Αν με ρωτήσει κάποιος «ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» θα του απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη «το ψωμοτύρι», κυριολεκτικά, αλλά και όπως αυτό μπορεί να μεταφραστεί. Πίτσες, τοστ, αλμηρά και γλυκά cookies, τηγανόψωμα, σουφλέ, πίτες, αλμυρά και γλυκά κέικ.
Με άλλα λόγια η ζύμη είναι το μεσαίο μου όνομα. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της γλουτένης, θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά και μόνο με «ζυμαρένια» παρασκευάσματα.
Η γλουτένη, η οποία ως γνωστόν είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και γενικά πολλών δημητριακών καρπών, αποτελείται από τη γλοιαδίνη και τη γλουτελίνη και δεν ταιριάζει σε όλους. Η δυσανεξία στη γλουτένη, άλλωστε, είναι από τις πιο διαδεδομένες δυσανεξίες και «φρενάρει» σε μεγάλο βαθμό όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να καταναλώσουν ζύμη.
Μέσα σε αυτούς είμαι κι εγώ, που θέλω αλλά δεν μπορώ να δαγκώσω ένα ζεστό κουλουράκι, να μασήσω ένα φρεσκοφουρνιστό ψωμάκι, να κλείσω τη μέρα μου με τρία κομμάτια πίτσα μπροστά στην τηλεόραση. Το εφέ του φουσκωμένου μπαλονιού στο στομάχι, που θα νιώσω μετά, με αποτρέπει. Και μένω να ονειρεύομαι κουλούρια και μπριός.
Σε μια κουβέντα με μια πολύ καλή φίλη και σούπερ μαγείρισσα, τις προάλλες, έμαθα ότι υπάρχει λύση και μάλιστα σπουδαία για την περίπτωσή μου. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου φρόντισαν να παρασκευάσουν προϊόντα χωρίς γλουτένη για όλους εμάς τους «καταπιεσμένους» λάτρεις της ζύμης. Φαρίνα, Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις και δύο μείγματα, μείγμα αρτοποιίας και μείγμα ζαχαροπλαστικής καλύπτουν όλο το φάσμα των επιλογών.
Θέλεις να φτιάξεις πίτσα; Γίνεται! Κουλουράκια; Γίνεται! Κέικ, ψωμί, τάρτα, muffin, παντεσπάνι. Όλα γίνονται με το αλεύρι που δεν του λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη. Η γεύση μεγαλειώδης και απολαυστική, το εφέ του φουσκωμένου μπαλονιού, όμως, ξεφουσκώνει. Η δυσανεξία μοιάζει με μακρινό πρόβλημα, πλέον.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν κουβαλάω πια εκείνο το χλωμό αίσθημα της στέρησης, αφού μπορώ να ικανοποιήσω τη γεύση μου και να συνεχίσω να αισθάνομαι ελαφριά και ζωηρή.
Φωτό: gbarkz