Η ανάρτηση μίας μητέρας από την Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια αλλά και αρκετά προβληματισμό σε διάφορες ομάδες και συλλόγως γονέων, οι οποίοι αναρωτιούνται κατά πόσο είναι ηθικό να ζητάς από το 4χρονο παιδί σου να σου καταβάλει κάθε μήνα ενοίκιο προκειμένου να μπορεί να μείνει στο σπίτι.

H Essence Evans έγραψε πριν λίγο καιρό στο Facebook πως κάθε εβδομάδα δίνει στην κόρη της χαρτζιλίκι ύψους 7 δολαρίων. Της έχει εξηγήσει όμως πως στον πραγματικό κόσμο οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους σε ενοίκιο και λογαριασμούς καταλήγοντας να έχουν ελάχιστα χρήματα να ξοδέψουν για τους ίδιους. Έτσι λοιπόν της ζητάε κάθε εβδομάδα να της επιστρέψει τα 5 από τα 7 δολάρια. Αυτά αντιστοιχούν σε: 1 δολάριο για ενοίκιο, 1 δολαριο για νερό, 1 δολάριο για ρεύμα, 1 δολάριο για την συνδρομητική τηλεόραση και 1 δολάριο για φαγητό. Τα υπόλοιπα 2 δολάρια μπορεί να τα κρατήσει και να κάνει με αυτά ό,τι θέλει η ίδια. Αυτό που δεν γνωρίζει όμως το 4χρονο κοριτσάκι είναι πως κάθε εβδομάδα η μητέρα του βάζει στον αποταμιευτικό της λογαριασμό 5 δολάρια. Οπότε όταν γίνει 18 χρονών θα έχει ήδη στην άκρη 3.380 δολάρια για να κάνει μία νέα αρχή στη ζωή της. 

Η Essence υποστηρίζει με την ανάρτηση της πως «η στρατηγική αυτή όχι μόνο προετοιμάζει τα παιδιά για το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Όταν έρθει η ώρα να δουν πόσο πραγματικά κοστίζουν οι αληθινοί λογαριασμοί θα σας λατρέψουν για την τεράστια έκπτωση που τους κάνατε».

Η ανάρτηση της Evans.

Το ποστ της νεαρή μητέρας συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες 300.000 shares και 228.000 reactions με τους περισσότερους ιντερνετικούς φίλους της να την επιβραβέβουν για την ιδέα της. 

Η τόσο μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάθει το συγκεκριμένο ποστ ωστόσο έχει φτάσει το όλο θέμα στα πάνελς μεγάλων τηλεοπτικών εκπομπών όπου συμβαίνει ένας έντονος αντίλογος. Αρκετοί γονείς στηρίζουν μία εντελώς διαφορετική άποψη σύμφωνα με την οποία τα παιδιά δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για τα «οικονομικά τους» και να φορτώνονται από τόσο νωρίς υποχρεώσεις. «Αφήστε τα παιδιά σας να είναι παιδιά και να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία. Έχουν μία ολόκληρη ζωή μπροστά τους για να ανησυχούν για έξοδα και λογαριασμούς», υποστήριξε μία μητέρα στην εκπομπή Loose Women, παρόλο που οι παιδοψυχολόγοι που μετέχουν στις συγκεκριμένες συζητήσεις εγκρίνουν την κίνηση της Evans, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος να τους διδάξεις την πραγματική ζωή.

Από την άλλη και η Claer Barrett, οικονομική συντάκτρια στους Financial Times υποστηρίζει πως το να δίνεις στα παιδιά σου χαρτζιλίκι και να τους ζητάς να μετέχουν με κάποιον τρόπο στα έξοδα είναι ένας ιδανικός τρόπος να τους διδάξεις βασικές αρχές της οικονομίας, αλλά και να τα προετοιμάσεις για την αληθινή ζωή.

Η Evans με την τετράχρονη κόρη της.

 

 

 

 

TAGS