Κάθε φθινόπωρο οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αποφάσεις που αφορούν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Από τις πρώτες σκέψεις για το ποιες θα είναι αυτές οι δραστηριότητες μέχρι τη στιγμή που το παιδί θα περάσει το κατώφλι του φροντιστηρίου, της σχολής ή της ακαδημίας, μεσολαβούν αμέτρητες ερωτήσεις γονέων που προσπαθούν απλώς να κάνουν τη σωστή επιλογή. Τα μαθήματα αγγλικών αποτελούν σταθερή επιλογή στις εξωσχολικές δραστηριότητες και, ως εκ τούτου, συγκεντρώνουν πολλές από τις απορίες των γονιών. Υπάρχουν κάποια κριτήρια που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα για την επιλογή του κατάλληλου φροντιστηρίου ξένων γλωσσών. Εμείς ρωτήσαμε τον Δημήτρη Σιούντρη, Διευθυντή του Siountri School, κέντρο Ξένων Γλωσσών που έχει διδάξει σωστά αγγλικά σε χιλιάδες παιδιά επί δεκαετίες στη Νέα Σμύρνη και τον Χολαργό.

«Η ηλικία του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο εκμάθησης μιας γλώσσας και θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται υπόψη. Το πρόγραμμα εκμάθησης πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία, τις αντοχές και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αλλιώς θα είναι αναποτελεσματικό και γρήγορα το παιδί θα το απορρίψει. Το μαθησιακό επίπεδο, ο χρόνος και ο τρόπος διδασκαλίας είναι ενδείξεις για το αν το πρόγραμμα είναι όντως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού και αν θα πρέπει να το επιλέξετε» σημειώνει ο κ. Σιούντρης. 

Το μαθησιακό επίπεδο, ο χρόνος και ο τρόπος διδασκαλίας είναι ενδείξεις για το αν το πρόγραμμα είναι όντως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού και αν θα πρέπει να το επιλέξετε

Το μαθησιακό επίπεδο θα πρέπει να ανεβαίνει σταδιακά, ξεκινώντας πάντα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το παιδί. Ο τρόπος διδασκαλίας θα πρέπει να περιλαμβάνει το κατάλληλο εποπτικό υλικό και δραστηριότητες που θα βοηθούν το παιδί να αφομοιώσει όσα μαθαίνει (για παράδειγμα τραγούδια, παιχνίδια, κλπ). Όσο για το χρόνο διδασκαλίας, ισχύει ο κανόνας “λίγες και καλές”. Φυσικά, οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται παράλληλα με την ηλικία του παιδιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα φορτωμένο με πολλές ώρες διδασκαλίας θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.  Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν όλα αυτά; Αν δείτε ένα πρόγραμμα που διαρκεί πολλές ώρες κάθε εβδομάδα, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη θεματολογία, δεν είναι διαδραστικό και πετάει το παιδί σας “στα βαθιά”, μην το επιλέξετε. 

Δεύτερο κριτήριο: είναι το μάθημα ενδιαφέρον; Τα αγγλικά για παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον, καθώς αυτό βελτιώνει την εκμάθηση της γλώσσας. Όταν τα παιδιά περνούν τις ώρες τους ευχάριστα, μαθαίνουν περισσότερα και τα αφομοιώνουν καλύτερα. Με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα και εποπτικό υλικό η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται πιο εύκολη και κατανοητή. Τραγούδια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, αφήγηση ιστοριών είναι μερικά μόνο από τα μέσα που μπορεί να επιστρατεύσει ένας καθηγητής για να κάνει το μάθημα συναρπαστικό. Επιπλέον, η τεχνολογία παρέχει χρήσιμα εργαλεία, όπως ειδικά λογισμικά, που προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών, αλληλεπιδρούν με αυτά και συμβάλλουν θετικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Τρίτο κριτήριο και εξαιρετικά σημαντικό: το διδακτικό προσωπικό. Οι καθηγητές είναι η κορυφή της μαθησιακής διαδικασίας και γι’ αυτό πρέπει να έχουν άριστες γνώσεις και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών, ώστε να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να αντιλαμβάνονται κάθε φορά ποια μέθοδο πρέπει να ακολουθήσουν» τονίζει ο κ. Σιούντρης και συμπληρώνει «Ακόμα και αν το πρόγραμμα εκμάθησης είναι ενδιαφέρον και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, οι καθηγητές είναι αυτοί που θα το υλοποιήσουν. Αν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και την απαραίτητη όρεξη, η εκμάθηση της γλώσσας δε θα γίνει σωστά. Όταν επιλέγετε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το διδακτικό προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο. Εμείς στο Siountri School διαθέτουμε άρτια εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά πώς να διδάξει στα παιδιά μια νέα γλώσσα μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική μαθησιακή διαδικασία».

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η επιλογή του κατάλληλου φροντιστηρίου ξένων γλωσσών δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση. Αναζητήστε ένα πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού, φαίνεται ενδιαφέρον και ευχάριστο και διδάσκεται από καθηγητές με γνώσεις και εμπειρία.