ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

10 ταινίες που πρέπει να δεις τώρα με την κόρη σου (και όχι μόνο)

Το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους βρίθει γυναικείων προτύπων που αρνούνται να υποκύψουν στις αδικίες (και στα εγκλήματα).

10 ταινίες που πρέπει να δεις τώρα με την κόρη σου (και όχι μόνο)

Κορίτσια που μάχονται, που αντιδρούν, που φωνάζουν, που ξεσπάνε, που αλλάζουν τον κόσμο! Τα κορίτσια πρωταγωνιστούν στις ταινίες του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν στην ψηφιακή πλατφόρμα: https://online.olympiafestival.gr/ ως τις 12/12.

Εδώ και 24 χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους στον Πύργο της Ηλείας συλλέγοντας κάθε χρόνο μικρά κινηματογραφικά διαμάντια από κάθε γωνιά της γης για τους μικρούς σινεφίλ. Πέρσι, με τη συγκυρία του Covid-19 το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα του, που πέρσι προσέλκυσε σχεδόν 70.000 θεατές. Κάθε χρόνο ανά τον πλανήτη παράγονται 700-1000 ταινίες εξαιρετικού, ποιοτικού κινηματογράφου που απευθύνονται σε παιδιά και νέους μακριά από τα στερεότυπα του Χόλυγουντ, το οποίο αντιμετωπίζει απλοϊκά τους μικρούς. Από την παραγωγή αυτή τα Φεστιβάλ σταχυολογούν τις καλύτερες ταινίες και τις παρουσιάζουν στο κοινό, όπως το Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους βρίθει γυναικείων προτύπων που αρνούνται να υποκύψουν στις αδικίες (και στα εγκλήματα) που ακόμα τους επιφυλάσσει ο κόσμος. Και δεν αντιδρούν με βία, αντιδρούν και με στοργή, με κλάμα, με συγχώρεση, με περισυλλογή- όπως θα έπρεπε εξάλλου. Εμείς επιλέξαμε και προτείνουμε μόλις 10, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη να ανακαλύψετε μέσα στα Διαγωνιστικά Προγράμματα που είναι 4 κατηγοριών: Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους, Animation και KIDS & DOCS (ντοκιμαντέρ). Μπορείτε να δείτε και τα φετινά βραβεία που απονεμήθηκαν.

Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους:

Ποτέ δεν κλαίω - Πολωνία-Ιρλανδία

Η 17χρονη Όλα πρέπει να ταξιδέψει στην Ιρλανδία για να μεταφέρει πίσω στην Πολωνία τη σορό του πατέρα της, που σκοτώθηκε δουλεύοντας σε ένα εργοτάξιο. Αλλά ποιος νοιάζεται για τον μπαμπά, αυτό που ενδιαφέρει την Όλα είναι αν είχε μαζέψει χρήματα για το αμάξι που της είχε υποσχεθεί. Όμως, καθώς χειρίζεται με καπατσοσύνη τον ξένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, η Όλα συνειδητοποιεί ότι το πραγματικό της όνειρο δεν ήταν ένα αυτοκίνητο αλλά να γνωρίσει καλύτερα τον πατέρα της.

Μαχήτρια / Κορέα:

Μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης για την κοινωνική της ενσωμάτωση, η Τζίνα, μια πρόσφυγας από τη Βόρεια Κορέα, τοποθετείται σ' ένα μικρό διαμέρισμα στη Σεούλ, ώστε να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Για να φέρει και τον πατέρα της στη Νότια Κορέα, χρειάζεται χρήματα αλλά όσο σκληρά κι αν δουλεύει δεν μπορεί να μαζέψει αρκετά, εξαιτίας των διακρίσεων που αντιμετωπίζει. Μια μέρα, ένας μεσίτης τη στέλνει για τη θέση της καθαρίστριας σε έναν πυγμαχικό όμιλο. Παρακολουθώντας τις νεαρές και γεμάτες αυτοπεποίθηση πυγμάχους, η Τζίνα νιώθει τη φλόγα να ανάβει μέσα της.

