Η Mattel είχε ανέκαθεν να αντιμετωπίσει το επιχείρημα πως οι εμβληματικές κούκλες της, οι Barbie, δεν αναπαριστούν αληθινές γυναίκες αλλά εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς. Όμως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την ανατροπή του στερεότυπου της ψηλής, ξανθιάς, λεπτής γυναίκας, διευρύνοντας τη συλλογή της με κούκλες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φυλές αλλά και σωματότυπους.

Πρόσφατα ανακοίνωσε νέες προσθήκες από το φθινόπωρο του 2019 στη συλλογή της: κούκλες με πιο σκούρο τόνο επιδερμίδας, με άφρο μαλλιά, αλλά και δύο φιγούρες με αναπηρίες, μία σε αναπηρικό καροτσάκι και μια με προσθετικό πόδι. Σύμφωνα με την Teen Vogue, η Mattel συνεργάστηκε στον σχεδιασμό τους με ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, όπως με τη 12χρονη Jordan Reeves, η οποία έχει ένα προσθετικό χέρι. Η Jordan πρότεινε στη Mattel να υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης του προσθετικού ποδιού της Barbie, για πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Barbie αναπαριστά γυναίκες με αναπηρίες. Είχε προηγηθεί, το 1997, το λανσάρισμα της Becky, της πρώτης κούκλας σε αναπηρικό καροτσάκι, η οποία ωστόσο παρόλο που σημείωσε εμπορική επιτυχία (μόνο την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της, πουλήθηκαν γύρω στα 6.000 κομμάτια), τελικά αποσύρθηκε γιατί δεν χωρούσε π.χ. στο κουκλόσπιτο Barbie Dream House ή στο ασανσέρ της σειράς παιχνιδιών. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να υπάρξει και η ανάλογη πρόβλεψη για τα αξεσουάρ. Ήδη οι αληθινοί άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα πρόσβασης και μετακίνησης στην καθημερινή ζωή. Η δημιουργία ενός κόσμου πιο «φιλικού» και εύκολου προς αυτούς ας ξεκινήσει τουλάχιστον από τον σχεδιασμό των παιχνιδιών.

Δείτε την Jordan Reeves, του έφηβου κοριτσιού με προσθετικό χέρι που συνεργάστηκε με τη Mattel, σε ομιλία Ted.

Ακολουθήστε το womanTOC στο Instagram.

TAGS