ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βουτυρένια, αφράτη, μαγική: Η γαλλική ομελέτα είναι το κορυφαίο πιάτο με αυγά

Κλασική και ρουστίκ: Η απόλυτη ομελέτα. Μάθε πώς να την φτιάχνεις.

Η γαλλική ομελέτα έχει τη χάρη του σκέτου, σωστά ψημένου αυγού κι ακόμα αν την θέλεις γεμιστή, τα υλικά της μπαίνουν λίγα, σωστά σωταρισμένα από πριν. Διάλεξα αυτό το βίντεο γιατί, με δύο τρόπους, μας εκπαιδεύει να κάνουμε μια σωστή ομελέτα.

Η ομελέτα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Αν ζητήσεις ομελέτα στην Ελλάδα, θα σερβιριστείς ομελέτα στρογγυλή ή διπλωμένη στη μέση και σίγουρα θα έχει χρώμα ροδοψημένο.

Συνήθως δεν την τρώμε σκέτη, αλλά με προσθήκη τυριών, λαχανικών ή αλλαντικών μέσα στα αυγά. Χρησιμοποιούμε τα αυγά σαν συνδετικό στοιχείο για να ενώσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε μέρη της Ελλάδας τη λέμε φρουτάλια ή σφουγγάτο ή απλά την περιγράφουμε: ομελέτα με πατάτες.

Οι Ιταλοί, τη λένε φριτάτα, frittata και οι Ισπανοί που της δίνουν περισσότερο ύψος, τη λένε τορτίγια, tortilla. Για να ψηθεί αυτή η ομελέτα στο τηγάνι θέλει ή τουμπάρισμα ή να μπει στο γκριλ του φούρνου. Οι ομελέτες με τα πολλά υλικά ψήνονται κατευθείαν στο φούρνο.

Η ομελέτα στη Γαλλία

Οι Γάλλοι, τη δική τους ομελέτα την θέλουν απλή, λεπτή και λευκή. Ακόμα κι αν είναι γεμιστή, τα υλικά θα είναι τόσα ώστε να δίνουν γεύση και να συνοδεύουν, όχι να καλύπτουν, τη ντελικάτη γεύση των αυγών και του βουτύρου. Επιμένουν να ψήνουν τα αυγά χωρίς να πάρουν χρώμα γιατί έτσι διατηρείται η κρεμώδης υφή της πρωτεϊνης. Όσο ροδίζει η ομελέτα, τόσο περισσότερο στεγνώνει το αυγό. Μην νομίζετε πως τρώνε μισοψημένη την ομελέτα τους. Το αυγό είναι ψημένο με τέτοιο τρόπο που είναι αφράτο και τρυφερό και αξίζει να μάθετε την τεχνική.

Δύο τρόποι για να φτιάξουμε γαλλική ομελέτα

1. κλασσική γαλλική ομελέτα

μέτρια δυνατή φωτιά, πολύ έντονο ανακάτεμα για να γίνει όσο πιο ομοιογενές το ψήσιμο και να μην πάρει καθόλου χρώμα η ομελέτα

2. χωριάτικη γαλλική ομελέτα

δυνατή φωτιά, αργό ανακάτεμα να δημιουργηθούν μεγάλα πήγματα αυγού και έξτρα βούτυρο να ροδίσει

Ο Jacques Pepin στο βίντεο δείχνει εξαιρετικά τους δύο τρόπους, πρώτα της χωριάτικης και μετά της κλασσικής γαλλικής ομελέτας.

Η ταυτότητα της γαλλικής ομελέτας

Να θυμόμαστε τα ακόλουθα όταν σκεφτόμαστε "γαλλική ομελέτα”:

  • Η κλασσική γαλλική ομελέτα έρχεται τυλιγμένη σαν πούρο και δεν έχει χρώμα.

  • Η βάση των αυγών είναι σκέτη ή αρωματίζεται με βότανα (σχινόπρασο, εστραγκόν, μυρώνια, μαϊντανός).

  • Αν θέλουμε γέμιση, προσθέτουμε υλικά στην μια άκρη της ομελέτας και μετά τη διπλώνουμε. Τα υλικά δεν πρέπει να είναι πολλά γιατί αλλιώς φουσκώνει η ομελέτα και σπάει στο δίπλωμα.

  • Tα υλικά της γέμισης πρέπει να είναι στεγνά από υγρά, δηλαδή να έχουμε ψήσει πχ.τα μανιτάρια

  • Το συνεχές κούνημα των αυγών την ώρα που ψήνονται σε χαμηλή φωτιά επιτρέπει να μοιράζεται καλύτερα η θερμοκρασία και να ψήνεται η πάνω και η κάτω επιφάνεια ταυτόχρονα. Ετσι δεν στεγνώνει η κάτω επιφάνεια και δεν παίρνει χρώμα.

  • Τα αυγά τα κτυπάμε με πηρούνι τόσο ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια ασπραδιού όταν σηκώνουμε το πηρούνι. Δεν χρησιμοποιούμε σύρμα για να μην πάρει πολύ αέρα μέσα το μίγμα και γίνει σαν σουφλέ, γιατί μετά δεν θα διπλώνεται.

  • το μέγεθος του τηγανιού είναι σημαντικό για την ποσότητα των αυγών που θα ψήσεις. Για μια ομελέτα με 3 αυγά θέλει τηγάνι 16-18 εκ.

Να προσθέσω και το δικό μου μυστικό για τρυφερή ομελέτα; μερικά κομματάκια παγωμένου βουτύρου μέσα στα χτυπημένα αυγά πριν τα ρίξετε στο τηγάνι.

Υλικά

  • 3 αυγά

  • αλάτι

  • μαύρο πιπέρι

  • βούτυρο

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε αντικολλητικό τηγάνι 16-18 εκ

Τίποτα δεν περιγράφει καλύτερα την εκτέλεση των δύο τεχνικών από αυτό το βίντεο:

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.