Η καρδιά του Μεσκίτ/ Μεξικό

Η Λουτσία, ένα κορίτσι μιας φυλής ιθαγενών του βόρειου Μεξικού, των Yoreme, ονειρεύεται να γιατρέψει τη ραγισμένη καρδιά του πατέρα της παίζοντας άρπα, ένα μουσικό όργανο που παραδοσιακά παίζουν μόνο οι άντρες της κοινότητάς της κι απαγορεύεται ρητά να παίζουν οι γυναίκες. Θα το δεχτεί όμως η μικρή Λουτσία;

Ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους:

Εγώ, η Γιούλια/ Σουηδία

Η Γιούλια είναι ένα 14χρονο κορίτσι που ζει μια φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή. Αλλά το σκοτάδι μέσα της μεγαλώνει. Ο πατέρας της ελέγχει την οικογένεια ασκώντας σωματική και ψυχολογική βία. Μια ιστορία καθημερινού αγώνα και ανθεκτικότητας, ειπωμένη απ' την οπτική γωνία ενός μικρού κοριτσιού.

Καναρίνι / Φινλανδία

Παλιά στα ανθρακωρυχεία έβαζαν πρώτα καναρίνια ως ελεγκτές τοξικότητας, πριν μπουν μέσα οι άνθρωποι. Για τους δημιουργούς της ταινίας κάπως έτσι μοιάζουν και τα σχολεία λόγω bullying. Η ταινία πραγματεύεται την αλυσίδα της παρενόχλησης και το γεγονός ότι όλοι είμαστε ελλειμματικοί, ο καθένας με τον τρόπο του. Ίσως η καλύτερη ταινία που έχετε δει για το θέμα.

Όπως τους ήξερα/ Καναδάς

24 Δεκεμβρίου 1983, 10:50 μμ. Η Julie και τα ξαδέρφια της έχουν φάει πολλή ζάχαρη, ο Άγιος Βασίλης αργεί και ο Denis, μόνος στο αυτοκίνητο, αγχώνεται στην ιδέα ότι θα μπεί στο σπίτι των πρώην πεθερικών του για να πάρει τα παιδιά του.

Το όνομά μου είναι Ντολάπο/ Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ντολάπο, ένα μαύρο κορίτσι, κοντεύει να τελειώσει το σχολείο, στο πολύ βρετανικό οικοτροφείο που φοιτά, και δέχεται πιέσεις να κρύψει τα φυσικά της μαλλιά και να αλλάξει το όνομά της, αν θέλει να βρει δουλειά στο City.

Τα Γεράκια / Ουγγαρία

Τα Γεράκια είναι μια γυναικεία εφηβική ομάδα χάντμπολ μια μικρής επαρχιακής κωμόπολης της Ουγγαρίας. Τα κορίτσια της ομάδας ζουν και αναπνέουν για το χάντμπολ. Αλλά ο προπονητής τους, ένας μισογύνης και άδικος άνθρωπος, τους κάνει τη ζωή κόλαση.

Animation

Καθρέφτισμα/Ισπανία

Η Κλάρα είναι 9 ετών και έχει μια εντελώς παραμορφωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Θα βρεθεί εγκλωβισμένη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, απ' την οποία θα μπορέσει να βγει μόνο με μεγάλη προσπάθεια απ' τη μεριά της και συμπαράσταση απ' τους πιο κοντινούς της ανθρώπους.

Nτοκιμαντέρ

Ο θείος Τουντόρ/ Μολδαβία

Ο θείος Τούντορ» είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ, μοναδική στο είδος της, συγκλονιστική. Στην ταινία η σκηνοθέτρια Olga Lucovnicova επιστρέφει στο οικογενειακό σπίτι των παππούδων της. Το καταγράφει με την κάμερά της· τις θείες της στην κουζίνα, τα αντικείμενα, τα παραδοσιακά κουρτινάκια. Επίκειται μια οικογενειακή συγκέντρωση. Η Olga μας παίρνει μαζί της καρέ-καρέ σ΄ ένα βαθύ εσωτερικό μονοπάτι που διασχύει τώρα, μαζί μας, σε αληθινό χρόνο. Νιώθουμε την ατμόσφαιρα. Νιώθουμε να υφέρπει κάτι πνιγηρό, μια ιστορία παιδική που πρέπει να βγει στο φως, να λυτρωθεί και ίσως να λυτρώσει. Μια ιστορία για τις κακοποιητικές συμπεριφορές των ενηλίκων προς τα παιδιά που αφήνουν τα σημάδια τους για πολύ καιρό. (Ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά, 13+).

Κεντρική φωτογραφία: Courtesy of olympiafestival

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.