Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που υποδεχτήκαμε την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και όλοι μιλούσαν τότε για την ημέρα που θα κατοικούσαμε σε 3D εκτυπωμένα σπίτια. Και να που αυτή η μέρα δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Ένα ζευγάρι Ολλανδών έγιναν οι πρώτοι κάτοικοι τρισδιάστατα εκτυπωμένης κατοικίας, με την οποία μοιάζουν αρκετά ικανοποιημένοι.

Η 70χρονη Ελίζ Λουτζ και ο 67χρονος Χάρι Ντέκερς είναι οι συνταξιούχοι από το Άμστερνταμ που συμμετέχουν σε αυτό το οικιστικό πείραμα το οποίο ενδεχομένως να σηματοδοτεί το μέλλον της κατοικίας, τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της κατασκευής ενός «συμβατικού» σπιτιού.

«Είναι όμορφο» σχολίασε η Λουτζ σε ρεπορτάζ του Guardian, με τον σύντροφό της να προσθέτει: «Μοιάζει με καταφύγιο, αποπνέει ασφάλεια». Το σπίτι τους είναι το πρώτο ενός οικιστικού συγκροτήματος πέντε 3D printed κατοικιών που κατασκευάστηκε σε προάστιο του Αϊντχόφεν.

Δεν είναι το πρώτο σπίτι στην Ευρώπη όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (παρόμοιες κατασκευές υπάρχουν ήδη στη Γαλλία) αλλά αποτελεί το πρώτο εξ ολοκλήρου τρισδιάστατα εκτυπωμένο, το οποίο μάλιστα διατέθηκε προς ενοικίαση

Στο «χτίσιμό» του δεν επιστρατεύτηκε συνεργείο για οικοδομικές εργασίες αλλά ένα γιγαντιαίο ρομποτικό χέρι που το «σμίλευσε» από ειδικό τσιμέντο, με την υφή της σαντιγί

Στο «χτίσιμό» του δεν επιστρατεύτηκε συνεργείο για οικοδομικές εργασίες αλλά ένα γιγαντιαίο ρομποτικό χέρι που το «σμίλευσε» από ειδικό τσιμέντο, με την υφή της σαντιγί, σύμφωνα με το σχέδιο ενός αρχιτέκτονα. Μάλιστα, οι μικρές παρεκκλίσεις στις γραμμές παραπέμπουν στα «λαθάκια» που κάνει ένας οικιακός εκτυπωτής με μελάνι κατά την εκτύπωση των εγγράφων.

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό από όλα να είναι ο χρόνος κατασκευής: 120 ώρες ή λιγότερες από πέντε μέρες συνολικά καθώς «το μεγάλο πλεονέκτημα ενός εκτυπωτή είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει διάλειμμα για ξεκούραση, φαγητό και ύπνο» όπως σχολίασε η κατασκευαστική εταιρεία. 

Ένας δημοτικός σύμβουλος της πόλης, ο Γιασίν Τορούνογλου, δήλωσε, θριαμβευτικά: «Με το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι, δίνουμε το ρυθμό για το μέλλον: την ταχεία υλοποίηση προσιτών κατοικιών όπου ο ένοικος θα έχει τον έλεγχο του σχεδίου τους».

*Με στοιχεία από Guardian

Δείτε περισσότερα για το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: YouTube
 

TAGS