Ένα μικρό κορίτσι χάνει το αρκουδάκι του που του είχε κάνει δώρο η μαμά του (η οποία δεν ζει πια, όπως υπονοείται). Όμως η θάλασσα υποδέχεται το παιχνίδι στην αγκαλιά της και αναλαμβάνει να το φέρει ξανά κοντά του. 

Ο Βρετανός συγγραφέας-εικονογράφος Tom Percival μιλάει για την αγάπη και την απώλεια μέσα από την τρυφερή ιστορία του νέου του παιδικού βιβλίου. Ωστόσο το «Η θάλασσα είδε» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος) ξεχωρίζει και για την εικονογράφησή του, που δημιουργήθηκε με στοιχεία από κλασικούς πίνακες, όπως των Βαν Γκογκ, Willem Roelofs, Aelbert Cuyp, Maurits van der Valk και Hendrik Willem Mesdag. Αυτό έγινε εφικτό για τον Percival χάρη σε μια πρωτότυπη δράση του Μουσείου Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, με τίτλο «Rijkstudio», που δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε 125.000 εικόνες από τη συλλογή του, για να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από όλους.

Η εικονογράφηση του νέου παιδικού βιβλίου δημιουργήθηκε με στοιχεία από κλασικούς πίνακες, όπως των Βαν Γκογκ, Willem Roelofs, Aelbert Cuyp, Maurits van der Valk και Hendrik Willem Mesdag

Ενδιαφέρουσα και η προσωπική ιστορία του Percival: Είχε μια ασυνήθιστη παιδική ηλικία σ' ένα όμορφο αλλά απομακρυσμένο μέρος της Αγγλίας. Μεγάλωσε σε ένα ετοιμόρροπο και ψυχρό τροχόσπιτο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. «Είμαι ένας από τους λίγους συνομηλίκους μου που έμαθαν να διαβάζουν στο φως της λάμπας» έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μεγαλώνοντας δοκίμασε τη ζωή στην πόλη, αλλά τελικά τον κέρδισε ξανά η εξοχή, όπου σήμερα μένει με τη σύντροφο και τους δύο μικρούς γιους τους. Η αγάπη του για τη φύση και τη θάλασσα εκφράζεται από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου του.

Δείτε τον Percival να μιλάει για τη διαδικασία εικονογράφησης του βιβλίου με πίνακες του Μουσείου Rijksmuseum.

Photo: Annie Spratt / Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS