Η φωτογράφος Abbie Fox, κουρασμένη από την κριτική που δεχόμαστε όλες οι μαμάδες για οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνουμε στην ανατροφή των παιδιών μας, δημιούργησε μια διαφορετική σειρά πορτρέτων με τα τρία παιδιά της (8 χρονών, 6 χρονών και 7 μηνών): Τα μικρά μοντέλα κλήθηκαν να κρατήσουν μπροστά στον φακό πινακίδες που θίγουν «ευαίσθητα» ζητήματα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στον φυσικό χώρο και το διαδίκτυο, όπως είναι η συγκοίμηση, ο θηλασμός και ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Οι φωτογραφίες της είχαν σκοπό να βοηθήσουν άλλες μαμάδες να ανακουφιστούν από τις τύψεις για τις αποφάσεις που παίρνουν και, φυσικά, έγιναν viral. «Προσωπικά με είχαν κατακρίνει για πολλά πράγματα, ιδιαίτερα για ό,τι είχε να κάνει με τη διατροφή των παιδιών μου» θυμάται σήμερα η Fox. Όταν γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος της, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να τον θηλάσει, με αποτέλεσμα η οικογένεια να περάσει έξι εβδομάδες με καθημερινούς αγώνες, περιοδείες σε γιατρούς, μαίες, συμβούλους θηλασμού, και ατελείωτο κλάμα.

Τα μικρά μοντέλα κλήθηκαν να κρατήσουν μπροστά στον φακό πινακίδες που θίγουν «ευαίσθητα» ζητήματα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στον φυσικό χώρο και το διαδίκτυο.

«Μου έλεγαν ότι δεν θα ήμουν καλή μητέρα αν δεν τον θήλαζα. Και αυτά τα σχόλια τα έκαναν άνθρωποι που θεωρούσα φίλους μου» λέει η Fox. Με το δεύτερο παιδί της ο θηλασμός ήταν πιο εύκολος, αλλά και πάλι η φωτογράφος δεν απέφυγε την κριτική, πάνω σε άλλα θέματα. Όπως για το ότι «άφηνα τα παιδιά μου να βλέπουν τηλεόραση από μικρή ηλικία, για το γεγονός ότι εργαζόμουν και, αργότερα, επειδή αποφάσισα να δουλεύω από το σπίτι» λέει η Fox.

Έτσι γεννήθηκε η σειρά φωτογραφιών «Anti Mommy Shamers Unite», για να βοηθήσει και άλλες μαμάδες να καταπολεμήσουν τις τύψεις που τους προκαλεί η ασταμάτητη κριτική από τους άλλους (αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό). Σε αυτές βλέπουμε τα παιδιά της Fox, καθώς και άλλα παιδιά, να κρατούν μηνύματα-κόκκινο πανί όπως: «Η μαμά μου χρησιμοποιούσε τη μέθοδο του ελεγχόμενου κλάματος στην εκπαίδευση ύπνου», «Ήδη βλέπω τηλεόραση» (πινακίδα πλάι σε μωρό), «Μεγαλώνω με γάλα εμπορίου», «Πίνω μητρικό γάλα από μπιμπερό», «Συνεχίζω να κοιμάμαι στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς μου», «Γεννήθηκα με καισαρική τομή».

Τα μικρά μοντέλα της Fox κρατούν πινακίδες με μηνύματα-κόκκινο πανί.

Ίσως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το ομαδικό πορτρέτο, σαν κλείσιμο της σειράς, όπου όλα τα παιδιά που έχουν ποζάρει στο φακό της Fox κρατούν από ένα γράμμα που σχηματίζει τη φράση «Μας αγαπούν».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη σειρά που καταπολεμά τις μητρικές τύψεις.

 

TAGS