Μέσα στις γνωστές, βλέπε Covid-19, συνθήκες δυσκολίας υπάρχουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες, που όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Taka&Partners μοιάζουν σα να έχουν πεισμώσει να αποδείξουν πως ένας κούκος, ή ένα όμορφα σχεδιασμένο σπίτι, φέρνει την άνοιξη. Αυτή είναι η περίπτωση του σπιτιού που έφτιαξε το γραφείο Taka&Partners με επικεφαλής την Ασπασία Τάκα.

Το εν λόγω έργο αφορά σε ένα ημιτελές τριώροφο κτίριο, το οποίο πρόκειται να στεγάσει δύο οικογένειες. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και τρία άνωθεν επίπεδα. Το ισόγειο επίπεδο φιλοξενεί ένα μεγάλο κοινόχρηστο χώρο για όλους τους ένοικους της πολυκατοικίας. Στον πρώτο όροφο χωροθετείται ένα ανεξάρτητο οικογενειακό διαμέρισμα και στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο χωροθετείται ένα επιπλέον διαμέρισμα.

Βασικά σημεία του σχεδιασμού είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων των επίπεδων, ο προσανατολισμός όλων των χώρων στην ανεμπόδιστη θέα, η αίσθηση της ιδιωτικότητας των χρηστών και η δημιουργία ισορροπημένων εσωτερικών χώρων σε άμεσο διάλογο με το εξωτερικό περιβάλλον της κατοικίας.

O κοινόχρηστος χώρος του ισογείου σχεδιάζεται ως ένα μεγάλο playroom με πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε καταλλήλως για να υποδέχεται υπαίθριες δραστηριότητες.

Το δεύτερο διαμέρισμα, του δεύτερου και τρίτου επιπέδου διακρίνεται στους χώρους διημέρευσης και διανυκτέρευσης. Στο α’ επίπεδο του διαμερίσματος εντάσσονται οι δημόσιοι χώροι δηλαδή ο προθάλαμος, οι χώροι καθιστικών, η κουζίνα, η τραπεζαρία και το κοινόχρηστο WC. Στον άνω επίπεδο επιλέγεται να χωροθετηθούν οι πιο ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας, δηλαδή τα υπνοδωμάτια και τα ιδιωτικά μπάνια.

Επιλογή της σχεδιαστικής ομάδας υπήρξε η ανάδειξη συγκεκριμένων σημείων της κατοικίας, όπως ο χώρος στο τζάκι, η τραπεζαρία, ο όγκος της κουζίνας και ο προθάλαμος με την θύρα του ανελκυστήρα μέσω της χρήσης ιδιαίτερων υλικών, επενδύσεων και φωτιστικών σωμάτων. Οι υπόλοιπες επιφάνειες και χώροι αναδεικνύονται ως μια ουδέτερη παλέτα με επιλογή φυσικών υλικών και χρωματισμών. Συγκεκριμένα, επιλέγονται ανοιχτόχρωμα πλακίδια για τα δάπεδα, γήινα χρώματα για τους τοίχους και φυσικά ξύλα για τις επενδύσεις. Επιπροσθέτως, εισάγονται αντιθέσεις στους χρωματισμούς των υλικών σε επιλεκτικά σημεία, καθώς το υπόλοιπο σύνολο της κατοικίας ακολουθεί ένα πιο απλό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Τα παιδικά και εφηβικά δωμάτια χαρακτηρίζονται από ένα πιο πολύχρωμο ύφος.

Σε ότι αφορά στις εξωτερικές όψεις, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού αποτέλεσαν το χρώμα, οι ξύλινες επενδύσεις, οι ήπιοι χρωματισμοί και η χρήση του άμεσου και έμμεσου φωτισμού. Σκοπός υπήρξε η εισαγωγή καθαρών γραμμών και επιφανειών, με μικρές υποπεριοχές έντονων σημείων. Επιπλέον, ο προσανατολισμός ευνοεί την εισαγωγή μεγάλων ανοιγμάτων προς τη θέα, με μικρότερα ανοίγματα προς τις πλάγιες όψεις για λογούς ασφάλειας. Η χρήση του εξωτερικού φωτισμού αναδεικνύει σημεία προσοχής στο χώρο και στην όψη.

Ο σχεδιασμός του υπαίθριου χώρου και της κεντρικής εισόδου πραγματοποιείται με γνώμονα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου. Για αυτό το λόγο η κεντρική είσοδος διαμορφώνεται με κατάλληλο φωτισμό και σήμανση. Η μεγάλη σκάλα εισόδου διασπάται σε επίπεδα και δημιουργεί χαράξεις για φυτεύσεις, οδηγώντας το χρήστη στο επίπεδο του ισογείου. Σε ότι αφορά στις δαπεδοστρώσεις, τα σκληρά υλικά, δηλαδή τα πλακίδια και τα μάρμαρα σε δάπεδα και επενδύσεις, εναλλάσσονται με τα μαλακά δάπεδα των φυτεύσεων για να δημιουργήσουν μια ποικιλία χώρων και επιλογών στον χρήστη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τίτλος έργου:

Κτίριο κατοικιών: Ανακατασκευή και Ολοκλήρωση σε Υφιστάμενο Κέλυφος

Κατηγορία: Κατοικία

Τοποθεσία: Πυλαία, Θεσσαλονίκη - Ελλάδα

Πελάτης: Ιδιωτικό

Επιφάνεια: 560 m2

Χρόνος μελέτης & υλοποίησης: 2019 - 2020

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: TAKA & PARTNERS

Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα

Oμάδα μελέτης: Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Νάστια Χατζηγώγα.

Φωτογραφίες: Kim Powell

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS