυτή μετέχουν εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, παραγωγοί και φορείς από όλη την αλυσίδα παραγωγής ,οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές, πιστοποιώντας ότι το τρόφιμο που έχει φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή είναι γνήσιο και πλήρως ελεγμένο. Στη διαδικασία αυτή έχει συμβάλει επίσης και η ετικέτα που πλέον φέρουν τα ιταλικά προϊόντα και αναγράφουν το πού παράγονται, από ποιες πρώτες ύλες, τα ονόματα των παραγωγών και εκείνων που το συσκευάζουν.

Οι Έλληνες αγαπούν το ιταλικό φαγητό

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι Έλληνες και Ιταλοί ταιριάζουν πάρα πολύ, σαν μεσογειακοί λαοί που είναι, ενώ οι Έλληνες αγαπούν πάρα πολύ το Ιταλικό φαγητό και την ιταλική κουζίνα και γνωρίζουν τη γνησιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε αυτή. Όσο για τις γεύσεις που προτιμούν οι Θεσσαλονικείς, θυμάται ότι στην εκδήλωση που έγινε πριν από τρία χρόνια στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας με τη δράση Street Food Italia, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival, ιδιαίτερη απήχηση είχαν η ναπολιτάνικη πίτσα που έφτιαξε πιτσαδόρος από τη Νάπολη σε ξυλόφουρνο, η γνήσια καρμπονάρα, η piadina romagnola, μια πίτα από αλεύρι και νερό με γέμιση μορταδέλα, προσιούτο και τυρί και φυσικά το φρέσκο ιταλικό χειροποίητο παγωτό.

Παγωτό, Ιταλία

istock images

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος Παλησίδης, καθηγητής Γαστρονομίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει στην Ελλάδα ενδιαφέρον για την ιταλική κουζίνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές ταβέρνες σε όλη τη χώρα το μενού περιλαμβάνει σαλάτα Ceasar's και σάλτσα μπολονέζ. "Επίσης η τάση που διαμορφώνεται πλέον και μεταμορφώνει τα καφέ σε μπιστρό, μάς έχει οδηγήσει να δημιουργούμε εδώ τρατορίες που σερβίρουν ριζότο, ζυμαρικά, πίτσα και πίνσα, τον πρόδρομο της πίτσας που εμφανίστηκε πριν από αυτήν στη Ρώμη, παρασκευάζεται με προζύμι και ψήνεται πάντα σε ξυλόφουρνο" προσθέτει.

Ο κ. Παλησίδης εκφράζει, παράλληλα, την άποψη ότι το ιταλικό μοτίβο μπορεί να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, ώστε οι συνταγές να ετοιμάζονται με τοπικά προϊόντα. "Όπου και να πάμε σε ψαροταβέρνα, θα φάμε γαρίδα Εκουαδόρ, καλαμαράκι από το Μαρόκο και καλαμάρι από την Ταϊλάνδη. Δεν είναι δυνατόν να παρασκευάζουμε ελληνική σαλάτα με φέτα Βουλγαρίας, λαχανικά Τουρκίας και σπορέλαιο. Αντίθετα μια κατ εξοχήν χωριάτικη σαλάτα Κεντρικής Μακεδονίας θα έπρεπε να περιέχει ντομάτα και αγγουράκι Βασιλικών, κρεμμύδια Λαγκαδά, πράσινες ελιές ΠΟΠ Χαλκιδικής, φέτα ΠΟΠ Νεοχωρούδας, ρίγανη Μαυρούδας και αγγουρέλαιο ΠΟΠ Χαλκιδικής", τονίζει με νόημα.

Η πρωτοβουλία της Ιταλικής Κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η Ελλάδα προκειμένου να προστατεύσει και να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουζίνα, πυλώνα εξάλλου του τουρισμού.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.