ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παιδικά βιβλία που στολίζουν τις γιορτινές μας μέρες

Κάντε το καλύτερο δώρο στα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα: διαβάστε μαζί τους!

Παιδικά βιβλία που στολίζουν τις γιορτινές μας μέρες

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για μικρούς (και μεγάλους) από το να αφιερώσετε ένα απόγευμα στο διάβασμα υπέροχων ιστοριών, ιδανικά δίπλα σ’ ένα τζάκι. Τα παιδιά λατρεύουν τις αφηγήσεις και εξάλλου τα οφέλη είναι τεράστια όταν τους διαβάζουμε μεγαλόφωνα. Επιλέξαμε κάποια αναγνώσματα που μόλις κυκλοφόρησαν και κάποιες εκδόσεις από τη σχετικά πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή που θεωρούνται ή θα γίνουν κλασικά.

Ένας κόσμος γεμάτος Ντίκενς: 8 αγαπημένες κλασικές ιστορίες (εκδ. Μίνωας)

Η Άντζελα Μακάλιστερ διασκευάζει οκτώ αγαπημένες ιστορίες του Κάρολου Ντίκενς: Όλιβερ Τουίστ, Το παλαιοπωλείο, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Μεγάλες προσδοκίες, Ιστορία δύο πόλεων, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Νίκολας Νίκλεμπι και Δύσκολοι καιροί. Ιστορίες που μας μεταφέρουν στον 19ο αιώνα που όλα είναι διαφορετικά, αλλά και τόσο ίδια. Η εικονογράφηση ειναι της Άντζελας Μακάλιστερ και η μετάφραση της Ιωάννας Μπαμπέτα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τον συγγραφέα και ένα ιδιαίτερα χρήσιμο γλωσσάρι.

Παιδικά βιβλία που στολίζουν τις γιορτινές μας μέρες

5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα (εκδ. Μεταίχμιο)

Αυτή είναι η άλλη πτυχή του διάσημου Αμερικανού παρουσιαστή Τζίμι Φάλον: τα παιδικά βιβλία. Τώρα ο Φάλον καταπιάνεται με ένα θέμα που όλοι έχουμε ζήσει: την προσμονή για την ημέρα των Χριστουγέννων και τα δωράκια μας. Έτσι και ο μικρός ήρωάς του δεν μπορεί να κλείσει μάτι. Παρέα με τον σκυλάκο του μετράει προβατάκια, τρώει ποπ κορν και γλυκάκια κάνει χίλια δυο περιμένοντας τον Άι Βασίλη. Με έμμετρη αφήγηση ο Φάλον θα διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες που σίγουρα θα ταυτιστούν με τον μικρό του ήρωα.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα (εκδ. Καλειδοσκόπιο)

Μία από τις πλέον κλασικές ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι Το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η σπαρακτική ιστορία ενός φτωχού παιδιού που ανάβει τα σπίρτα που της έχουν απομείνει για να ζεσταθεί στο κρύο -μια ιστορία που μιλάει για έναν κόσμο χωρίς ενσυναίσθηση. Επιπλέον, σε αυτή την έκδοση είναι εκπληκτική η εικονογράφηση από την κορυφαία Τσέχα εικονογράφο και ζωγράφο Κβιέτα Πατσοφσκά. Εδώ, η Πατσοφσκά εικονογραφεί το παραμύθι αφαιρετικά με έντονα χρώματα και συμβολισμούς. Η ίδια μάλιστα έχει δηλώσει πως «τα παιδικά βιβλία είναι η πρώτη γκαλερί που επισκέπτονται τα παιδιά». Η αισθητική εξάλλου καλλιεργείται από νωρίς.

Το Έλατο των Χριστουγέννων- (εκδ. Ίκαρος)

Αυτή είναι η ιστορία ενός πολύ ιδαίτερου δέντρου, ενός δέντρου- συμβόλου. Αφορά ένα έθιμο που γεννήθηκε το 1947- σύμφωνα με αυτή ο Δήμαρχος του Όσλο στέλνει κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα στη Μ. Βρετανία ένα εντυπωσιακό δέντρο που συμβολίζει τη φιλία των δύο λαών. Έτσι, κάθε χρόνο ταξιδεύει από τα νορβηγικά δάση για να φτάσει στην καρδιά του Λονδίνου, την πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου όλοι μπορούν να το θαυμάσουν. «Ο αέρας μου το ψιθύρισε. Πόσο θα μεγαλώσεις! Είσαι έλατο ξεχωριστό, χαρά και φως θα δώσεις...» γράφει η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Τζούλια Ντόναλντσον (Το Γκρούφαλο, ο Ξυλαράκης κ.ά). Κάθε χρόνο με τη σειρά της η Εταιρία Ποιητών της Μ. Βρετανίας ζητάει από κάποιον ποιητή ή ποιήτρια να γράψει τους στίχους για το καλωσόρισμα του δέντρου. Η ανάθεση του 2020 έγινε λοιπόν στη σπουδαία συγγραφέα, το κείμενο της οποίας έγινε βιβλίο (μτφ. Μάνος Μπονάνος).

Γουίνστον, ο Ταχυδρόμος των Χριστουγέννων (εκδ. Ψυχογιός)

Ο Όλιβερ φεύγει τελευταία στιγμή από το παιχνιδάδικο των γονιών του για να στείλει ένα γράμμα πολύ σημαντικό. Που όμως δεν θα καταλήξει στο κουτί του ταχυδρομείου, αλλά στα χέρια του Γουίνστον. Εκείνος θα αναλάβει λιοπόν να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή: να παραδώσει το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Καθώς ο Γουίνστον περιφέρεται στη γιορτινή πόλη, θα ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες, θα αποκτήσει καινούριους φίλους και θα μάθει ότι μια πράξη καλοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο τέλος. Εικοσι τέσσερα και... μισό κεφάλαια, γραμμένα από τον Άλεξ Σμιθ.

Το Βαλς των Χριστουγέννων (εκδ. Ποταμός)

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, είναι για τους ερωτευμένους, τους στρατιώτες, τους εργαζόμενους. «Είναι το Βαλς των Χριστουγέννων/ όλων εκείνων που δουλεύουν/ στα ορυχεία ή στα τρένα (...)». Τα Χριστούγεννα είναι (ή θα έπρεπε να είναι) ένα βαλς για όλους τους ανθρώπους στη γη. Η ποιητικότητα των στίχων Μπόρις Βιάν (Γάλλου συγγραφέα και μουσικού, εμβληματικής μορφής της γαλλικής τζαζ σκηνής) μεταφέρεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου που κοσμούνται επίσης από τις εικόνες της Ναταλί Σου. Ένα μικρό, έμμετρο διαμαντάκι για τη βιβλιοθήκη σας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.