ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βασίλισσες και ηρωίδες: 4 παιδικά βιβλία μιλούν τρυφερά για τη σχέση της γιαγιάς με τα εγγόνια της

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, ξεχωρίσαμε τα αναγνώσματα που παρουσιάζουν τον ρόλο της γιαγιάς από γωνιές που ξαφνιάζουν και εμπνέουν.

Βασίλισσες και ηρωίδες: 4 παιδικά βιβλία μιλούν τρυφερά για τη σχέση της γιαγιάς με τα εγγόνια της

Βασίλισσα, διασώστρια, αφηγήτρια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτωβρίου), επιλέξαμε τέσσερα παιδικά βιβλία όπου η γιαγιά αναδεικνύεται σε κεντρική ηρωίδα και παρουσιάζεται άλλοτε σε αντισυμβατικούς και άλλοτε σε πιο παραδοσιακούς ρόλους. Αναγνώσματα που επιστρατεύουν την τέχνη του λόγου και της εικονογράφησης για να μιλήσουν από μια εμπνευστική γωνιά για την τρυφερή σχέση των παιδιών με τους παππούδες τους: μια σχέση αναντικατάστατη, όπως γνωρίζουμε όσοι είχαμε την τύχη να τους έχουμε κοντά μας μεγαλώνοντας και όπως επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες.

«Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα», Μάκης Τσίτας, εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Καλέντης

Ο συγγραφέας (που τιμήθηκε το 2014 με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός») χρησιμοποίησε μια ιστορία με ιππότες και βασίλισσες, που τόσο γοητεύουν τα παιδιά, ως αλληγορία για την ξεχωριστή θέση στην οποία δεσπόζει η γιαγιά μας και για τους ηρωισμούς στους οποίους ριχνόμαστε για να την προστατεύσουμε και να την κάνουμε περήφανη. Η μοντέρνα εικονογράφηση του Θεοχάρη συνδέει αρμονικά το παραμύθι, από την πρώτη του σελίδα, με το σήμερα.

Βασίλισσες και ηρωίδες: 4 παιδικά βιβλία μιλούν τρυφερά για τη σχέση της γιαγιάς με τα εγγόνια της

«Ο Νόι και η γιαγιά», Benji Davies, εκδ. Ίκαρος

Ένα από τα πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά των βιβλίων του Davies είναι ότι απευθύνονται σε μεγάλο εύρος ηλικιών, αφού χάρη στο σύντομο κείμενο, τη ζωηρόχρωμη εικονογράφηση και τις καθαρές γραμμές προσελκύουν την προσοχή ακόμα και των πολύ-πολύ μικρών αναγνωστών. Σε αυτή την περίπτωση ο χαρισματικός εικονογράφος-συγγραφέας μάς συστήνει μια γιαγιά που παρότι δείχνει ανεξάρτητη και μοναχική, σαν από μηχανής Θεός σώζει το εγγόνι της από μια δύσκολη κατάσταση, κάνοντας την έκπληξη και ξεφεύγοντας από τις στερεοτυπικές σκιαγραφήσεις του ρόλου της.

«Παραμύθια με καρπούζι», Ιωάννα Μπαμπέτα, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδου, εκδ. Μεταίχμιο

Η ηλικιωμένη ηρωίδα της Μπαμπέτα είναι όλες οι γιαγιάδες που συναντάμε στις καλοκαιρινές διακοπές μας, παρουσίες ωστόσο εξίσου δυνατές στη ζωή μας, ακόμα και μέσα από την απουσία τους. Είναι όλες οι γιαγιάδες που φιλεύουν γενναιόδωρα τα εγγόνια τους παραμύθια και φέτες από καρπούζι. Και παρόλο που καθώς προχωράει το βιβλίο συνειδητοποιούμε ότι μιλάει επίσης για την απώλεια, αν και το κάνει με τρόπο οδυνηρά ρεαλιστικό αφήνει στο τέλος ένα φως ανοιχτό γιατί η ζωή πάντα συνεχίζεται. Απολαυστικές και οι εικόνες της Σταματιάδου, επιβεβαιώνουν ότι είναι μια από τις καλύτερες σύγχρονες Ελληνίδες εικονογράφους.

«Μια τίγρη στον κήπο», Lizzy Stewart, εκδ. Μικρή Σελήνη

Παρόλο που το βιβλίο είναι κυρίως μια ιστορία για τη φαντασία του παιδικού μυαλού, μια φαντασία τόσο οργιώδης όσο το τροπικό δάσος που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, είναι η γιαγιά του κοριτσιού που του δίνει την καθοριστική ώθηση για να ζήσει τη μαγική περιπέτειά του. Μια γιαγιά με όχι τόσο επιβλητική παρουσία όσο άλλες, σίγουρα όχι όσο οι περισσότερες Ελληνίδες γιαγιάδες, αλλά εξίσου εμπνευστική με τον διακριτικό της τρόπο. Στα πλεονεκτήματα και η εικονογράφηση, που μετατρέπει το βιβλίο σε αληθινό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo: Ekaterina Shakharova / Unsplash

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.