Όταν οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στο ζωολογικό κήπο, η ιδέα είναι να μάθουν για την ομορφιά και την ποικιλομορφία των ζώων βλέποντας τα άγρα πλάσματα σε κάτι που μοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον. Στους ζωολογικούς κήπους της Δανίας ωστόσο, οι γονείς δεν φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να δουν τα νεκρά ζώα, ακόμη και να οργανώσουν δημόσια, μάθημα ανατομίας για την εκπαίδευση των νεαρών επισκεπτών.

Η πρακτική έχει προκαλέσει την οργή ακτιβιστών, ενώ τρομοκράτησε τους λάτρεις των ζώων σε άλλες χώρες. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, στον ζωολογικό κήπο του Odense στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε ευθανασία ένα νεαρό λιοντάρι και λίγο μετά νεκροψία, μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο παιδιών και ενηλίκων κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών. Το προηγούμενο έτος, μια καμηλοπάρδαλη 18 μηνών πυροβολήθηκε και τεμαχίστηκε δημοσίως ενώ στη συνέχεια δόθηκε ως φαγητό στα λιοντάρια.

Το γεγονός ότι οι γονείς είναι ευχαριστημένοι που τα παιδιά τους παρακολουθούν μια τέτοια διαδικασία είναι λόγω μιας αρχής της δανέζικης ανατροφής των παιδιών: Την ειλικρίνεια.

«Οι Δανοί είναι πάρα πολύ ειλικρινείς με τα παιδιά τους για τη ζωή» αναφέρει η Jessica Alexander, η Αμερικανίδα συγγραφέας του The Danish Way of Parenting: Ενός οδηγού για να μεγαλώσουμε τα πιο ευτυχισμένα παιδιά του κόσμου.

Φωτο: ΑΠΕ/ Claus Fisker

 

Φωτο: ΑΠΕ/ Claus Fisker

Ο ζωολογικός κήπος του Odense εξηγεί ότι μακροπρόθεσμα αναγκάζεται να σκοτώσει τα ζώα για τον έλεγχο του πληθυσμού. Τα ζώα αυτά δεν θα είχαν ούτε μία ευκαιρία να επιβιώσουν, αν απελευθερώνονταν στο φυσικό τους περιβάλλον. «Αν εμείς, μπορούμε να διδάξουμε στους επισκέπτες μας πράγματα για την ανατομία ενός λιονταριού, για παράδειγμα, τεμαχίζοντάς το, το κάνουμε», λέει μια ανάρτηση στο επίσημο site του ζωολογικού κήπου.


Τόσο ο ζωολογικός κήπος όσο και οι γονείς τονίζουν ότι πρόκειται για επιλογή: οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να παρακολουθούν, και κανένα παιδί που μπορεί να αναστατωθεί από τη διαδικασία δεν αναγκάζεται να μείνει.

Ένας πατέρας μάλιστα είπε στον 9χρονο γιο του: «Αν νομίζεις ότι δεν το αντέχεις, τότε πες το μου και θα φύγουμε». Αλλά το παιδί, απάντησε «Όχι, έχω απορροφηθεί πλήρως από όλο αυτό»
 

TAGS