Ο Eric Carle, ένας από τους σπουδαιότερους εικονογράφους και συγγραφείς παιδικών βιβλίων, πέθανε στις 23 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Το βιβλίο του «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», που παρουσιάζει βήμα βήμα τη μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα, θεωρείται διαχρονικό και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως στην κατηγορία των παιδικών εκδόσεων – και όχι μόνο. Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο ίδιος πού πιστεύει ότι οφείλει τη δημοτικότητά της η «Πεινασμένη κάμπια», απάντησε, χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο ελπίδας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ελπίδα. Όλες οι μικρές, ασήμαντες κάμπιες μπορείτε να εξελιχθείτε σε όμορφες πεταλούδες και να πετάξετε στον κόσμο με το ταλέντο σας».

«Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ελπίδα. Όλες οι μικρές, ασήμαντες κάμπιες μπορείτε να εξελιχθείτε σε όμορφες πεταλούδες και να πετάξετε στον κόσμο με το ταλέντο σας»

Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Eric Carle γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης το 1929. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και, το 1935, η οικογένεια επέστρεψε στη Στουτγάρδη. Στα 16 του, ο Έρικ έγινε δεκτός σε μια σχολή καλών τεχνών, εμπειρία που του άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο. 

Για αρκετά χρόνια, ο Έρικ εργάστηκε ως γραφίστας στη Νέα Υόρκη. Σχεδόν σαραντάρης, άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί παιδικά βιβλία -ανάμεσα τους και το δημοφιλέστατο «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη». Όλα του τα βιβλία, που έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, έχουν επίσης σχέση με τη φύση, το ζωικό βασίλειο, τις βάσεις της οικολογίας. Το 2002 ο Έρικ Καρλ και η γυναίκα του, Μπάρμπαρα, ίδρυσαν στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης το Eric Carle Museum of Picture Book Art (Μουσείο Καλλιτεχνικού Εικονογραφημένου Βιβλίου Eric Carle). 

Δείτε την ανάρτηση που ανακοινώνει τον θάνατό του:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS