Αν σε κάποια τελευταία βόλτα σε εστιατόριο ο ουρανίσκος σας έπαθε κάτι σε οργασμό από το απόλυτα τέλειο, μαλακό, ζουμερό και ισορροπημένα μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι που γευθήκατε, μην ρωτάτε τον διάσημο σεφ για τη συνταγή ούτε για το χασάπη του. Το μυστικό δεν θα σας το πει αλλά δεν είναι και δικό του. Λέγεται Sous Vide (Σου Βιντ) και είναι η τελευταία μόδα για απόλυτο μαγείρεμα επιπέδου πολλών αστεριών Michelin.

Στην ουσία είναι μία ελεγχόμενη κατσαρόλα (υπάρχει και βυθιζόμενο σύστημα που τοποθετείται σε οποιαδήποτε κοινή κατσαρόλα), όπου τα φαγητά μέσα σε ειδικά σακουλάκια, βράζουν χωρίς να χάνουν τίποτα από την γεύση και την υγρασία τους. Μετά τοn απαραίτητο χρόνο για κάθε υλικό που έχετε τοποθετήσει, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ελαφρύ γκριλάρισμα για να δώσετε χρώμα στο φιλέτο ψαριού ή σολωμού. Με το Sous Vide μπορείτε παράλληλα να προετοιμάσετε και το απόλυτο αυγό ποσέ αναβαθμίζοντας το brunch σας σε επίπεδο γαλλικού μπιστρό. Δεν χρειάζεται να μάθετε τίποτα καινούργιο. Όλα τα πιθανά υλικά και ο χρόνος που χρειάζονται για να φτάσουν στο ιδανικό επίπεδο γεύσης, περιλαμβάνονται στα βιβλιαράκια των συσκευών. Φυσικά ήδη γίνεται χαμός και στο YouTube   με χιλιάδες συνταγές και βίντεο για να δοκιμάσετε εντελώς νέες τεχνικές.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποκτήσετε ένα Sous Vide, να μαγειρέψετε και μετά να αφήσετε τους άλλους να σας ρωτάνε για τη συνταγή. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά μοντέλα για επαγγελματίες σεφ που ξεκινάνε από μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αν έχετε την άνεση, γιατί όχι; Αν όμως θέλετε να μπείτε στο χώρο του (ξεκούραστου) επαγγελματικού μαγειρέματος, υπάρχουν και πολλά ακόμα μοντέλα με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 150€. Oπως λέγανε πάντα στις διαφημίσεις… μία δοκιμή θα σας πείσει.

TAGS