Pandemic Architecture. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και interior design που λανσάρει το site Archisearch και ο φορέας Design Ambassador, γνωστός για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων με κύρος, με το θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει ολόκληρο τον πλανήτη: Πως πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από Έλληνες και συμμετοχή θα έχουν αρχιτέκτονες, designers, συγγραφείς και γενικότερα δημιουργικοί άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιτυχία του διαγωνισμού ήταν τεράστια. Πάνω από 400 συμμετοχές προερχόμενες από 65 χώρες συνθέτουν την παγκόσμια “Pandemic Architecture community”! Η ομάδα της Design Ambassador και του Archisearch επιμελήθηκαν με τη βοήθεια του ταλαντούχου σκηνοθέτη Σταύρου Συμεωνίδη αυτό το πολύ ανθρώπινο video μια συρραφή των εικόνων που μας έστειλαν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα!

Τα project τους θα φιλοξενηθούν σε ειδική έντυπη και online έκδοση που θα αφορά τον διαγωνισμό “Pandemic Architecture”. Eδώ να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός καλύφθηκε και απο ρεπορτάζ μεγάλων ξένων μέσων όπως το BBC. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία να γίνει μια interactive συζήτηση ανάμεσα στα πιο δημιουργικά μυαλά του πλανήτη για το πώς θα διατηρηθεί το πολυπόθητο ευ ζην στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο όταν αυτή απειλείται από μια πανδημία όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κοροναιό ή αλλιώς COVID-19.

Πώς θα διατηρηθεί το πολυπόθητο ευ ζην στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο όταν αυτή απειλείται από μια πανδημία όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κοροναιό ή αλλιώς COVID-19.

Ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα μιλάει για το κονσεπτ της πρότασης του στο κινητό του και εν συνεχεία θα στέλνει το ασπρόμαυρο βίντεο της πρότασης του. Προαιρετικά μπορεί να στείλει και ένα δεύτερο βίντεο όπου θα εξηγεί αναλυτικά τα σημεία της πρότασης του. Τα θέματα του διαγωνισμού θα κινούνται στους εξής βασικούς άξονες:

1) κατοικία και η οργάνωση της ως χώρου εργασίας 2)Αστικός σχεδιασμός και αντιμετώπιση πανδημίας

3) Αναθεώρηση των κοινόχρηστων χώρων με βάση τα καινούργια δεδομένα

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα στείλουν τα βίντεο τους σε μορφή MP4 και θα είναι ασπρόμαυρα. Σε διάρκεια 2 και 30 δευτερολέπτων maximum θα εξηγούν το project που προτείνουν στα πλαίσια του διαγωνισμού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην έννοια των πόλεων και των κατοικιών συμπεριλαμβάνουμε και τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των μεγεθών όπως και τους οποιουσδήποτε χώρους εργασίας.

Κάθε μορφής δημιουργία που εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια του διαγωνισμού είναι αποδεκτή. Όπως μας λέει και ο βασικός διοργανωτής του διαγωνισμού Βασίλης Μπαρτζώκας, «Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών “Pandemic Architecture” τον οποίο επιμελείται η εταιρεία παραγωγής Design Ambassador με guest curator την Αρχιτέκτων Τίνα Μαρινάκη σε διοργάνωση του ηλεκτρονικού περιοδικού ARCHISEARCH.gr έχει επιλέξει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από ονόματα με μεγάλο ειδικό βάρος από την Ελλάδα και το Εξωτερικό όπως οι ακαδημαϊκοί Λυδία Καλλιπολίτη από τη Νέα Υόρκη και Σοφία Βυζοβίτη από την Αθήνα, ο αρχιτέκτονας-Designer Roberto Palomba του γραφείου Palomba Serafini από το Μιλάνo, ο σχεδιαστής Ora Ïto – ένας κορυφαίος, αντισυμβατικός design hacker - από το Παρίσι, η Associate Director του βραβευμένου Ολλανδικού γραφείου UN STUDIO Μαριάνθη Τατάρη, ο Διευθυντής του φημισμένου γραφείου Gensler στο Λονδίνο Tom Lindlbom και ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς, Αρχιτέκτων απο το γραφείο Heathwick στο Λονδίνο. Η ελίτ του design αλλά και όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει με αγωνία τα αποτελέσματα. Σημασία έχει η Ιθάκη αλλά ακόμα μεγαλύτερη η σπουδαιότητα της διαδρομής».

 

Δείτε το βίντεο:

 

Credit: Costas Spathis @spathumpa

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS