Από την επόμενη σχολική σεζόν, οι μαθητές στην Ιταλία θα μελετούν την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της διδακτέας ύλης τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας Lorenzo Fioramonti. Μέλος της αριστερής παράταξης Five Star Movement, ο Fioramonti διευκρίνισε ότι σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας, από την επόμενη χρονιά, μπαίνουν 33 ώρες διδασκαλίας διαφόρων θεμάτων που συνδέονται με την κρίση που περνά το περιβάλλον.

Τα μαθήματα αυτά θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα των σχολείων, που στόχος του Fioramonti είναι να αποκτήσει ένα «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» από τον Σεπτέμβριο του 2020. «Στόχος μας είναι οι πολίτες του μέλλοντος να είναι έτοιμοι για την κατάσταση επείγοντος του κλίματος» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Vincenzo Cramarossa. Ο υπουργός Παιδείας, με τη σειρά του, σχολίασε ότι σε ολόκληρο το υπουργείο γίνονται αλλαγές «ώστε η βιωσιμότητα και το κλίμα να βρεθούν στο επίκεντρο του μοντέλου εκπαίδευσης».

«Θέλω το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει το πρώτο στον κόσμο που θέτει το περιβάλλον και την κοινωνία στον πυρήνα όλων όσα μαθαίνουμε στο σχολείο» δήλωσε. Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα αναπτυχθεί από μια επιτροπή επιστημόνων, όπως ο Jeffrey D. Sachs, επικεφαλής του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, και ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeremy Rifkin.

H παράταξη Five Star Movement έχει ιστορικό περιβαλλοντικού ακτιβισμού. Ο Fioramonti από τη στιγμή που έγινε υπουργός έχει δεχτεί κριτική από παρατάξεις της δεξιάς ότι υποστηρίζει τους μαθητές που κάνουν σχολική απεργία για το κλίμα, στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ, και ότι ενισχύει τη φορολόγηση πλαστικών προϊόντων και ζαχαρούχων ποτών.

Δείτε την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Japheth Mast on Unsplash

 

TAGS